Club de vacanţă – Muzeul Ceasului, locul unde timpul cântă


În loc să rămână cu orele în faţa calculatorului, micii ploieşteni au acum ocazia să se întâlnească la muzee în cluburi de vacanţă. Daca nu demult vă prezentam clubul de vacanţă de la Muzeul de Ştiinţele Naturii, miercuri am mers la Muzeul Ceasului, unde mai mulţi şcolari au aflat câteva dintre tainele unui ceas. Anual, la Muzeul Ceasului vin peste 30.000 de vizitatori din toate colţurile lumii.


muzeul-ceasului

Cum funcţionează un ceas?
La clubul de vacanţă a venit un colecţionar de ceasuri cu câteva dintre piesele sale şi le-a arătat copiilor mecanismul unui ceas. Micuţii au avut voie chiar să se uite cu lupa la micile şuruburi şi arcuri dintr-un ceas. “Suntem la cea de-a doua ediţie a acţiunii denumită “Să învăţăm şi să ne jucăm la muzeu” şi de data asta e ceva deosebit, pentru că elevii pot să vadă practic cum arată un ceas pe interior şi care este mecanismul care măsoară efectiv timpul. Cu ajutorul domnului inginer Andrei Tudorache, împătimit colecţionar şi un mai vechi prieten de-al nostru, copiii au putut vedea ce se ascunde într-un ceas”, a declarat Elisabeta Savu, şefa muzeului. Muzeul Ceasului din Ploieşti este unicul din România şi printre cele mai interesante din sud-estul Europei. Fiecare pendul, fiecare ceas astronomic sau cutie muzicală are povestea sa, care te va duce cu multe secole în urmă, pe timpul regilor şi boemilor poeţi ai neamului.

Minunăţia din spatele limbilor de ceas
Muzeul Ceasului “Nicolae Simache”, a fost înfiinţat în 1963 la iniţiativa profesorului de istorie al cărui nume îl poartă. Modele de ceasuri din secolul XVI şi până la început de secol XX se găsesc în trei camere pentru a putea fi admirate de ochiul iubitor de frumos. Majoritatea obiectelor de aici au fost achiziţionate, dar există şi ceasuri donate, cu poveşti extraordinare. Muzeul adăpsteşte peste 4.000 de ceasuri şi automate muzicale, pentru că şi aceste obiecte au fost făurite tot de ceasornicari şi fac casă bună cu ceasurile. Cel mai vechi ceas din muzeu datează din 1544 şi e un ceas de masă astronomic lucrat în Olanda. Cele mai multe dintre aceste obiecte functionează şi acum, chiar dacă sunt foarte vechi. Tot aici sunt expuse şi minunate pendule de mobilier sau de podea, în stil baroc, Ludovic al XIV-lea, Boulle, Rococo, create de celebri orologieri francezi, austrieci şi olandezi, din secolul al XVIII-lea. Dar poate cele mai frumoase obiecte din muzeu sunt ceasurile de buzunar aparţinând uor personalităţi magnifice. Aici stă de zeci de ani, ceasul de buzunar din aur al regelui Carol I cu monograma în 156 de diamante. In afara de regele Carol I, multe alte personalitati au acum ceasurile aici regele Mihai I, ţarul Alexandru al II-lea, Marele Duce Nicolae, poetul Vaile Alexandri, George Cosbuc, dar si persoanlităţi politice ca Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Titulescu şi alţii. Muzeul Ceasului poate fi vizitat în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00, luni fiind ziua destinată curăţeniei. Taxa de intrare este de 2 lei pentru copii şi pensionari şi de 4 lei pentru adulţi.

http://www.zvp.ro/

Niciun comentariu

Un produs Blogger.