Principele Radu despre vizita in judetul Harghita

Odorheiu Secuiesc si Cristuru Secuiesc

Ieri, 29 aprilie, in a doua zi a vizitei, am trecut in judetul Harghita si am poposit in Odorheiu Secuiesc. Este o asezare urbana de 39.000 de locuitori, cu o majoritate maghiara de 96%. Am vizitat orasul in urma cu sase ani, dar locul s-a schimbat, in acest rastimp, destul de mult. Mi s-a spus ca, aici, oamenii au un spirit practic, o initiativa economica si un imbold pentru conectarea cu lumea remarcabile. Se vede acest lucru. Strada principala, ca si piata orasului si locurile centrale sunt pline de farmec, casele sunt, in buna masura, renovate, arhitectura veche este restaurata, iar cladirile istorice precum primaria, muzeul, biserica reformata, biserica catolica, biserica franciscana sunt opere de arta.

1133.jpg

Ajutati de primavara stralucitoare si calda care s-a “instalat” in aceste locuri, am fost fericitii calatori intr-o asezare care ar merita sa aiba sute de mii de turisti pe an. Exista un birou de turism, care ofera infomatii bine documentate despre oras. Turistii sunt insa in numar mic deocamdata, provenind mai ales din Ungaria. Aria, desigur, s-ar putea largi, mai ales ca exista o intreaga tânara generatie de intreprinzatori care pot schimba destinul orasului in 5-10 ani.

276.jpg

Am vizitat primaria, unde domnul primar a avut generozitatea de a ne invita si a purta o discutie scurta, dar cuprinzatoare, despre perspectivele de dezvoltare ale urbei.

Ca de fiecare data, am luat loc pe scaunele unei cafenele, alaturi de ziaristii locali si corespondentii pentru presa centrala, cu care am vorbit timp de o jumatate de ora despre proiectele de dezvoltare din aceasta regiune.

440.jpg

Am reluat gândurile de ieri, afirmând ca locul este prea bogat si prea daruit de Dumnezeu pentru a continua sa ramâna neconectat la restul României, la regiunea europeana si la continent, in general. Salariile in aceasta zona sunt cu 30% mai mici decât in restul tarii, ceea ce este inexplicabil. Continui sa cred ca asezarea secuilor a fost tratata iresponsabil, prin excesiva politizare si prin confiscarea prezentului acestor oameni cu teme si idei, cu interese si tendinte care nu aveau nici o legatura cu viata lor de zi cu zi.

623.jpg

Voi cere consilierilor mei, specialisti in domeniul economic, elaborarea unui proiect care sa aiba precedent in Uniunea Europeana, sa fie acceptabil normelor continentale, dar care sa fie aplicabil in mod special in aceasta regiune a României. L-am numit “autonomie economica”, un termen care vrea sa spuna ca libertatea cetateanului european, in oricare segment din harta Uniunii Europene, se bazeaza pe incredere, respect, energie creatoare, pe conectare cu lumea, pe dreptul de a produce prosperitate si pe dreptul de a consolida propria comunitate, asigurându-i continuitate.

717.jpg

Am vizitat biserica ortodoxa de pe strada mare, unde parohul, un preot tânar, si sotia lui m-au primit, in mijlocul enoriasilor, cu mare caldura. As vrea sa revin aici, pentru a participa la o slujba de duminica, in mijlocul putinilor români care locuiesc aici.

Ma voi reintoarce la Odorheiu Secuiesc. Am fost cucerit de amabilitatea si de bunul simt al oamenilor, de justa masura cu care privesc viitorul lor si proiectul institutional pe care doresc sa-l construiesc, in urmatorii cinci ani, prin candidatura la alegerile prezidentiale din acest an.

819.jpg

Cristuru Secuiesc este o asezare mai mica, de doar 12.000 de locuitori, iar primarul orasului nu a putut fi prezent la intâlnirea cu mine, fiind chemat in alte indatoriri. Am vizitat orasul, mergând pe strazile principale si stând de vorba cu oamenii. Am intâlnit aceeasi bunatate, dorinta de a dialoga, de a fi conectat cu ceilalti, de a fi asemenea lor, celorlalti.

352.jpg

Si Cristuru Secuiesc poate sa se dezvolte frumos in domeniul turistic, al intreprinderilor mici si mijlocii, in domeniul cultural si, mai ales, sa-si consolideze patrimoniul arhitectural. Traditiile, mai ales in domeniul mestesugaresc, in cel agricol sau al micului comert, sunt extraordinar de bogate si reprezinta astazi, in Europa, o sursa inepuizabila de interes.

98.jpg

Am venit, dupa-amiaza, la Miercurea-Ciuc, orasul capitala de judet, unde voi incepe vizita astazi. De cu seara, am iesit pe strazile principale, intâlnindu-ma in mod informal, simplu, cu oamenii. Am fost in acest municipiu de alte doua ori, in ultimii sase ani. Astept cu placere vizita, care va cuprinde un numar amplu de intâlniri.


http://www.princeradublog.ro/?p=3316

Niciun comentariu

Un produs Blogger.