Regele nostru şi Băsescul lor

Graba vinovată cu care preşedintele Băsescu l-a declarat pe regele Mihai trădător a avut un impact mai mare decît ne-am fi aşteptat. Credeam, sincer, că opinia în România este cam adormită, anesteziată de propagandă, de obişnuinţă cu minciuna. Dar iată că la 25 octombrie am văzut efectul real al ziselor prezidenţiale. Am văzut în jurul regelui Mihai o solidaritate neaşteptată. Mihai e un rege iubit, respectat. Atacul din 22 iunie a.c a solidarizat multă lume jignită în sentimentul naţional dar şi satulă de asemenea atacuri care nu ţin cont de nimic, nici de adevăr, nici de bunul simţ. Omul de la Cotroceni a depăşit cu mult măsura. Situaţia deplorabilă iscată la 22 iunie a.c. a reaprins simpatiile monarhice, dar şi pe cele legate strict de persoana regelui. Regele Mihai este azi mai popular ca oricînd în ultimii 20 de ani. Numai cu momentul din 1992, cînd s-a întors la Bucureşti, poate fi comparat. Mulţi nu au uitat ce rol covîrşitor a jucat în cîteva împrejurări dramatice din trecutul nostru. Dacă ştii puţină istorie nu ai cum să nu îl respecţi pentru curajul, realismul şi patriotismul său dovedit. Impresionantă ieri prezenţa tinerilor.

S-a mai întîmplat ceva. Atacul plin de înverşunare al lui Băsescu, pe fondul vieţii dificile a românului din ultimii 3-4 ani sub preşedinţia lui Traian Băsescu, i-au făcut pe destui să-şi spună că există două Românii, a lui Băsescu – minată de corupţie, incompetenţă, lipsită de demnitate şi ipocrită. Şi cealaltă – a regelui Mihai, unde meritul şi morala primează. Băsescu joacă în piesa asta rolul personajului negativ. Dacă a dorit asta sau a fost o poziţionare involuntară nu ştiu. Cei care sunt antiBăsescu – sau au devenit in ultima vreme – s-au apropiat natural de ideea monarhică.

Cum rămîne cu Băsescu şi atacurile sale? Întervievat de BBC, cu puţin timp înainte să revină la Bucureşti, cum a primit ieşirile preşedintelui Traian Băsescu, regele Mihai a rîs. Cum să îl afecteze după ce i-a înfruntat pe Antonescu, Stalin etc ? A văzut şi trăit multe, are o experienţă mare. Regele a îndurat fără să se plîngă vreodată condiţiile dure ale exilului. Aş mai aminti un episod. Cînd a fost reţinut pe autostrada Bucureşti-Pitesti la ordinul tandemului Iliescu-Roman şi aruncat peste graniţă ! Cînd te gîndeşti azi că regele Mihai era singura noastră şansă de a salva România în acel moment!!! Avem un rege foarte încercat. Singurele sale cuvinte vizavi atacul infamant al lui Băsescu ? “Nici măcar nu merita să reacţionez la un aşa lucru, pentru că e foarte meschin, ştiţi bine. Şi acesta este tipul. Cu cât sunt mai mici insultele, cu atât se crede mai mare. Nu-mi pasă!”, a răspuns regele Mihai la reşedinţa sa din Aubonne, Elveţia.

Stelian Tănase / stelian-tanase.ro

3 comentarii:

  1. asta e diferenta dintre o persoana educata si un analfabet

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai sictir - comentatorule anonim !

    Basescu a facut "exact" ce trebuia sa faca !

    Pentru ca e un ofiter adevarat !

    Nu un las fugit in strainataturi !

    RăspundețiȘtergere
  3. condamnatul -e . Sunt foarte curios ce ar fi facut ofiterul tau adevarat cu rusii in coaste si nemtii in tara in 1944. La referendum m-am lamurit cum lasul s-a sustras judecatii poporului : pitindu-se intre legume. Sictir si tie si lui !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.