„Tânărul“ Rege Mihai a părăsit-o pe Regina Ana

Drumul şerpuitor al cuplului regal până la „Nunta de Diamant”


*Amănunte inedite din viaţa cuplului regal au fost publicate în volumul „Nunta de Diamant”

*Autorii, principesa Margareta şi principele Radu, afirmă în carte că în '56 Regele şi-a părăsit Regina timp de cinci luni pentru o iubire mai veche


Regele Mihai şi Regina Ana, Bramshill, Anglia, 1951

Amănuntele poveştii de dragoste dintre regele Mihai şi regina Ana au fost date în vileag de către principele Radu şi principesa Margareta, care au făcut o surpriză cuplului monarhic publicând o parte din pozele acestora, cu explicaţii. Bărbat şi femeie, rege şi regină, prieten şi prietenă vreme de 60 ani, cei doi au format un singur trup şi un singur suflet. Regele a cunoscut-o pe principesa Ana de Bourbon-Parma într-o sală de proiecţii de film, în timp ce viziona o rolă cu un montaj despre actualitatea de pe front: „A văzut un reportaj despre descoperirea în Maroc a mormântului unchiului Aage, fratele cel mare al mamei. De fapt eu sunt cea care a descoperit mormântul într-un mausoleu din Rabat. În reportaj apăream şi eu în câteva imagini.

Regele a cerut operatorului de la palat să decupeze fotogramele cu chipul meu şi să le transforme în fotografii fără să ştie prea bine cine sunt”, îşi aminteşte regina Ana, care pe atunci conducea jeepuri pe front şi ducea pungi de sânge şi limfă în calitate de infirmieră voluntară. S-au întâlnit prima dată patru ani mai târziu, în Londra, la nunta verişoarei lor, viitoarea regină Elisabeta a Marii Britanii. A plimbat-o prin parcurile metropolei, a dus-o la teatru şi la cinema şi câteva zile mai târziu, în timpul unei excursii de cinci zile la Lausanne, pe când se plimbau cu maşina, regele Mihai a atacat: „El a ales momentul de a-mi cere mâna într-un mod original. Era la volan, aşa că ne-am adresat cuvintele care ne promiteau unul altuia fără să ne privim în faţă, doar drumul şerpuitor din faţa noastră.


Am reflectat îndelung, pentru că răspunsul nu era uşor. Am spus «da». Imaginea aceasta a amândorura privind către înainte a caracterizat întreaga căsnicie a cuplului monarhic: „Toată viaţa noastră asta am făcut: umăr la umăr, ne-am ajutat unul pe altul şi am fost complici fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi ca o singură fiinţă, drumul şerpuitor din viaţa noastră”. După nunta de la Atena, ţinută în prezenţa regelui Pavlos al Greciei şi luna de miere de vis, tânărul şi săracul cuplu regal a revenit cu picioarele pe pământ la Bramshill House în New Hampshire şi la Ayot St-Lawrence, unde ca să supravieţuiască au dezvoltat un mic atelier de tâmplărie şi o fermă de pui, în fiecare dimineaţă culegând împreună cu copiii din cuibar ouăle calde proaspăt ouate. Regele şi-a părăsit apoi soţia pentru cinci luni, în '56, pentru o dragoste mai veche de-a sa, care l-a ademenit peste Ocean: „la Santa-Monica, California, pentru un curs de zbor fără vizibilitate”. Din acest motiv a ratat şi naşterea fetiţei lor Sofia.

În Elveţia, la Versoix, ca şi întreţinător de familie, ca să aducă în casă mai mulţi bani, regele a înfiinţat compania de electronică Metravel, care a produs alarme şi elemente pentru calea ferată până în '64 când a ieşit din businessul nu prea productiv ca să-şi facă un atelier de reparat maşini de teren. Regina Ana, şoferiţă de jeep în timpul războiului mondial, a meşterit cot la cot cu regele, refăcând integral nouă maşini de epocă mărcile Ford şi Willis. Un of al reginei Ana, care a măcinat-o în primii 18 ani de mariaj, a fost celebrarea cununiei religioase la ortodocşi, ea fiind catolică: „Am crezut că voi putea rămâne o bună soţie şi o bună mamă, precum şi o bună însoţitoare a Regelui pe drumul vieţii lui chiar dacă nu împărtăşesc religia sa”.

În acei ani, papalitatea privea gestul ca o infracţiune, păcatul putând fi spălat numai dacă copiii cuplului ar fi fost botezaţi la catolici. Cum „regele n-ar fi putut accepta aşa ceva”, în '66, într-o discreţie totală, cei doi s-au recăsătorit într-o biserică catolică la Monaco. După revoluţie, interdicţia de a intra în România pusă de Ion Iliescu regelui Mihai îi apropie şi mai tare pe cei doi. Soţia Ana îşi asumă rolul de regină şi vine frecvent în România reprezentându-l pe rege în sate, oraşe şi mănăstiri, considerându-se norocoasă că e soţia sa: „Fiind alături de omul iubit, simt că trebuie să fac mai mult pentru el şi pentru visele lui”. În 1997 regele şi regina au vizitat şapte capitale europene pentru a susţine intrarea României în NATO, eforturi reluate cinci ani mai târziu. În 2001, Mihai i-a oferit în sfârşit Anei o casă demnă de un monarh: „Palatul Elisabeta”. Regele şi Regina îşi trăiesc bătrâneţele fericiţi, veghind din umbra în care i-a împins istoria ieşirea României la liman.

sursa: http://www.gandul.info/actualitatea/tanarul-rege-mihai-a-parasit-o-pe-regina-ana.html?3927;2705916

Niciun comentariu

Un produs Blogger.