Ultima cina a partizanilor Regelui Mihai

Ultima cina a partizanilor Regelui Mihai

Doi luptatori anticomunisti din gruparea Partizanii Regelui Mihai au mancat struguri la ultima cina din noaptea de 5 octombrie 1950, inainte de a fi impuscati de Securitate. Istoricii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului au dezgropat astazi ramasitele umane a lui Ionita Mahalean si Ioan Moldovan, care au fost asasinati in comuna clujeana, Santejude-Vale.

“Am gasit ultima cina a celor doi, au mancat struguri si am gasit samburi in stomacurile lor, este prima data cand gasim asa ceva. In ultima lor zi, era octombrie, au mancat struguri, apoi tradati fiind de o femeie din sat, Securitatea a inconjurat sura in care se adaposteau, i-au prins si i-au dus la Securitate unde i-au torturat, pe Simion Muresan  (n.r. proprietarul casei in care a fost prins), l-au impuscat si ingropat nu departe de casa, iar pe cei doi i-au adus aici pe deal, pe Ucisor, i-au omorat chiar langa drum”, sustine istoricul Marius Oprea, directorul Centrului.

El a mai spus ca securistii au obligat rudele celor doi sa-si ingroape mortii, pentru a raspandi frica. “A doua zi de dimineata, rudele au fost obligate sa ii ingroape. Era o practica a Securitatii, sa aduca rudele sa ingroape pe cei ucisi, pentru a raspandi teama in familia de asa zisi banditi, care erau lideri de influenta in sat”, a mai spus Oprea.

Tereza Birta, fiica lui Ionita Mahalean, prezenta la deshumare, a afirmat ca tatal sau a fost ucis pentru ca s-a opus comunistilor. “El le-a spuns in fata securistilor: Mie nu-mi trebuie comunism pentru ca eu am fost in Rusia, prizonier trei ani de zile”, a povestit Tereza Birta.

Organizatia Partizanii regelui Mihai s-a constituit la Cluj, in 1948 din sustinatori ai Casei Regale, care militau pentru reinstaurarea monarhiei, dupa ce familia regala a fost expulzata din tara in 1947.

ancheteonline.ro

Niciun comentariu

Un produs Blogger.