Biserica Ortodoxă îl sfidează pe Rege

Biserica Ortodoxă romană nu va participa la ceremoniile legate de aniversarea regelui Mihai. În programul publicat de Casa regală și anunțat luni la conferința de presa, nicăieri nu se vede Patriarhia. De ce ? Cred că patriarhul Daniel a intrat în jocuri politice prea lumești. Se teme să nu îl nemulțumească pe președintele. Are nevoie de el să îl susțină în proiectul ridicării Catedralei Neamului. Poate există și alte rațiuni necunoscute nouă. Se vorbește de un dosar care nu are decît o filă la CNSAS dar s-ar gasi întreg în alta parte. Se vorbește despre sprijinul dat de Băsescu la alegerea lui Daniel ca patriarh… Încurcate sunt căile Domnului !

Prefericitul Daniel împrumută imprudent atitudinea Cotrocenilor față de Casa regală. Patriarhia întreține relații reci cu regele Mihai uitînd că Majestatea Sa este unsul lui Dumnezeu. În 1927 patriarhul Miron Cristea l-a uns rege. Este singurul civil, muritor pe pămînt – alaturi de episcopi – care poate trece de porțile împărătești în altar și își ia cu mîna proprie împărtășania. Odată cu dispariția regelui, nimeni nu o va mai putea s-o facă. Preafericitul Daniel uita de puterea cerească și joacă numai pe cea lumească, politică.

Îl curtează în schimb pe așa-zisul Paul de România pe care il invită în Dealul Patriahiei la diverse evenimente. Băsescu e nașul copilului acestui Paul. Antipatia pe care președintele o poartă regelui Mihai nu e un secret pentru nimeni. S-a văzut limpede acest lucru în vară cînd a făcut declarații aberante despre rolul istoric al regelui. Atunci l-a acuzat de trădare pentru că a abdicat, uitînd că veritabili trădătorii au fost cei doi care l-au silit sa o facă - Gheorghiu Dej si dr. Petru Groza, plus banda lor de gangsteri politici, Emil Botnăraș, Ana Pauker, Vasile Luca… Consimte patriarul la asemenea declarații care contrazic adevărul istoric? Se aliază patriarhia și sinodul declarațiilor lui Băsescu vizavi de abdicarea din 30 decembrie 1947 și instalarea statului ateu și anticreștin? Și, mai grav, Sinodul uită actul din 1927.

Gestul Bisericii Ortodoxe Române de a absenta la 25 octombrie nu îi face cinste. Mai este timp să își revizuiască atitudinea. Ar putea să-și afirme independența fața de puterea laică. Ar mai fi timp să-și afirme caracterul etern și divin. Un Sinod de toamnă ar putea să îl invite pe rege să-i arate cinstea ce i se cuvine - ca uns al domnului si episcop al treburilor din afara (în linia împăraților bizantini).

Stelian Tănase

Un produs Blogger.