Monarhiile Secolului XXI, cartea care analizează toate cele 44 de monarhii de astăzi
Joi, 13 iunie 2013, Alteta Sa Regala Principele Nicolae al Romaniei a participat la Lansarea volumului „Monarhiile Secolului XXI”, evenimentul a avut loc in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Carte aparuta la Curtea Veche Publishing si semnata de Sandra Gatejeanu Gheorghe, Director de Protocol al Casei Regale, si Ioan-Luca Vlad, Consilier Privat Onorific al Familiei Regale a Romaniei.
“Răspunsul la întrebarea dacă monarhia mai este adaptată mileniului al III-lea se află în inimile fiecăruia… Oricare ar fi neajunsurile hazardului, în trunchiul acestei forme de guvernare se află acumulate experienţa şi simbolismul a mii şi mii de ani şi, mai mult, un reper social necesar astăzi. Într-o societate globală, aflată în transformare permanentă, reperele stabile sunt puţine. Familiile regale şi suveranii sunt astfel de repere. Ei servesc ca apexuri ale societăţii faţă de care fiecare se poate raporta în mod corespunzător. Pentru cineva care apreciază ordinea şi existenţa unui scop în tot ceea ce facem, monarhul este o necesitate socială”, scrie Ioan-Luca Vlad, coautorul volumului.
Cartea este o privire de ansamblu asupra tuturor celor 44 de monarhii de astăzi şi o incursiune în istoria, structura socială, cultura şi civilizaţia fiecăreia dintre acestea. Sunt analizate Principatul Andorra, Regatul Arabiei Saudite, Regatul Bahrain, Regatul Belgiei, Regatul Dragonului Fulgerului Bhutan, Sultanatul Brunei, Regatul Abundenţei, Regatul Cambodgiei, Regatul Thailandei, singurul stat din regiunea Asiei de sud-est care nu a fost niciodată colonizat de o putere străină, dar şi Tonga, Bahamas. Regatul Danemarcei are una dintre cele mai vechi familii regale din Europa, putând să-şi urmărească ascendenţa în mod cert până în anul 1020, Emiratele Arabe Unite, printre primele state din lume în privinţă venitului brut pe cap de locuitor, Regatul Haşemit al Iordaniei.
Japonia este un stat aproape mitic, iar monarhia Japoniei este legată de mitul constitutiv al ţării, descris în două dintre cele mai vechi epistole mitologice: “Kojiki”, prima carte scrisă în Japonia, în 712, şi “Nihon Shoki”, scrisă în 720. În volum se vorbeşte şi de spre statul Kuwait, fortăreaţa construită la malul apei, despre Regatul Lesotho, din sudul Africii, despre Regatul Swaziland, localizat în partea de nord-vest a Africii de Sud, despre Principatul Lichtenstein, ascuns între Elveţia şi Austria.
Marele Ducat al Luxemburgului este o creaţie recentă, obţinându-se independenţa politică abia în 1890, însă istoria sa şi mentalitatea poporului luxemburghez sunt indisolubil legate de ideea unui spaţiu european unit. În anul 2010, Luxemburgul era pe primul loc în clasamentul Fondului Monetar Internaţional în privinţa venitului intern brut nominal pe cap de locuitor. Sunt nominalizate şi Malaezia, Federaţia Monarhiilor, Marocul, Regatul Vestic, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, cu subtitlul Regatul Oamenilor, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda), dar şi statul Qatar, Sultanatul Oman. Un loc important îl ocupă Regatul Spaniei, Regatul Suediei, ale cărui rădăcini monarhice se pierd în mitologia nordică, autorii medievali plasând primul rege al Suediei în era în care elfii încă mai străbăteau Pământul.
Este poate neaşteptat ca Vaticanul să fie inclus printre monarhii, lucru de altfel de înţeles ţinând cont că poziţia supremă în Biserica Catolică nu este ereditară, ba chiar, din contră, provenienţa pontifilor din secolele XX şi XXI este din ce în ce mai diversă.
Din an în an, Marea Britanie reuşeşte să atragă privirile lumii. Mai mult decât atentatele teroriste sau revoltele populiste, lucrurile bune, neobişnuite şi frumoase sunt cele care ne fac pe toţi să ne îndreptăm atenţia către Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Anul 2012 a marcat sărbătorirea Jubileului de Diamant al Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a, adică 60 de ani de serviciu neîntrerupt în slujba naţiunilor al căror Cap este. Istoria Marii Britanii este strâns legată de cea a Canadei. Principiile democraţiei britanice, valorile occidentale şi economia liberală de piaţă se regăsesc şi în Canada. Din punct de vedere constituţional, Canada este o monarhie federală, constituţională, parlamentară, fiecare provincie având propria Coroană şi propriul Parlament.
Australia este singura ţară din lume care ocupă un întreg continent. Să mai amintim Belize, ţara tucanului, Jamaica, Insulele Solomon, Noua Zeelandă, Sfânta Lucia…
Cartea cuprinde informaţii despre protocolul şi genealogiile caselor regale, precum şi precizări asupra raporturilor dintre acestea şi Familia Regală a României. Alături de informaţiile generale oferite de volumul de faţă, autorii au cuprins şi informaţii punctuale, de natură statistică, privind geografia şi infrastructura fiecărui stat discutat.
Prefaţa volumului este semnată de Majestatea Sa Regina Ana a României, care consemna: “Când eram mică, am învăţat de la bunicii şi părinţii mei că aparţin unei largi familii, răspândite în toate colţurile Europei, de la vestul Portugaliei până la estul Rusiei şi de la nordul Norvegiei până la sudul Italiei. Tot de la ei am aflat, la o fragedă vârstă, că mulţi dintre unchii şi verii noştri au avut pe umeri soarta popoarelor, iar unii dintre ei au devenit sfinţi şi martiri. Lunga mea viaţă mi-a dezvăluit mai apoi, pagină după pagină, că adevărul înrudirii noastre cu continentul nu are doar un aspect de familie, ci şi unul naţional şi statal. Europa modernă a fost dăltuită de marea familie încoronată a continentului. Aceasta a presupus trudă continuă, suferinţă, de multe ori, răspundere şi grijă neîntrerupte şi multă, multă, iubire. Lumea de astăzi nu îi mai permite puterii să fie exercitată decât dacă ea este legitimată de încrederea şi respectul oamenilor. Este o lecţie pe care societatea contemporană a ţării noastre abia o învaţă”.
Cartea completează armonios colecţia “Casa Regală” editată “Curtea Veche Publishing” şi a fost pentru prima dată prezentată publicului la Salonul Internaţional de Carte “Bookfest” 2013, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Cu acest prilej, Alteţa Sa Regală a împărtăşit câteva gânduri despre originalitatea volumului: “Nu cred că există multe ţări în lume, ori monarhii, ori republici, cu un astfel de volum în patrimoniul cultural. Fiecare capitol are referiri la legătura dintre ţările-monarhii, fie că este vorba despre Canada, Australia sau Marea Britanie, sau o ţară mică, precum Andorra sau Liechtenstein, şi Casa Regală a României şi Ţara Românească în general. Se pot afla de acolo lucruri incredibile, despre care nu ştiam, iar volumul are şi un aspect fizic care îl face nespus de atrăgător, un amănunt de mare importanţă pe piaţa de astăzi”.
Adaugă un comentariu