Studenţi jurnalişti clujeni în vizită la Regele Mihai I

Studenţi jurnalişti clujeni în vizită la Regele Mihai I

La începutul anului 1870, un grup de studenţi români din Viena s-au dus la vila din Oberdöbling, în care locuia domnitorul detronat Alexandru Ioan Cuza, pentru a-i transmite urări de Anul Nou, fiind bine primiţi de Cuza. În fruntea studenţilor se afla un tînăr care va deveni foarte cunoscut în cultura română: Mihai Eminovici (Eminescu).

Refăcînd, peste timp, după 141 de ani, gestul tinerilor români din Viena, un grup de studenţi jurnalişti clujeni au participat joi, 12 mai a.c., la Palatul Elisabeta din Bucureşti, la manifestările prilejuite de sărbătorirea Regalităţii din România şi, anticipînd, împlinirea a 90 de ani de viaţă ai Regelui Mihai I.

Cu această ocazie, grupul de studenţi au oferit Regelui un superb coş cu flori, precum şi mai multe volume ale cadrelor didactice de la Catedra de Jurnalism a UBB. Evenimentul (Garden Party) a avut loc, cum spuneam, la Palatul Elisabeta, în prezenţa Majestăţii Sale Regelui şi a Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu.

Palatul Elisabeta, reşedinţa oficială a familiei Regale Române, un superb edificiu situat în zona rezidenţială a Capitalei (în apropiere de Muzeul Ţăranului Român), a fost construit în 1936, pentru Principesa Elena, fosta regină a Greciei şi sora lui Carol al II-lea, după planurile arhitectului Corneliu M. Marcu. De menţionat că într-unul din saloanele Palatului Elisabeta, Regele Mihai a fost forţat să semneze actul abdicării, în seara zilei de 30 decembrie 1947.

La intrarea în Palatul Elisabeta se aflau reprezentanţi ai Jandarmeriei Române, în uniforme de gală, călare pe cai. Ceremonia propriu-zisă a debutat cu apariţia în curtea Palatului a Regelui Mihai (însoţit de Principesa Margareta şi de Principele Radu), care a primit Onorul Gărzii Regale, în acordurile Imnului Regal Român (ale cărui versuri au fost scrise, cum se ştie, de Vasile Alecsandri, muzica aparţinînd lui Eduard Hübsch), după care Regele şi Alteţele Lor Regale au făcut o "baie de mulţime", care a durat aproape două ore, întreţinîndu-se şi fotografiindu-se cu mulţi dintre cei prezenţi (între care şi studenţii jurnalişti clujeni).

Studenţilor jurnalişti clujeni, întîlnirea cu Regele Mihai le-a oferit prilejul de a cunoaşte o personalitate de excepţie a lumii contemporane (a domnit între 1927-1930; 1940-1947), care, prin actul de la 23 august 1944, a scurtat cu şase luni durata celui de-al Doilea Război Mondial.

A fost întîlnirea cu singurul mareşal în viaţă al României, cu "singurul rege din lume, care este în viaţă la 83 de ani de la încoronare [...], unul dintre rarii regi ai tuturor timpurilor, care au ajuns la vîrsta de 90 de ani. Este, desigur, unicul şef de de stat din întreaga istorie a României, care aniversează această vîrstă", după cum se scrie în prefaţa volumului Lumea Regelui, Polirom, 2011, p. 23, volum editat de Principele Radu al României.

Regele Mihai este singurul deţinător în viaţă al Ordinului Militar “Mihai Viteazul" Clasa I, membru de Onoare al Academiei Române, fiind decorat, în 1945, cu Ordinul "Victoria", cea mai importantă decoraţie de război sovietică (pe care au mai primit-o doar patru personalităţi din alte ţări) etc.

În acelaşi timp, studenţii clujeni s-au conectat nu numai cu trecutul, ci şi cu prezentul. Ei au discutat şi s-au fotografiat cu personalităţi politice, ştiinţifice sau culturale, cum ar fi: Principesa Margareta şi Principele Radu, acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, prof. univ. dr. Iovanca Haiduc, prof. univ. dr. Pompiliu Manea (întors recent din călătoria sa în jurul lumii), Andreea Berecleanu şi Gabriela Vrânceanu-Firea, cunoscutele jurnaliste de la Antena 1.

Au putut vedea apoi mari diplomaţi acreditaţi la Bucureşti (ai SUA, Franţei, Spaniei, Rusiei, Chinei, Iordaniei, Republicii Moldova), alte personalităţi cunoscute: Dan Grigore, Toader Paleologu, George Ivaşcu, Eugen Cristea, Gabriela Szabo, Mihai Răzvan Ungureanu, Florin Codre (autorul statuii lui Carol I din Piaţa Revoluţiei, dezvelită recent), Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Dimitriu, Bogdan Olteanu, Christian Mititelu, Doina Levinţa, generali şi ofiţeri superiori, preoţi şi prelaţi de diverse confesiuni etc. Pe aproape toată durata manifestării, Fanfara “Muzica Reprezentativă a Armatei" a interpretat piese specifice unui astfel de eveniment.

Vizita la Regele Mihai face parte dintr-o tradiţie instaurată deja la Catedra de Jurnalism a UBB. Vizita anterioară a cuprins: Muzeul Memorial Mărţişor şi întîlnirea cu Doamna Mitzura Arghezi, cotidianul Jurnalul naţional (întîlnirea cu Marius Tucă) şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, iar cea viitoare este preconizată a avea în obiectiv Preşedinţia României, Parlamentul României şi Antena 1 Bucureşti.

ziarulfaclia.ro

Niciun comentariu

Un produs Blogger.