Lansarea din grădină

Principele Radu Duda şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale în curtea Palatului Elisabeta

„Eu nu sunt un candidat de stânga, nu sunt un candidat de dreapta, nu sunt un candidat politic”


Susţinătorii adunaţi în grădina Palatului Elisabeta

Radu Duda, consortul principesei Margareta, moştenitoarea regelui Mihai I, a renunţat aseară la blazonul monarhiei în favoarea celui mai profan, al Republicii, lansându-şi candidatura la preşedinţia ţării. Anunţul l-a făcut în curtea Palatului Elisabeta din Capitală, în faţa a cel mult 200 de persoane răzleţe, care nu păreau să înţeleagă mare lucru din ce se petrecea. Punctual, principele, însoţit de principesa Margareta, a ieşit la ora 19 şi a ţinut un speech, tulburat la final de prostestele unui bătrân revoltat.

Principele consort şi-a început discursul criticând sistemul politic actual, pe ai cărui reprezentanţi i-a acuzat de urmărirea exclusiv a intereselor personale. Acesta a amintit în schimb meritele Casei Regale în istoria românilor: „Travaliul Casei Regale, din 1866 până astăzi, a fost unul de punere împreună a energiilor bune, a talentelor şi a oamenilor pricepuţi ai ţării”. Radu Duda a anunţat sec că nu promite miracole, ci doar o reunire a energiilor pozitive: „Nu sunt astăzi în faţa dumneavoastră să promit miracole. Nu am ieşit înaintea ţării să aduc paradisul promis de alţii la ieşirea din comunism”.


El a vrut să-i asigure pe români că nu-şi propune o schimbare a formei de guvernământ republicane: „Candidatura mea nu îşi propune restaurarea Monarhiei. Schimbarea formei de guvernământ într-o democraţie nu este atributul şefului statului”. Principele şi-a justificat statutul de candidat independent prin aceea că astfel ar fi liber de orice obligaţii partizane: „Eu nu sunt un candidat de stânga, nu sunt un candidat de dreapta, nu sunt un candidat politic. Nu sunt astăzi în faţa ţării ca să arunc cu piatra în nimeni. Sunt astăzi aici pentru a pune o piatră jos, la temelia unei Românii respectate, pe care am uitat că o merităm”.

La iarbă verde cu principii

După discursul relativ scurt rostit, Radu Duda şi principesa Margareta s-au îndreptat spre popor pentru a-i saluta pe cei adunaţi: Câţiva tineri cu steaguri în mâini şi cu alură mai aristocrată şi bătrâni ceva mai entuziaşti. Un cetăţean inoportun, care l-a atacat virulent pe Duda, a fost acoperit cu ajutorul muzicii de fundal.

Cei doi au mers apoi în grădină, braţ la braţ, el primind urări de succes, iar Alteţa Sa un buchet de narcise. Oamenii au ciocnit pahare cu şampanie şi au mâncat fursecuri în cinstea candidaturii republicane a lui Duda, nefiind foarte convinşi de speech-ul acestuia. „A fost echilibrat”, zice o doamnă în etate. „Da, dar cam moale”, îi răspunde soţul în drum spre ieşire.

Gandul

Niciun comentariu

Un produs Blogger.