Născuți în același an

Născuți în același an, 1921, trei principi regali au traversat secolul al XX-lea și două decenii din secolul al XXI-lea.

Marele Duce Jean de Luxemburg, Philip, Duce de Edinburg, Regele Mihai I

La 5 ianuarie, 10 iunie și, respectiv, 25 octombrie 1921 se nășteau, la Castelul Berg din Luxemburg, la reședința regală Mont Repos din Corfu și la Castelul Foișor din Sinaia, Altețele Lor Regale Jean, Mare Duce Moștenitor de Luxemburg, Philip, Principe al Greciei și Danemarcei și Mihai, Principe al României.

Marele Duce Jean provine din Familiile Regale luxemburgheză, portugheză, de Bourbon și de Orléans. Principele Philip are strămoși pe regii Greciei și Danemarcei, precum și pe Regina Victoria a Regatului Unit și pe Țarul Nicolae I al Rusiei. Regele Mihai provine din Familiile Regale ale României, Greciei și Danemarcei, Rusiei, Marii Britanii, Portugaliei, din Familia Imperială germană și, desigur, din Familia Princiară de Hohenzollern.

Cei trei principi regali au adunat, de-a lungul vieții, multe puncte comune în biografia lor. Toți trei au intrat în al zecelea deceniu de viață și au petrecut multe momente alături, unul de celălalt, familiile lor s-au cunoscut și au avut un destin comun, împărtășind experiența exilului. Toți trei au avut o strălucită carieră militară.

Marele Duce Jean, Principele Philip și Regele Mihai au luat parte, fiecare, la al Doilea Război Mondial. Marele Duce Jean a luptat în calitate de ofițer al Armatei Britanice, a debarcat în Normandia, a luat parte la eliberarea orașului Bruxelles, apoi a Marelui Ducat de Luxemburg. Principele Philip a luat parte la război ca ofițer al Marinei Regale britanice. Regele Mihai a fost Comandant Suprem al Forțelor Armate române în al Doilea Război Mondial.

Marele Duce Jean a devenit șeful Statului Luxemburghez în anul 1960, Principele Philip a devenit consortul Suveranei britanice în anul 1952 (data urcării pe Tron a Reginei Elisabeta a II-a), iar Mihai I a fost proclamat rege în anul 1927 și apoi în 1940.

Anul acesta, Marele Duce Jean a împlinit 96 de ani la 5 ianuarie, iar Principele Philip și Regele Mihai vor împlini aceeași vârstă la 10 iunie și, respectiv, la 25 octombrie.

În al nouăzeci și șaselea an al vieții lor, cele trei venerabile personalități regale sunt legende vii și contopesc în povestea vieții lor istoria contemporană a Europei.

La mulți ani!

Niciun comentariu

Un produs Blogger.