Principele Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei, oaspete al Familiei Regale a României
La invitația Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, Principele Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei va efectua o vizită în România, în zilele de 23-27 iunie 2014.
Alteța Sa Regală va fi însoțit de logodnica sa, domnișoara Elia Zaharia.
Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu vor oferi un dineu, în onoarea Principelui Leka al II-lea, la Palatul Elisabeta, în seara zilei de miercuri, 25 iunie. La dineu au fost invitați reprezentanți ai autorității politice, ai credinței, ai societății civile, precum și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București.
Programul Principelui Leka al II-lea în România va cuprinde vizite la Domeniul Regal Sinaia, precum și la Curtea de Argeș. De asemenea, Alteța Sa Regală va vizita Universitatea Națională de Apărare “Carol I”.
Principele Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei se va afla pentru prima oară în România. Ultima vizită regală albaneză la noi în țară a avut loc în anul 1939. Atunci, la invitația Regelui Carol al II-lea, Regele Zog I al Albaniei a efectuat o vizită de Stat la București și Sinaia.
Alteța Sa Regală Principele Radu a luat parte, în anul 2012, la Tirana, la ceremonia de reînhumare a rămășițelor pământești ale Regelui Zog I și ale altor membri ai Familiei Regale albaneze.
Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei este, începând cu 30 noiembrie 2011, Șeful Casei Regale a Albaniei, după decesul Regelui Leka I, tatăl său.
Alteța Sa Regală s-a născut la 26 martie 1982, în Johannesburg, Africa de Sud. Principele Leka a absolvit Academia Militară Regală Sandhurst, în Marea Britanie, precum și Facultatea de Diplomație și Relații Internaționale a Universității M. Iliria, în Priștina, Kosovo. Alteța Sa Regală a fost consilier politic al Președintelui Republicii Albania. Principele Leka a deținut, succesiv, funcția de consilier al Ministrului Afacerior Externe al Albaniei, între anii 2006 și 2009, precum și funcția de consilier al Ministrului Afacerilor Interne al Albaniei, între anii 2009 și 2012.
România a jucat un rol important în pregătirea și realizarea Independenței de Stat a Albaniei. Regele Carol I și Regina Elisabeta au avut o influență directă în organizarea, la nivelul elitei albaneze de la începutul secolului trecut, a mișcării de constituire a statului modern al Albaniei.
Adaugă un comentariu