O noapte plina de primejdii













Valeriu Pop i-a marturisit regelui ca i-a fost loial si s-a luptat din rasputeri sa-i salveze tronul. Ca s-a bizuit pe trei factori indispensabili: armata cu generalul Antonescu, elementele nationaliste cuprinzand neaparat si Miscarea Legionara si fruntasii ardeleni.


Acum insa, situatia este pe de-a-ntregul schimbata. Regele are urmatoarea alternativa: 1. Riscul vietii, primejduirea dinastiei si prabusirea tarii, daca se incapataneaza sa-si pastreze tronul. 2. Salvarea sa fizica, asigurarea continuitatii dinastice prin Mihai, fiul sau, si mantuirea tarii prin evitarea razboiului civil, daca se hotaraste sa abdice.
Regele asculta si tace. O tacere lunga si tragica, isi aminteste Pop.
Apoi, ridicandu-se de la birou, regele spune cu o voce sugrumata ca ar dori sa ramana numai cu generalul Antonescu.

Abdicarea


Ramasi singuri, dupa o lunga si dramatica discutie, generalul ii cere imperios abdicarea. - Sire, aveti termen de gandire pana la 4 dimineata, si puteti sa va consultati cu cine doriti. La orele 23 noaptea, regele si generalul se despart, nu inainte ca ultimul sa-i ceara lui Carol II permisiunea de a-l vedea pe Voievodul Mihai. - Maria Voastra, am voit sa ma prezint inca de ieri, ii spune Voievodului. Evenimente din aceste 48 de ore s-au desfasurat insa cu atata repeziciune, incat nu am avut nicio clipa libera. Situatia este foarte grava. Maria Voastra sa nu fie insa ingrijorata. Va dau asigurarea ca generalul Ion Antonescu isi va sacrifica viata pentru imbunatatirea acestei situatii".



















Abdicarea silita a lui Carol al II-lea nu a putut scoate Romania din dezastrul care se prefigura










A fost o noapte teribila, plina de primejdii. Pop povesteste ca regele nu s-a predat chiar atat de usor. A facut mai intai apel la Mihail Manoilescu apoi la Gheorghe Bratianu pentru formarea unui "guvern de rezistenta", dar acestia au refuzat. Generalii devotati regelui, Gheorghe Argeseanu, Gheorghe Mihail, Ernest Baliff si Paul Teodorescu s-au oferit sa-i aresteze pe "complotisti", dar planul nu a fost pus in aplicare. Vineri 6 septembrie 1940, cateva minute dupa ora 4 dimineata, vazand ca regele inca ezita, Antonescu ii trimite o scrisoare-somatie prin colonelul Mircea Elefterescu: "Atrag serios atentia Majestatii Tale in privinta raspunderilor grave care vor apasa pe vecie asupra Majestatii Tale, daca nu da ascultare imediat si fara ezitare, cererii mele, care este a Armatei si a Tarii". Colonelul avea ordinul sa comunice regelui ca generalul Ion Antonescu asteapta raspunsul sau, cel mai tarziu pana la ora 6 dimineata. Povesteste generalul: "La ora 6,10 mi s-a prezentat abdicarea regelui Carol II si la ora 8 Voievodul Mihai a depus juramantul de credinta natiei, in fata mea, a lui Nicodim, Patriarhul Tarii si a dlui presedinte Dimitrie Lupu (presedinteleInaltei Curti de Casatie)".






Epilog



Carol II nu a putut parasi tara in aceeasi zi. Berlinul, care initial a fost de acord sa-i ofere azil fostului rege la Castelul Sigmaringen, refuza metresei Elena Lupescu intrarea in Germania, iar Carol II nu voia sa paraseasca Romania fara ea. Nici din directia Elvetiei nu soseau vesti bune. Consiliul Federal al Elvetiei taraganea cererea Romaniei de a-l primi pe regele roman ab­dicat.Ingrijorat de o posibila asasinare a lui Carol II de catre legionari, Valeriu Pop a tratat personal cu Pellegrino Ghigi, ambasadorul italian la Bucuresti, si in cele din urma, regele, Elena Lupescu, Urdareanu, aghiotantul regal Filitti si o garda insotitoare au parasit a doua zi, teritoriul romanesc, cu destinatia Spania, via Italia. Generalul Antonescu intentiona sa-i insoteasca pana la granita pentru a proteja convoiul regal, dar in cele din urma a renuntat. Stia oare ca in gara Timisoara trenul era asteptat de cateva "echipe ale mortii" legionare, care jurasera sa-l lichideze pe rege si pe metresa sa? Trenul va trece insa in mare viteza prin gara si astfel razbunarea legionara a esuat. In sfarsit, aflat la carma tarii, in prima zi de guvernare generalul adreseaza proclamatii poporului roman si armatei romane, semneaza doua mesaje, unul catre Führerul Germaniei Adolf Hitler, celalalt Ducelui Benito Mussolini, trimite o telegrama Reginei-Mama Elena prin care o recheama in tara, il asigura tot printr-o telegrama pe ex-regele Carol II ca i se vor respecta proprietatile din Romania si ca i se va plati, asa cum au convenit, o renta viagera de 20 milioane lei anual, platibila in valuta. Apoi, se ocupa cu constituirea guvernului national-legionar. Valeriu Pop, omul care l-a ajutat enorm pe generalul Antonescu intru cucerirea puterii, nu va figura in noul Cabinet. Va avea grija Mihai Antonescu sa-l marginalizeze, si sa-l tina cat mai departe de Conducatorul tarii.
Tesu SOLOMOVICI

Un comentariu:

  1. Antonescu a dat ordin legionarilor sa opreasca trenul la Timisoara si sa recupereze tablourile din patrimoniul statului, Carol al II-lea luase 12 vagoane cu diverse si nu toate erau ale lui.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.