Regina Maria a primit cadou o casă în Coţofăneşti

În timpul Primului Război Mondial, una din ţintele armatei germane a fost localitatea Oituz. Valea Oituzului era cea mai largă dintre văile care străbăteau Carpaţii Orientali şi ar fi oferit trupelor inamice posibilitatea unei deplasări masive şi rapide spre Siret şi Dunăre. Tot în zonă se găseau resurse importante de petrol, de care armata inamică avea atâta nevoie. De aceea, încă de la intrarea României în război, una din zonele de conflict a fost pasul Oituz.

Frontul de aici a fost deseori vizitat de regele Ferdinand şi regina Maria, iar operaţiunile militare au fost conduse de celebrii generali Eremia Grigorescu şi Alexandru Averescu. „Toamna anului 1916. Localitatea Oneşti. Un fanion arborat la intrarea în clădirea primăriei arată că aici se află comandamentul diviziei. Pe şosea, în faţa comandamentului, un grup de ofiţeri. În mijlocul lor un general. (…) Este generalul Eremia Grigorescu, comandantul Diviziei 15 ale cărei trupe se află în curs de sosire în zonă. Statul major al diviziei aşteaptă inspecţia comandantului Armatei de nord, generalul Prezan. (…) Proiectilele care cad în apropiere nu tulbură activitatea celor doi generali. Comandantul armatei comunică lui Grigorescu că retragerea ar implica grave neajunsuri pentru întreaga situaţie a frontului român. Acesta îi răspunde: «Cunosc situaţia domnule general. Pe aici inamicul nu va trece»”, consemnează în memoriile sale general maior Nicolae Ionescu.

Generalul Averescu avea o proprietate în Bacău

Şi generalul Alexandru Averescu, eroul de la Mărăşeşti, a avut o legătură specială cu Bacăul. Averescu deţinea o locuinţă aici, iar armata pe care o conducea a fost o perioadă de timp cantonată în Bacău. “Mai multe vizite pe front, unde am ţinut diferite conferinţe comandanţilor de unităţi, până la cei de regiment inclusive, asupra modului cu trebuie să se procedeze în fiecare sector pentru a smulge inamicului iniţiativa acţiunii şi apoi asupra modului cum trebuie regulată rotaţia pe front şi în repaos, consemna în memoriile sale, la data de 29 septembrie 1916 generalul Averescu. Am insistat asupra activităţii metodice a exerciţiilor trupelor pentru a se asigura conlucrarea infanteriei cu artileria în diferite faze ale unei lupte de poziţie: pregătirea, executarea, atacul şi exploatarea succesului. (…) Am asistat la Gura Văii la o adevărată manevră de regiment în războiul de tranşee, fără concursul efectiv al artileriei. (…) Mi s-a pus şi Divizia I Cavalerie la dispoziţie. Astă seară ea va sosi la Oneşti. Mâine o voi vârî în linie în sectorul Oituz-Slănic. (…)Am trecut prin Târgu Ocna; o aevărată jale. Cea mai mare parte din case dărâmate. În ce scop? Nu înţeleg războiul în acest chip! Este o întoarcere la barbarie.”

Regina Maria a fost impresionată de băcăuani

Cât a durat războiul pentru întregirea neamului, regina Maria a fost în nenumărate rânduri în Bacău, fie pentru a vizita spitalele şi a ajuta răniţii, fie pentru a decora soldaţii pe front. Iată ce consemna suverana în memoriile sale: “Am ajuns la Bacău unde vizitai trei spitale şi găsii mulţi soldaţi răniţi grav. De la Bacău tot înainte spre Teţcani. Drum frumos care se ridică în cotituri tot mai sus. (..)Apoi mi-am urmat drumul spre Comăneşti unde e stability generalul Prezan cu Statul Major. Am avut cu el o lungă convorbire militară. Părea mulţumit şi optimist. Din Comăneşti am trecut prin Târgu Ocna, orăşel foarte frumos aşezat sus, deasupra apei Trotuşului. O parte din drum era îngrozitor de stricat. În acest oraş se află o veche şi frumoasă biserică înconjurată de ziduri groase ca o cetăţuie şi aşezată sus, chiar în marginea râului. Totul e într-o stare cam dărăpănată, însă cât se poate de pitorească. Aici vizitai şi un spital care fusese aşezat în primăria oraşului. Printre alţiiam văzut un om, o femeie şi un copil răniţi de un aeroplan care trecuse tocmai atunci. Întrebai pe mama copilului care zăcea ghemuită cu faţa-n jos, ce se întâmplase cu copilul şi ea îmi răspunse: «I-a rămas piciorul acasă»” Şi tot domniţa Maria consemna la 12 aprilie 1917: “Plecai de dimineaţă şi mă dusei până într-un loc din Oneşti unde se clădise primul spital «Regina Maria». (…) M-a întâmpinat generalul Grigorescu. Averescu venise cu mine de la Bacău. La gară era o gardă de onoare, iar la Oneşti găsii trupele înşirate într-un imens pătrat. Toate lucrurile fuseseră împodobite de către ţăranii din sat într-un chip ce-ţi mergea la inimă. Aceştia îmi aruncau flori în cale, pe oriunde treceam. (..) De la Oneşti mă dusei la capătul satului unde se află frumoasa şi vechea mănăstire la Caşinului, la poalele unui deal. E înconjurată de ziduri ca o cetate şi e foarte aproape de front”. Regina Maria s-a legat sufleteşte mai ales de localitatea Coţofăneşti, unde avea chiar o casă primită de la generalul Văitoianu şi Jean Chrissoveloni şi de care vorbeşte cu mult drag.

impartialdebacau.ro

Un comentariu:

  1. La Oradea şi Călăraşi sînt busturile Reginei Maria. La Coţofăneşti-Bacău, unde este "sufletul reginei" nu este nici-o menţiune. Nu de bani se plâng moldovenii, care au făcut o statuie ecvestră minunată operă de artă lui A.V.SUVOROV la Dragosloveni. De la Mausoleul Mărăşeşti şi până la Oneşti (Oituz) toţi străinii se întrebă unde este Regina României Mari. Toată lumea merge la Balcic, unde a fost "inima reginei".Coţofăneşti nu are nici gară, este greu de înţeles de ce se cheamă Bâlca.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.