Principele Radu: Romania este luata in deradere de multi dintre partenerii nostri UE

Principele Radu a declarat pe princeradublog.ro ca Romania este "luata in deradere de multi dintre partenerii nostri UE". El a aratat ca Romania are nevoie de "o Institutie a Presedintelui României care sa reconstruiasca respectul fata de Statul român":

Ultima oprire din vizita de sase zile in Spania a fost la Barcelona. Capitala a Cataluniei, Barcelona numara 5.000 de români, iar intreaga regiune gazduieste aproximativ 80.000 de conationali ai nostri.

In Barcelona exista o initiativa, numita Casa România, care se deosebeste de asociatiile traditionale de români din Spania. Ea este o punere impreuna a asociatiilor, firmelor si persoanelor fizice dornice de a se intâlni intr-un spatiu public si de a-si pune impreuna ideile, proiectele, analizele critice asupra societatii europene, românesti sau spaniole. Casa România, cu un sediu de curând deschis in inima orasului, a gazduit intâlnirea mea cu români din Barcelona si din orasele din apropiere. Au fost prezenti reprezentanti ai altor asociatii de români si basarabeni din Catalunia.
DSC01851.JPG

Am vorbit cu ei despre pozitia României fata de cetatenii ei care au decis sa traiasca in strainatate, despre aportul economic si cultural al românilor din Spania si Italia la dezvoltarea României, ca si despre raportul dintre Statul român si societate.

Sunt bucuros ca majoritatea asociatiilor de români din Spania, ca si parohiile ortodoxe sau redactiile de ziar, posturile locale de televiziune si radio, au sit internet. De altfel, multi dintre românii intâlniti se conecteaza, zilnic sau saptamânal, la internet. Este o forma importanta de a interactiona, de a comunica, de a ramâne in legatura.
DSC01855.JPG

Inchei vizita in Spania fericit ca am putut sa fiu aproape de oameni si sa inteleg mai bine ce fel de viata duc si care le sunt problemele, spaimele, bucuriile, ingrijorarile si nemultumirile. Toate, din pacate, converg catre o concluzile: lipsa de ocrotire reala din partea Statului si ignorarea sau dispretuirea lor de catre societatea româneasca, luata in ansamblul ei. Astazi, mai toti românii stabiliti in Europa isi gasesc confortul spiritual sau identitar in bisericile românesti sau in propriile asociatii, redactii de ziar, televiziune sau radio. Multi dintre ei beneficiaza de asistenta diplomatica, in masura in care diplomatia româna este lasata sa performeze profesional. Dar, din peisajul vietii sociale, culturale, profesionale si economice a românilor din Europa lipseste partenerul principal: Statul român.

Nu as vrea sa inchei aceasta pagina de jurnal fara sa vorbesc despre un fenomen de neinteles. Dupa cum se stie, spre deosebire de companiile italiene sau turcesti care au investit in numar mare in România, companiile spaniole investesc in tara noastra in numar mult mai mic. Aceasta poate parea straniu, gândindu-ne la cât de multi români traiesc in Spania si cât de bine sunt ei integrati acolo. Raspunsul este unul trist si irational: Spaniolii ezita sa investeasca in România din cauza dispretului, rea-vointei si coruptiei administratiei locale si centrale. Ei se plâng ca li se cer bacsisuri, ca sunt tratati cu aroganta si lipsa de interes si ca sunt respinsi, acolo unde se duc.

Este adevarat ca alte tari sunt mult mai prezente la noi si ca depinde foarte mult de felul in care te adaptezi la realitatea unei tari. Dar, cunoscând atât de bine orasele tarii si stiind cât de mare nevoie au ele de surse alternative de finantare (altele decât cele de la guvern), nu pot sa inteleg cum este posibil ca unii primari sau functionari publici din orasele mai mici sau mai mari ale tarii sa-si permita luxul de a refuza, goni sau descuraja investitii spaniole in localitatea lor.

Dupa ce ca suntem izolati, luati in derâdere de multi dintre partenerii nostri UE, dupa ce ca performanta publica a unora dintre demnitarii nostri este batjocoritoare la adresa României si a statului român, mai avem si iresponsabilitatea de a descuraja o sursa vitala pentru noi de finantare, in acesti ani de criza: investitiile spaniole.

Aceasta constatare nu vine decât sa completeze tabloul pe care incerc sa-l fac cunoscut in România anului 2009: necesitatea de a avea o Institutie a Presedintelui României care sa reconstruiasca respectul fata de Statul român, care sa incurajeze interesul national, care sa indemne societatea româneasca la profesionalism, care sa sanctioneze, cu mijloacele ei specifice, cultivarea interesului de grup in detrimentul interesului national. Depolitizarea si repunerea pe temei statal a institutiei celei mai reprezentative a României este absolut necesara.
http://www.princeradublog.ro/jurnal/barcelona/

Niciun comentariu

Un produs Blogger.