Inaugurarea Cimitirului Ostasilor Români de la Tiganca, 1 iunie 2006

Joi, 1 iunie 2006, Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei, a trecut Prutul si a inaugurat cimitirul ostasului roman de la Tiganca, in Basarabia de Sud.

De Ziua Inaltarii Domnului, la Tiganca, in Basarabia de Sud, a fost inaugurat cimitirul militar al ostasilor romani cazuti pentru recucerirea Basarabiei de la ocupantul sovietic in iulie 1941. La manifestarea a participat Magestatea sa Regele Mihai I al Romaniei, Ministrul apararii al Romanei, reprezentanti ai Presidentiei, Guvernului si Parlamentului Romaniei, veterani ai Armatei Romane si oficialitati din RM.

Mii de romani din toata Basarabia au venit inca de dimineata la Tiganca pentru a-si cinsti eroii si pentru a-l saluta pe Rege, Comandantul suprem al Armatei Romane in cel de al doilea razboi mondial.
La aparitia Regelui si a oficialitatilor romane mii de oameni au scandat "Traiasca Regele!", "Traiasca Romania Mare!", "Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca, Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!". A urmat o slujba de pomenire oficiata de un sobor de preoti in frunte cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. La serviciul divin a participat si PS Casian, episcopul Galatului.
(VoceaBasarabiei.com, 1 iunie 2006)

Joi la Tiganca mii de tarani, veniti din satele din jur ca sa se intalneasca cu Regele lor, Regele Romaniei Mari, au dat o lectie de demnitate nationala tuturor falsilor politicieni de la Chisinau si Bucuresti, dar si masmediaei din ambele capitale. www.voceabasarabiei.com precizeaza ca vineri la Chisinau iar s-au auzit critici vehemente la adresa "regimului fascist al lui Antonescu care a exterminat sute de mii de oameni, evrei si tigani".

Alte publicatii au adus marturii ale "soldatilor moldoveni care au luptat in Armata Sovietica", jigniti de faptul ca sunt asa de proslaviti ostasii Armatei Romane. Desi ziarele democratice "Timpul" si "Jurnal de Chisinau", au prezentat vineri ample relatari de la evenimentul de la Tiganca, "Flux-ul" partidului crestin-democrat nu a dat nici o stire de la eveniment. In acelasi timp BBC a falsificat informatia cu privire la numarul participantilor, sustinad ca la Tiganca au fost cateva sute de oameni, atunci cand in realitate au fost cateva mii. Tot BBC s-a facut o nu vedea faptul ca Basarabia este pamant romanesc si ca miile de ostasi romani cazuti la Tiganca au luptat pentru tara lor, pentru intregirea Romaniei Mari.

O pilda de agramatie si prostie politica a demonstrat la Tiganca si viceministrul culturii al RM, trimis acolo ca sa batjocoreasca pe Rege si eroii Armatei Romane. La inceputul discursului sau el nu a respectat reguliile elementare diplomatice si nu s-a adresat nici Regelui, nici ministrilor, nici altor personalitati politice si militare din Romania si RM si, intr-un stil de-a dreptul naucitor, a inceput sa laude regimul Voronin pentru monumentele ocupantului sovietic, construite de regimul comunist in ultimul timp la Serpeni si Chisinau.

In acelasi timp marile personalitai basarabene, prezente la manifestare, cum ar fi Alexandru Mosanu, fost Presedinte al Parlamentului in anii 1991-93, Ion Hadarca, prim-vice presedinte al Parlamentului, cel care a propus ca Tricolorul sa fie Drapel National al RM si "Desteapta-te, romane" - Imn National al noului stat, sau Ion Ungureanu, Ministrul Culturii care a redat Basarabiei o mare parte din traditiile si monumentele ei romanesti, cat si multi deputati cu vederi clare unioniste si pro-romanesti au fost marginalizati de autoritatile romanesti prezente la manifestare si nu li s-a organizat macar o intalnire protocolara cu Regele Mihai. Fostii deputati si ministri, apoi membrii Academiei Romane din Basarabia, vestiti oameni de cultura si de stiinta s-au aratat profund indignati si de faptul ca in discursurile oficialilor romani se aduceau mereu multumiri "autoritatilor Republicii Moldova" si ca niciodata in acele discursuri nu s-a pomenit cuvantul "Basarabia" si faptul ca miile de ostasi comemorati pe 1 iunie 2006 la Tiganca au murit pentru reunificarea Basarabiei cu Romania.

Cetatenii prezenti la manifestare erau indignati pentru ca in fata Regelui Mihai a vorbit un orecare vice-ministru al culturii si nu vice-presedintele Parlamentului Iurie Rosca, prezent in presidiul adunarii la care s-a inaugurat cimitirul. Multi cetateni se intrebau de ce calugarii de la manastirea Neamt s-au chinuit atatea ani intr-un vagon de fier ruginit, si nu intr-un schit care sa reprezinte si Romania, si Biserica Ortodoxa Romana, si sa cinsteasca memoria eroilor de la Tiganca.

La sfarsitul manifestarii organizatorii au organizat o masa de pomenire in cinstea ostasilor romani cazuti la Tiganca. www.voceabasarabiei.com informeaza colegii de la BBC ca fiecare din cei prezenti pe campul de la Tiganca a primit pe 1 iunie 2006, in ziua Inaltarii Domnului, o bucata de cozonac, un ou rosu si un pahar de vin. Daca intrebau organizatorii cate unitati de asemenea pomeni s-au dat cetatenilor in acea zi, cu siguranta ca nu dezinformau opinia publica romaneasca si internationala cu datele eronate despre prezenta romanilor din Basarabia la inaugurarea cimitirului si la felul cum au reactionat basarabenii la intalnirea cu Regele Lor. Este straniu ca practic nici o publicatie din Basarabia si din Romania nu a informat cetatenii despre faptul ca la Tiganca s-a scandat necontenir "Traiasca Regele!", "Traiasca Romania Mare!", "Noi suntem romani!", "Traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca!"

(VoceaBasarabiei.com, 2 iunie 2006)

Niciun comentariu

Un produs Blogger.