Traian Basescu si Monarhia Constitutionala










Cei doi "concureaza" (subliniez ghilimelele) pe "segmente de piata" diferite. Numai ca unul dintre ei, si sutinatorii sai, nu si-au dat seama de asta. Asa ca recenta aniversare a Nuntii de Diamant a M.S. Regelui Mihai a prilejuit sustinatorilor presedintelui Basescu un cor intreg de injuraturi.



Adeptii celui supranumit "Zeus" au vazut in Majestatea Sa un concurent pentru idolul lor, si l-au tratat pe Regele Mihai in stilul fesenist primitiv al anului 1990. Sub diverse pseudonime prezente pe net, pe forumuri si bloguri, acestia s-au pus pe injurat vartos. Ai senzatia ca in spatele acelor nick-uri se afla Darie Novaceanu, oribilul Sergiu Andon sau Silviu Brucan in persoana. Argumentele lor pornesc de la Roller, Pauker, Vasile Luca si Gheorghiu Dej.



Cele mai primitive teme au fost aruncate pe piata: ca Regele a fugit cu tablouri, ca a plecat din tara cu un intreg tren de valori, ca e un clapaug, un balbait, ca are fete care cer zestre etc. Modul acesta de exprimare arata faptul ca, in spatele fiecarui bloger pedelist, ranjeste sinistru un fesenist pur sange.



Si totusi, nu s-au gandit o clipa la ceva. Se vede deja, destul de limpede, ca lui Traian Basescu nu i se potriveste niciuna din functiile de conducere prevazute de actuala Constitutie. A fost ministru si a vrut mai mult. A fost primar si a vrut sa devina Prim-Ministru. L-a maturat pe Stolojan si a devenit Presedinte. In nici unul din aceste posturi Traian Basescu nu s-a simtit bine. Ca presedinte nu se simte bine pentru ca nu are suficienta putere executiva. Ca premier nu s-ar simti bine pentru ca ar mai avea pe cineva deasupra sa. Ca Primar al Capitalei s-a simtit neimplinit pentru ca nu avea un Guvern de partea sa. Ca ministru nu mai are rost sa amintesc cum s-a simtit. Nu s-a lasat pana nu a trantit vreo doua guverne din care facea el insusi parte.



Culmea este ca, probabil, postul in care s-ar simti implinit ar fi acela de premier intr-o Monarhie Constitutionala. Avand alaturi un Rege simbolic, cu toata puterea concentrata in maini, Traian Basescu s-ar simti un om pe deplin realizat. Ar dirija partidele, ar fi o locomotiva electorala pentru partidul sau, ar face legile si ar remodela viata politica dupa bunul sau plac.



In afara de asta ar putea sa ramana in primul rand al Puterii pana la adanci batraneti. Ar putea castiga trei mandate consecutive, ca Tony Blair, sau chiar patru, precum conservatorii britanici condusi de cuplul Thatcher - Major. Sau, daca ar pierde un scrutin, s-ar intoarce dupa patru ani la putere, in triumf, asemenea lui Winston Churchill. Acest lucru nu i-l garanteaza nici actuala Constitutie, nici vreo alta, pe care ar dori sa o impuna.



Intr-o monarhie constitutionala, Traian Basescu ar putea ramane in viata politica mult si bine. Mai mult, ar putea sa stea intr-o functie de prima marime si ar mai iesi din aceasta, vorba lui Ion Iliescu, doar cu picioarele inainte. N-ar trebui sa se retraga, lasand in urma sa o mare dezamagire, ca Emil Constantinescu, si nimeni nu i-ar putea spune “sa-si vada de pensia lui si sa ne mai lase in pace”, asa cum chiar el i-a recomandat lui Ion Iliescu.



Postul de prim-ministru in Monarhie Constitutionala ar fi pentru Traian Basescu manusa mult visata, si i-ar satisface toate aspiratiile. Cum fumeaza si bea cam mult, vorba lui Mircea Dinescu, in fotoliul de Papa nu mai poate ajunge…





P.S. – Daca presedintelui Basescu i-ar veni primul ideea cu Monarhia Constitutionala, ar dovedi ca anticomunismul sau n-a fost o toana, un gest de parada. PNL-ul, alaturi de propriul partid, PD-L, UDMR si fostii taranisti i-ar putea asigura oricand o majoritate confortabila. Daca ar propune astazi asa ceva cine i s-ar opune? PSD-ul, cu 28 la suta, si nici aceia toti? PRM-ul cu 2-3 procente? Fara mare efort, actualul presedinte ar putea constitui o majoritate la care, in momentul de fata, nici macar nu mai viseaza.



Trei imnuri:




10 Mai - O pagină de istorie romanească


sursa: http://lilick-auftakt.blogspot.com/2008/06/traian-basescu-si-monarhia.html

Un comentariu:

  1. AVEM NEVOIE DE MONARHIE CONSTITUTIONALA!!!! daca romania va avea un rege eu nu mai prasesc tara! :))

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.