Carnet scolar carlist


Carol al II-lea al Romaniei - portret din 1939, pentru coperta revistei britanice "Time".

Cu siguranta, multi dintre voi au fost la un moment dat Soimi ai Patriei sau Pionieri. Totusi, organizatiile de tineret nu au fost inventate la noi in tara de regimul comunist. Inca de la inceputul secolului 20, exista in Romania Legiunea Cercetasilor, al carei comandant era A.S.R. Principele Carol al Romaniei, viitorul Rege Carol al II-lea.

Vremurile au trecut, iar in 1930, Carol il inlatura de la Tron pe fiul sau minor, Mihai, si devine Regele Carol al II-lea al Romaniei. De-a lungul domniei de 10 ani, a infiintat o organizatie celebra in epoca - Straja Tarii. Recent, am gasit un document interesant care arata pana unde se mergea cu inregimentarea copiilor si tinerilor.-->

Desi anii '30 au constituit o perioada de inflorire pe toate planurile, nu se pot trece cu vederea accentele dictatoriale ale monarhului. Intr-o Europa definita, la acea data, de Germania lui Hitler si Italia lui Mussolini, tentatia dictaturii era mare.

Grup de strajeri impreuna cu Comandantul lor, care il copia pana la mustata pe Rege.

In 1935, Regele Romaniei a infiintat Organizatia Straja Tarii (OST), in care trebuiau inscrisi toti copiii si tinerii. Nu voi detalia istoricul organizatiei, deoarece este un articol cuprinzator pe Wikipedia (in engleza).

In Capitala, pe stadionul ANEF (fost ONEF, ulterior Republicii in perioada comunista), din Dealul Arsenalului, aveau loc serbari in care cultul personalitatii pentru Rege devenise un obicei. Tinerii scriau cu corpurile lor "Carol 2", dupa care se rearanjau astfel incat de sus, sa se vada monograma Regelui. Acesta urmarea, alaturi de fiul sau, festivitatile de la tribuna oficiala. Stadionul ANEF a fost demolat de Ceausescu in anii '80 pentru a face loc Casei Poporului.

Odata cu Constitutia din 1938, se consfintea un regim de autoritate monarhica (unii ii spun "dictatura regala"), in care toata puterea era concentrata in mainile Regelui, iar singurul partid permis de lege era cel regal, adica Frontul Renasterii Nationale (FRN). Strajerii si strajeritele, acum grupati intr-o organizatie paramilitara, erau educati in acest sens. Cercetasii au fost inglobati in Straja Tarii.


Inregimentarea in masa a copiilor este ilustrata perfect in doua fotografii din arhiva revistei "Life" (1940). La acea data, sovieticii nu dadusera ultimatumul, iar Basarabia era inca a Romaniei. La Chisinau exista, desigur, o filiala a Organizatiei Strajei Tarii. Sub pavilionul regal cu stema, copiii dadeau salutul roman (similar cu cel fascist), dupa care cantau "Traiasca Regele!".

Pe langa uniforma, strajerii trebuiau neaparat sa poarte o insigna cu sigla organizatiei.

Carnetele scolare (carnetele de elev/de note) din acea perioada aveau pe coperta poza monarhului - "Marele Strajer" - si doi copii care il salutau. Era trecuta si deviza Strajei Tarii: "Credinta si munca pentru Tara si Rege".

Ce m-a uimit si mai mult a fost insa continutul carnetului. Practic, nu era niciun aspect din viata copilului care sa nu fie consemnat de invatator sau Comandantul regional al Strajerilor.

Elevul trebuia sa-i cunoasca si pe mai-marii educatiei, respectiv Ministrul si Subsecretarul de Stat, ale caror portrete se regaseau in carnet. Urmatoarele trei seturi de pagini sunt foarte interesante, prin prisma informatiilor care se cereau a fi completate acolo:




Nu putea lipsi "Crezul Strajerului", fundamentul existential al Organizatiei.

In fine, indicatiile de la urma instruiau invatatorul cum sa procedeze in continuare.

Ca si in cazul regimurilor de extrema dreapta din Germania si Italia anilor '30, populatia tanara era sortata pe criterii de sanatate si aspect. De asemenea, o cat mai buna cunoastere a celor mai mici aspecte din viata individului sporea controlul Statului asupra persoanei respective.

In Epoca de Aur, pionierii aduceau prinosul de recunostinta Conducatorului iubit.

Comunistii au copiat modelul Strajerilor lui Carol al II-lea, in cazul Soimilor Patriei si Pionierilor, iar mai tarziu, Ceausescu a copiat cultul personalitatii pentru Conducator si mai mult, l-a amplificat la proportii fara precedent in istoria Romaniei.

sursa: http://rezistenta.blogspot.com/2009/03/carnet-scolar-carlist_18.html

Niciun comentariu

Un produs Blogger.