Principele Radu, asemanat de romani cu Fat-Frumos, Regele Mihai ori Carol I

Cum ii vad romanii: Basescu – Popeye, Geoana – Tom motanul, Crin – Fat Frumos, Vadim – Tepes, Boc – piticul lui Alba ca Zapada

Un sondaj inedit, efectuat recent de Biroul de Cercetari Sociale (BCS), dezvaluie atat intentiile de vot ale romanilor, cat si felul cum au evoluat, in perceptia publica, cele mai importante personaje ale scenei politice.

Basescu nu mai este Basescu in mintea romanului hatru, ci Popeye marinarul, si se mentine inca la o distanta considerabila fata de ceilalti competitori. Il urmeaza Crin Antonescu, pe care, potrivit sondajului BCS, lumea l-ar vedea ca un barbat splendid, asemenea lui Fat Frumos din basmele romanesti. Ceva mai jos se situeaza, in intentia de vot, Mircea Geoana, despre care oamenii spun ca ii seamana fie lui Tom motanul, fie lui Jerry soricelul. Tot cu Jerry este asociat si Emil Boc, care se confrunta cu cea mai nefavorabila imagine din tot Guvernul.

Puternicul Popeye, concurat de Feti Frumosi si Donald Ratoiul

Intrebati fiind cu cine i-ar asemana pe principalii politicieni din Romania, subiectii sondajului, care nu au avut la dispozitie nicio varianta ajutatoare, au oferit raspunsuri dintre cele mai spontane. Traian Basescu si Mircea Geoana sunt plasati in registrul simpaticului, al personajelor nu frumoase, ci mai degraba hazlii. Actualul presedinte este vazut de majoritatea ca Popeye marinarul, dar si ca Pinnochio ori Tom, celebrul motan care il chinuie pe Jerry. Geoana provoaca o oarece nehotarare: unii il cred Tom motanul, altii Jerry soricelul, dar sunt si unii pe care presedintele PSD ii duce cu gandul la Danila Prepeleac sau Donald ratoiul. In schimb, Crin Antonescu se inscrie intr-un veritabil registru al binelui si frumosului, el fiind comparat de popor cu Fat-Frumos, Harap-Alb sau chiar fostul sex-simbol Alain Delon.

Cu adevarat sublim este vazut principele Radu Duda, candidat independent la prezidentiale. Desi nu il crediteaza cu foarte multe abilitati de presedinte, oamenii il privesc ca pe Fat-Frumos, Regele Mihai ori Carol I.


De o perceptie ceva mai sumbra se bucura seful PRM, Corneliu Vadim Tudor, pe care cei mai multi il aseamana cu Vlad Tepes, Hitler, Dracula, Nebunul sau Nae Catavencu.

Cei mai antipatici ministri

In ceea ce priveste actualul Guvern, romanii nu par foarte multumiti de performantele sale, iar pe unii membri ai Executivului acestia chiar ii antipatizeaza intr-un grad ridicat. Cel mai nesuferit pare sa fie Emil Boc (16,7%), pe care lumea il asociaza cu "Morocanosul" ori "Somnorosul", unii dintre piticii din "Alba ca Zapada". El este urmat, in topul antipatiei, de proaspat demisionata Monica Iacob Ridzi (14,1%), Elena Udrea (10,9%), Adriean Videanu (6,6%) si Ecaterina Andronescu (5,9%). Cat priveste intentiile de vot, acestea il dau castigator, la alegerile din toamna, pe Traian Basescu (35,4%), cu toate ca nici contracandidatii sai directi nu stau rau: Crin Antonescu este cotat cu 21,5%, iar Mircea Geoana cu 19,1%. Pe celelalte locuri se situeaza, in ordine descrescatoare, Corneliu Vadim Tudor, Sorin Oprescu, Kelemen Hunor si independentul Radu Ruda.

Sondajul BCS a fost efectuat in perioada 9-16 iulie, pe 1069 subiecti din 81 de orase si sate. Marja de eroare este de ± 3%.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.