Locuri sacre ale regalitatii

10 mai
Este din nou 10 Mai, tripla sarbatoare a Romaniei. Aceasta data, ignorata inadins de liderii post-1989, sintetizeaza cel mai bine lupta tarii pentru dreptul de a se moderniza si de a se conduce liber.

Acum un an am trecut in revista importantele contributii ale monarhiei in Capitala, intrucat o extindere la toata tara necesita o documentare temeinica si o doza aproape nula de amatorism. Anul acesta, propun sa vedem ce s-a ales de niste simboluri puternic regale de-a lungul agitatei istorii a romanilor: Adunarea Deputatilor, Sala Tronului si Necropola Regala. -->

Portretele Regilor României - Carol I, Ferdinand, Carol II, Mihai I

Nu voi relua dezbaterea cu privire la necesitatea mutarii Zilei Nationale (Romania este singura tara europeana care nu-si serbeaza Independenta de Ziua Nationala), ci as vrea sa atrag atentia asupra devalorizarii fortate a unor "locuri sacre" ale regalitatii, cum m-am gandit sa le intitulez. Cei patru Regi pe care tara noastra i-a avut - Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea si Mihai I - au pus, fiecare, cate o "caramida" importanta la temelia Romaniei moderne.

Palatul Camerei Deputaţilor

PALATUL ADUNARII DEPUTATILOR din Dealul Mitropoliei a fost cladit, in forma actuala, in timpul lui Carol I, pe locul vechiului Divan Domnesc. Complexul Mitropolitan (ulterior Patriarhal) a dobandit astfel o bijuterie arhitecturala de prestigiu. Cupola monumentala surmontata de un vultur este unica in Romania.



In perioada monarhiei, aceasta cladire a adapostit Adunarea Deputatilor, una din camerele Parlamentului. Prin traditie, in fiecare septembrie, monarhul deschidea lucrarile legislativului printr-un mesaj.



O imagine din 1913 ni-l infatiseaza pe batranul Rege Carol I vorbind parlamentarilor
din fata Tronului special amenajat. Tronul din Parlament se gasea in spatele Prezidiului, intr-un fel de "loja", acoperita cu draperii si ornata cu un vultur ce tinea in gheare niste steaguri. Intreaga arcada de desupra Prezidiului avea la mijloc stema regala prinsa in niste ramuri ornamentale.



Fotografia din 1925 este un document istoric important, intrucat il arata pe Regele Ferdinand I stand alaturi de Presedintele Consiliului de Ministri, Ion I. C. Bratianu, in timp ce adresa mesajul. Ambii au murit in 1927.



Tot in sala se sedinte a Adunarii Deputatilor a depus juramantul si Regele Carol al II-lea in 1930, dupa Restauratia de la 8 iunie, acelasi an.



Si Regele Mihai I a adresat mesaje parlamentarilor. O fotografie celebra il arata alaturi de primul guvern pro-comunist al Romaniei, instalat cu sprijin sovietic dupa alegerile falsificate din 1946. Regele este secundat de premierul Petru Groza, ministrul justitiei Lucretiu Patrascanu si alti comunisti de marca.



Dupa ce l-au fortat pe Regele Mihai sa abdice, comunistii au proclamat Republica Populara Romina. Parlamentul acesteia, unicameral, a luat denumirea de Marea Adunare Nationala. Ca atare, frontispiciul cladirii din Dealul Patriarhiei a fost modificat, iar deasupra usii centrale a fost asezata o stema comunista imensa.



Tronul monarhului a fost eliminat, iar in respectivul spatiu au fost atarnate temporar doua drapele tricolore. Si vulturul ornamental de deasupra a disparut, evident. Ulterior, fosta "loja regala" a fost acoperita, devenind parte a peretelui.



20 mai 1968 - Presedintele Charles de Gaulle al Frantei tine o cuvantare in plenul Marii Adunari Nationale a Republicii Socialiste Romania. Deputatii, multi dintre ei analfabeti, habar n-aveau ce zicea de Gaulle. Se observa modificarea aspectului prezidiului, disparitia lojei si aparitia, in locul ei, a stemei RSR.



Dupa 1989, nu s-a facut nimic pentru restaurarea vechii infatisari a salii. Stema regala nu a revenit pe arcada, ramanand doar ramurile ce o sustineau odinioara. O vreme, Palatul a adapostit Camera Deputatilor, pe la mijlocul anilor '90 fiind cedat Bisericii Ortodoxe Romane. Asadar, s-a transformat in Palatul Patriarhiei. Sfantul Sinod al BOR isi tine aici sedintele, dar si alte adunari bisericesti sau evenimente clerice. In locul stemei RSR este un tablou cu Invierea.



Astazi, de la tribuna de unde Regii adresau mesajele lor Parlamentului, vorbesc fel de fel de personaje, mai mult sau mai putin controversate.



SALA TRONULUI de la Palatul Regal din Bucuresti este si ea un puternic simbol al monarhiei. Prima varianta a acestei sali a dainuit pana la incendiul din anii '20, care a mistuit vechiul Palat Regal.



Sala era foarte bogata in decoratiuni, o adevarata sala de bal. Intr-o prima faza, Tronurile Regelui Carol I si al Reginei Elisabeta au fost cele care apartinusera Domnitorului Alexandru Ioan I si Doamnei Elena Cuza (monogramele lor erau identice cu ale Suveranilor).



Noua Sala a Tronului a fost gandita sa impresioneze prin dispunerea volumica, arcade, marmura folosita si prin monumentalitate. Ornamentele au trecut in planul secund, insa nu lipsesc. Pentru Tronul Romaniei, s-a construit un intrand circular boltit, accesibil prin doua usi inalte. Aici a avut loc, de exemplu, proclamarea regimului autoritar (1938-1940) al Regelui Carol al II-lea. Alaturi de Suveran sunt profesorul Nicolae Iorga, Gheorghe Tatarescu (viitor prim-ministru) si Patriarhul Miron Cristea, Presedinte al Consiliului de Ministri in acea perioada.



Deasupra Tronului se gasea o fresca pictata de Cecilia Cutescu-Storck, nora marelui sculptor Karl Storck. Pe treptele care sustineau Tronul Romaniei a fost construita o cupola foarte interesanta, surmontata de Coroana de Otel a Romaniei. Constructia este vizibila intr-o fotografie de la finele anilor '30, care ii infatiseaza pe Carol al II-lea si pe Principele Mostenitor Mihai.



Cupola de deasupra Tronului era sustinuta de coloane cu figuri inaripate in varf. Aditional, de o parte si de alta a structurii se gaseau coloane mai mici, in forma de fascii romane, in varful carora se gaseau alte figurine inaripate. In spatele constructiei era o draperie ornata cu stemele provinciilor Romaniei. Dovada este o fotografie din 1941, cu Regele Mihai.



Dupa 30 decembrie 1947, Sala Tronului a fost dezafectata, iar Palatul Regal a devenit Palatul Consiliului de Stat (Palatul Republicii). Aici se tineau reuniuni diplomatice si ceremonii de decorare de catre liderii comunisti. In 1965, fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost tinut pe catafalc in aceasta sala, pentru ca "populatia indurerata" sa-si ia ramas-bun intr-un pelerinaj ce amintea de moartea lui Stalin (1953). Intr-o fotografie din 1968, Ceausescu le vorbeste membrilor corpului diplomatic. In capatul salii, se vede intrandul unde era Tronul.



La o privire mai atenta, se observa ca treptele pe care era structura cupolei au fost si ele daramate, iar pe peretele din spate a fost atarnata stema Republicii Socialiste Romania. Totusi, fresca din tavan a ramas.



In prezent (foto de aici - singura gasite pe net!), Sala Tronului este "taram interzis" pentru vizitatorii Palatului Regal (MNaR), intrucat nu face obiectivul Statului sa-si promoveze valorile. Se promoveaza insa, pe bani grei, evenimente private. In spatiul in care Regii luau decizii se pot organiza, contra cost, nunti, concerte, lansari de produse, evenimente de moda, etc. Mi se pare o pangarire mult prea mare a unui simbol national. Ca aspect, sala este la fel de goala, doar stema socialista a disparut.



NECROPOLA REGALA de la Manatirea Curtea de Arges a fost aleasa de Regele Carol I ca loc de veci pentru el si urmasii sai.



Aici se gasesc inmormantati primul Rege si prima Regina, sub lespezi de marmura.



Cuplul Maria-Ferdinand isi doarme somnul de veci tot aici. Mormintele celor doi Suverani sunt marcate prin niste placute metalice, ca exponate intr-un muzeu, injositor pentru Regele Intregitor si sotia sa. Lespedea Reginei Maria a fost pusa de-abia dupa 1989 de catre Maica Alexandra (Principesa Ileana a Romaniei), fiica celor doi si matusa Regelui Mihai.



In 2003, au fost aduse din Portugalia ramasitele Regelui Carol al II-lea, insa au fost depuse intr-o cripta special amenajata in paraclisul manastirii. Sicriul este acoperit de stindardul personal al Regelui.



Mormintele Regilor sunt prea putin vizitate. In Germania (Republica Federala), cripta familiei de Hohenzollern, fosta familie domnitoare, este exemplar amenajata in catacombele Domului din Berlin. La noi, Necropola Regala este alcatuita din morminte banale, semn al nerecunostintei unui popor care a uitat, ajutat de conducerile succesive post-1947, cui datoreaza Statul roman modern.

Cu siguranta mai sunt multe alte "locuri sacre" ale regalitatii imprastiate prin Romania: complexul Peles (Sinaia), Castelul Savarsin, Palatele Elisabeta si Cotroceni (Bucuresti), Castelul Reginei Maria (Balcic - Bulgaria) si exemplele ar putea continua.



In incheiere, inainte de a ura traditionalul "Traiasca Regele!", sa aruncam o privire pe actul de nastere a Romaniei moderne - Actul Proclamarii Regatului Romaniei (10 Mai 1881) - versiune imensa, aici.

Sursa: Rezistenta.net

10 comentarii:

  1. Am vazut ca in filmul Oglinda (1993) Sergiu Nicolaescu a inclus o scena in Sala Tronului, aceea in care Regele Mihai primeste Ordinul Victoria. Cupola si broderia din spate erau foarte minutios reconstituite, am comparat imaginea din film cu cea din fotografiile de aici.

    Intrebarea mea este: Ele chiar au fost reconstituiri, sau au fost elementele originale, pastrate undeva in perioada comunista?

    RăspundețiȘtergere
  2. romanii ar trebui sa se intoarca la monarhie.tara ar arata altfel.cu nenorociti astia nu o scoatem la capat.

    RăspundețiȘtergere
  3. e a treia oara cind incerc un comentariu,e valabil numai pt.laude?

    RăspundețiȘtergere
  4. Desi am 41 de ani spre rusinea mea am resit sa intelg rolul CASEI REGALA
    pacat k nu stim sa ne pretium valorile cine stie unde se afla tara noastra dc in locul actualului presedinte se afla un rege
    belgia, marea britanie,olanda luxemburg etc.............. uffffffffffffffffff ce bien ne este acum suntem plini de succesurii

    RăspundețiȘtergere
  5. Toata Romania este loc sacru pentru casa regala!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. felicitari pentru rege si ar trebui sa conduca festivitatile de ziua unirii 1 decembrie 2011,sau a intregirii in caz cotrar apare o parodie ca in ceilalti ani

    RăspundețiȘtergere
  7. Monarhia Constitutionala este o solutie pentru Romania.Republica ilegal instaurata in '47 si reancarcata in '89 numai necazuri si neajunsuri a adus tarii si noua romanilor.Readucerea Regelui Mihai la conducerea tarii va aduce pace si bunastare tuturor romanilor.Regele apartine poporului,iubeste tara si cetatenii ei si nu va face niciodata ce au facut comunistii acestia tarii din '47 pana in ziua de azi.TRAIASCA REGELE IN PACE SI ONOR ALATURI DE AL SAU POPOR!

    RăspundețiȘtergere
  8. ...informatii pe care multi dintre noi habar nu au de ele...mai ales cei tineri.Istoria noasta invatata la scoala e un amalgam de informatii fara noima si adevar despre regii nostri.Natiunea romana ar face bine pentru ea, si pentru viitorul ei sa se intoarca la monarhie.Monarhia inseamna ordine, respect, cultura si nu in ultimul rand civilizatie si dezvoltare..

    RăspundețiȘtergere
  9. Traiasca REGELE si Familia Regala a Romaniei!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma inclin in fata trecutului istoric (adevarat) al Romaniei!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.