Descendentul lui Cuza: Regalitatea este o instituţie depăşită

Dimitrie Callimachi, descendentul lui Cuza: Regalitatea este o instituţie depăşită
Dimitrie Callimachi: Regalitatea este o instituţie depăşită


Regalitatea este o instituţie depăşită în România şi, din această cauză, autorităţile nu ar trebui să declare 10 mai drept Ziua monarhiei, zi naţională, este de părere ultimul descendent al familiei Cuza, Dimitrie Callimachi.

Cu ocazia Zilei Monarhiei în România, Dimitrie Callimachi (84 de ani) a vorbit, într-un interviu pentru romanialibera.ro, despre rolul regalitităţii în ţara noastră.

Credeţi că ziua de 10 mai ar trebui declarată zi naţională?

Nu. Regalitatea este o instituţie depăşită în România. În afară de Anglia, unde tradiţia Casei Regale britanice este recunoscută şi însuşită de popor, şi poate Spania, unde regele este foarte discret şi democratic, în restul ţărilor regalitatea nu mai are un rol important în societate. Eu sunt un adept al republicii. Consider că republica este o instituţie mai democratică, măcar în teorie. E adevărat că unii preşedinţi se transformă cu timpul în dictatori şi anulează constituţii şi democraţii. Totuşi, preşedinţii pot fi schimbaţi, în timp ce regii pot avea urmaşi discutabili.

Ce părere aveţi despre Regele Mihai I?

Am o părere bună. Regele Mihai I este o persoană discretă. În plus, are un merit nemaipomenit deoarece de el se leagă actul de la 23 august 1944, când România a ieşit din război. El era atunci comandantul suprem al Armatei, deşi foarte tânăr, şi a dat ordin ca armata română să înceteze operaţiunile pe front şi să alăture aliaţilor tradiţionali, Anglia şi Franţa. Aşadar, ca şi conducător, Regele Mihai a fost un om demn şi nu trebuia obligat să abdice.

Credeţi că dacă Regele Mihai nu ar fi fost forţat să abdice şi regalitatea ar fi fost în continuare în fruntea ţării, situaţia din România ar fi mai bună?

Probabil Regele Mihai nu mai conducea astăzi ţara, având aproape 90 de ani, iar tronul ar fi fost preluat de Principesa Margareta şi de Radu Duda. Nu ştiu cum s-ar fi descurcat. Cineva spunea că politica nu o face preşedintele, ci consilierii lui. Dacă există consilieri buni, politica este bună. Dar regalitatea, ca instituţie, s-a perimat în România deoarece Regele Mihai a petrecut mulţi ani în străinătate. Ulterior, când s-a întors în ţară, Iliescu s-a purtat foarte urât cu el şi l-a forţat să plece iar.

Credeţi că în România există o tradiţie monarhică?

Nu cred. Primul regele al României, Carol I, a venit în ţară după abdicarea lui Cuza, deci în 1866. Aşadar, regalitatea nu a rezistat suficient pentru a spune că există o tradiţie monarhică în ţara noastră.

Credeţi că este posibil ca monarhia să revină la putere în România?

Nu, nu cred că este posibil. Monarhia este depăşită.

Dar cine ar trebui să preia puterea în România pentru a putea salva ţara din criză?

Cred că un intelectual precum profesorul Alexandru Atanasiu sau profesorul Marga de la Cluj ar trebui să candideze pentru preşedinţie. Desigur, există şi politicieni precum Călin Popescu Tăriceanu, care au demnitate şi cultură generală şi pot reprezenta ţara, dar în general opoziţia din România este foarte slabă. Crin Antonescu mi-a plăcut la început, dar apoi m-a dezamăgit.

Când se va schimba situaţia din România?

Sunt pesimist pentru că poporul român se ghidează încă după principiul otoman: capul plecat, sabia nu îl taie. În România nu mai există cele trei puteri ale statului deoarece Guvernul Boc a distrus Parlamentul României. Prin asumarea responsabilităţii pe mai multe legi, executivul a preluat toate atribuţiile legislativului. În plus, România nu va progresa până când cei de la conducere nu vor înţelege că nu pot duce o politică antirusească în această zonă. Chiar luni, preşedintele Băsescu, în stilul caracteristic, râdea de afirmaţiile lui Dimitri Rogozin, reprezentantul special al Rusiei la NATO. Tocmai Băsescu, care este un nimeni. Nu mă jenez să spun asta pentru că Băsescu a ajuns la putere prin şmecherie şi nu pe merit.

De ce credeţi că astăzi regele Mihaia renunţat la legătura istorică şi dinastică cu Casa de Hohenzollern?

Nu îmi dau seama de ce a luat această decizie. La vârsta lui, poate a fost manipulat de cei din jur. Oricum nu ar trebui să îşi renege originile.

Biografie

Dimitrie Callimachi este ultimul descendent al familiei Cuza. Legătura de rudenie între familiile Callimachi şi Cuza este făcută prin Maria Cuza, care era soră cu tatăl domnitorului Cuza şi a devenit soţia lui Alexandru Callimachi. Aşadar, străbunicul lui Dimitrie Callimachi a fost văr cu Alexandru Ioan Cuza.

3 comentarii:

  1. Monarhia este depăşită?!Prinţe dacă tăceai înţelept rămâneai!S-o afli de la noi"Monarhia salvează România!"Nu-i o vorbă în vânt.
    Poate pentru tine o fi ca demnă progenitură a lui Scarlat Callimachi(tatăl măriei tale)Supranumit în epocă"Prinţul Roşu"pentru aportul său ca promotor al ideilor socialist-comuniste(mai precis bolşevice cu care fusese îndoctrinat chiar de Marele Dascăl>Lenin urmare întâlnirii celor 2 în Finlanda).Astfel a devenit un apropiat al comuniştilor autohtoni de mai târziu promovaţi samavolic la conducerea ţării sub protecţia trupelor Sovietice de ocupaţie Gheorghiu-Dej şi şleahta.Mai înainte avusese grije Mareşalul Antonescu să-l priponească în calitate de duşman al ordinii de stat.Scăpat mai apoi de tovarăşii de credinţă s-a alăturat acestora în fundamentarea "Republicii Populare"cum să nu fie pentru mata Monarhia depăşită?
    Depăşită este Republica instaurată samavolinic şi cu participaţia unora ca ilustrul matale tată.Asta Este!Prea ne credeţi pe toţi nişte neşiutori mase de manevră.Încă mai fierbe în mata dorinţa de revanşă la izgonirea de la domnie a rubedediei Alexandru I.Cuza(un fustangiu nevolnic să se ridice la nivelul cerinţelor fundamentării unui stat al Principatelor Române Unite).Urmare promotorii ideilor românismului şi României ca stat de sine stătător şi independent au fost nevoiţi să-l silească să abdice şi să apeleze la un prinţ nepământean Carol1,care a reuşit ceea ce n-au reuşit predecesorul.Să scoată România din feudalism s-o direcţioneze pe calea devenirii viitoare ca stat suveran şi independent către România modernă:"Regatul României"şi mai apoi sub moştenitorul Ferdinand"România Mare".
    Pentru documentare:
    În legătură cu PrinţulRoşu>"http://en.wikipedia.org/wiki/Scarlat_Callimachi"

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu as spune ca Romania nu are traditie monarhica. Ba din contra. Romanii, ca popor, s-au nascut cu institutia monarhica, cu tot. E adevarat ca, datorita vicisitudinlor intampinate, romanii au fost organizati in 3 principate independente / autonome (de la caz la caz, in functie de alianta, sau epoca), dar sa nu uitam ca in Tara Romaneasca si in Moldova au existat dinastii princiare inca de la inceput: Musatinii in Moldova, Draculestii si Danestii (ambele descinzand din Mircea cel Batran). Nu a existat o succesiune clara, prestabilita, la tron. Tronul era ocupat de cel care detinea sprijinul intern al boierimii, sau extern al vecinilo mai puternici, inchinand vremelnic tara. Desi principiul dinastic al familiei conducatoare fusese copiat de la bizantini, s-ar fi putut totusi realiza o reformare a acestuia, ca in Occident, astfel incat sa existe stabilitate in cadrul familiilor voievozilor romani. Nu s-a dorit acest lucru, partial datorita bierimii, care nu dorea sa fie supusa voievozilor / principilor, partial datorita vecinilor mai puternici (Inalt Poarta, Polonia, Ungaria, mai tarziu Rusia), care se temeau de stabilitatea Voievodatelor Romanesti, acestea putand duce chiar si la Unificare. Unirea infapuita de Mihai (1600) ar fi putut dura, asigurand stabilitate zonei, insa partial lacomia, partial invidia, partial teama ca un stat romanesc unificat ar fi putut "face legea" in Balcani, opunandu-se cu succes atat otomanilor, cat si celorlalti vecini, a dus la sfarsitul lui Mihai. Acea teama de o posibila Unificare a fost perpetuata pana in secolul 19, cand aceasta a avut loc, in mod inevitabil. Deci, stimabile, Institutia Monarhica a adus foarte multe lucruri bune acestui popor. S-a nascut cu poporul, dar a fost alungata in mod samavolnic de cei care se temeau de ea. Inca ceva: monarh = imparat, rege, principe (conducator al unui stat). ideea de monarh nu se limiteaza doar la sinonomia cu termenul REGE. Sa retii acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si inca ceva, d-le Callimachi. Casa regala a Romaniei nu este singura Casa Regala Europeana care si-a renegat radacinile nemtesti. Prima familie regala care a facut acest lucru este chiar familia regala a Marii Britanii, fireste, intr-un context foarte delicat (al doilea razboi mondial). Sa nu aratam cu degetul. Mai mult, failia Callimachi, fanariota de origine, daca nu ma insel, a devent familie domnitoare in Principate abia dupa ce a dat darul mare la Stambul. Pana atunci, nici vorba de sange albastru in vine. In locul domniei tale, nici nu as indrazni sa ma consider urmas princiar.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.