Două volume cu mărturii prețioase

Editura Humanitas a publicat în urmă cu aproape două decenii, în anul 1998 și în anul 2000, două titluri cu mărturii rare despre istoria contemporană. Ele sunt amândouă semnate de Arthur Gould Lee (1894-1975), vice-mareșal al Forțelor Regale Aeriene britanice, pilot în cel de-Al Doilea Război Mondial și participant la evenimentele războiului de pe teritoriul României.

Fără să fie scriitor de meserie, Arthur Gould Lee are onestitate și acuratețe în descrierea evenimentelor. Având acces direct la Regele Mihai și la Regina-mamă Elena, care aveau încredere în el și îl respectau, el aduce în cele două volume mărturii de o mare importanță istorică, pe care le redă simplu și franc. Există în volum detalii complet necunoscute public, evenimente surprinzătoare, de natură să definească sau să întregească portretul unor personalități românești care au influențat mersul țării noastre.

Cărțile sunt ușor de citit și de înțeles, sunt concise și limpezi, oneste și obiective. Este adevărat că se bazează pe mărturii personale ale Suveranului și mamei sale, dar atât autorul, cât și Regele și Regina-mamă, au făcut remarcabile eforturi de a-și păstra măsura și obiectivitatea.

Fără s-o merite, aceste două volume au fost oarecum uitate. În două decenii de la apariția lor, generații de tineri români s-au succedat și valoarea acestor cărți a fost ignorată sau, pur și simplu, necunoscută. Suntem siguri că ele pot fi de folos celor care doresc să cunoască tragedia prin care au trecut bunicii și străbunicii lor, într-un moment al istoriei în care existența însăși a Statului român a fost pusă la grea încercare.



5 comentarii:

  1. Foarte interesant tot ce se leaga de Monarhie!
    Sunt mandru ca m-am intalnit cu Majestatea Sa Regele Mihai si Regian Ana - odata in 2009 chiar la Aubonne cand mi-a daruit 2 carti rare cu semnatura!
    Ce pacat ca vremurile s-au intors si am fost"aruncati" la margine Europei in bratele unui sistem impus care ne-a scos -ce-i pentru o vreme (lunga!) din Europa civilizata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intalnirea de la Aubonne si aceea din Vadus cu Famila Priciara au fost un Regal!

    RăspundețiȘtergere
  3. Insa romanii vor renaste pentru ca au o istorie ca a elvetienilor! Nu se lasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. O istorie Adevarata dar pe scurt - realizata la Berna in 2008

    https://youtu.be/LvEv99PPANY?list=PLRvVuCeNM_PzJDAfOqw2S8azB6a3jx_Vp

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.