Băsescu condamnă regimul lui Ion Antonescu pentru crimele Holocaustului

Preşedintele Traian Băsescu a adus un pios omagiu pentru victimele Holocaustului, cu prilejul inaugurării monumentului dedicat cumplitei tragedii a poporului evreu.

La ceremonia inaugurării, joi, la Bucureşti, în apropierea Primăriei Capitalei, şeful statului român a spus că Memorialul victimelor Holocaustului este “expresia cinstirii memoriei membrilor comunităţii evreieşti şi ai comunităţii, victime ale persecuţiilor sistematice şi ale ideologiei urii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

După cum transmite NewsIn, preşedintele României a arătat că între anii 1940 şi 1944 responsabilitatea a aparţinut conducerii statului român, lui Ion Antonescu şi, de altfel, tuturor celor care au tăcut şi nu s-au împotrivit abuzurilor şi crimelor împotriva comunităţii evreieşti şi a comunităţii rome. În opinia lui Traian Băsescu, “este o crimă care nu poate fi vreodată uitată sau minimalizată pentru că memoria victimelor şi a supravieţuitorilor Holocaustului ne aduce în faţa conştiinţei responsabilitatea de a cunoaşte, de a asuma şi de a transmite adevărul istoric.
Amintindu-ne de cei deportaţi, de cei forţaţi să-şi părăsească ţara, de cei deposedaţi de bunurile lor, de drepturile lor fundamentale, ne facem un necesar examen de conştiinţă”.

Băsescu a mulţumit celor care au făcut posibilă realizarea Monumentului Holocaustului, una din recomandările Comisiei Internaţionale pentru studierea Holocaustului din România prezidate de Elie Wiesel.

La ceremonie au participat Liviu Beriş şi de Dumitru Trancă, supravieţuitori ai Holocaustului, dar şi lideri ai comunităţii evreieşti şi ai celei rome din România. După dezvelirea plăcii Memorialului a fost depusă în Memorialul Holocaustului o urnă cu pământ din gropile comune ale victimelor pogromului din 1941 de la Iaşi.

Memorialul victimelor Holocaustului ridicat în Capitală a fost realizat de sculptorul Peter Jacobi.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.