VIDEO Plecarea Regelui, o istorie (de)mitizată. Momentul 3 ianuarie 1948

În urmă cu 67 de ani Regele Mihai petrecea ultima noapte în România. Abdicase şi urma să traiască în exil. Pe 3 ianuarie 1948 pleca din gara Sinaia spre Lausanne cu un tren în care adunase câteva lucruri personale bine inventariate de comunişti şi păzite de oameni înarmaţi cu arme automate. Zeci de ani, comuniştii au încercat să falsifice istoria şi au creat mitul că Regele a plecat cu nenumărate bogăţii, însă adevărul a ieşit ulterior la suprafaţă.

Plecarea Regelui, o istorie (de)mitizată. Momentul 3 ianuarie 1948

Pe 3 ianuarie 1948, Regele Mihai părăsea România, silit de comunişti. Nimeni nu ştia pentru cât timp. 45 de ani însă, comuniştii au insistat că Mihai şi mama sa au plecat cu un tren plin cu aur şi alte lucruri de valoare.

După 1990 am aflat că a fost una dintre minciunile istoriei fabricate. În exil, Regele Mihai a trebuit să lucreze ca orice om pentru a-şi întreţine familia.

Istoricii au explicat că multe lucruri de valoare, cum ar fi tablouri şi bijuterii, au fost de fapt scoase din ţară de Carol al II lea, în 1940, când a plecat împrena cu Elena Lupescu. Filele din dosarul fostei Securităţi, făcute publice de CNSAS, demonstrează că în cazul Regelui Mihai situaţia a fost cu totul alta.

În "Raportul asupra plecării Majestatii Sale, Regele Mihai", dar publicităţii de CNSAS, s-a scris în detaliu despre momentul 3 ianuarie 1948: „Paza trenului era asigurată de circa 25 agenţi de siguranţă sub conducerea Insp. Nicolski. Fiecare uşă a vagonului era păzită de un agent şi un soldat cu armă automată. Între timp, în vagonul bucătăriei au fost încărcate un butoi cu brânză, saci cu cartofi, lăzi cu zahăr şi pachete de alimente. La ora 20.15 au sosit la gară Mihai cu mama sa şi Jaques Vergotti. La ora 20.30 trenul special a părăsit gara Sinaia, cu destinaţia Lausanne - Elveţia. Insp.Gl.Paraschiv se afla de două zile la castelul din Sinaia şi a făcut controlul bagajelor suitei ce urma să-l însoţească pe Mihai. Bagajele lui Mihai nu au fost controlate şi acesta a avut dreptul să aducă 12 valize ale sale, odată cu el, la gară. Din cele observate de noi, valizele au fost 30 ", se arată în documentul Siguranţei.

Raportul consemnează şi un moment aparte: „La ora 19.35 când a sosit în gară Mircea Ioaniţiu, un elev de liceu care se afla sus pe şosea crezând că Ioaniţiu este Mihai, a strigat: «Trăiască Regele!». Elevul a fost imediat arestat de şeful Siguranţei şi, din informaţiile culese de la gardian, este fiul unui maior din fosta Gardă Regală".

Istoricul Georgeta Filitti povesteşte că Regele avea o servietă în mână. Când a fost întrebat ce conţine, Regele a deschis-o: avea o pungă cu pământ românesc, înfăşurată în tricolorul ţării.

Comuniştii au retras Familiei Regale nu cetăţenia română, ci naţionalitatea!

În exil, Regele Mihai a lucrat ca pilot şi broker. A ţinut legătura cu românii din diaspora şi a militat împotriva comuniştilor. Securitatea l-a urmărit până la Revoluţie.

Alina Grigore / tvr.ro

Un comentariu:

  1. Regele iubit si jelit de poporul roman aproape un secol a fost si este MS Regele Mihai I a Romaniei!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.