Statuia lui Carol I din nou in Piata Palatului Regal

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat in aceasta seara la ceremonia reamplasarii statuii lui Carol I in in Piata Palatului Regal.

Alaturi de Sorin Oprescu, la evenimentul organizat de Primaria Municipiului Bucuresti, au mai fost prezenti academicienii Razvan Theodorescu si Constatin Balaceanu Stolnici, fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fostul premier Calin Popescu Tariceanu, dar si Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu.

Redam mai jos mesajul rostit de Primarul General cu aceasta ocazie:

Bine ai venit Maiestate!

De fapt, nu ai plecat niciodata din mintea si din sufletul nostru!
In istoria zbuciumata si adeseori trista a acestui popor, intotdeauna ai fost si ai ramas un reper remarcabil de conducator intelept, moral si vizionar.

Forta si inteligenta ta au deschis drumul spre dezvoltarea statului modern roman si spre consfintirea independentei suveranitatii si libertatii natiunii noastre.

Marile progrese in plan economic, social si administrativ ale tarii, noua Constitutie si tot ce ai facut, Maiestate, in indelungata ta domnie, au adus Romaniei demnitate nationala si prestigiu international.
Dragi bucuresteni, doamnelor si domnilor,
In demersul nostru hotarat si onest de a recupera valorile neamului nostru, azi, ca semn de recunostinta fata de marea personalitate politica a Romaniei moderne, redam orasului statuia lui Carol I in conceptia sculptorului de exceptie, Florin Codre.
Am convingerea ca facem un act de dreptate si onoare.
Va multumesc!




În anul 2006, s-au împlinit 140 de ani de la urcarea pe tronul României a Principelui Carol I de Hohenzollern, 125 de la Proclamarea Regatului României şi 100 de ani de la organizarea Expoziţiei Generale din 1906, evenimente de o importanţă covârşitoare pentru renaşterea modernă a naţiunii noastre.

Preşedinţia României a declarat anul 2006 drept „Anul Carol I”, ceea ce reprezintă o formă de recunoştinţă pentru cea mai complexă personalitate politică a României moderne.

Carol s-a născut la Sigmaringen, în ziua de 7/20 aprilie 1939, fiind al doilea fiu al Principelui Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen şi al soţiei sale, Josefina.

În 1866, după ce Contele Filip de Flandra refuzase tronul Principatelor Unite, Ion C. Brătianu a plecat în Germania pentru a-l aduce în ţară pe Principele Carol. La 10 Mai 1866, Carol a sosit la Bucureşti, capitala României, întâmpinat de mulţimi entuziaste. Acest moment a reprezentat maşterea Dinastiei şi în acelaşi timp începutul unei perioade de profunde schimbări în societatea românească. România avea încă, la acea vreme, statut de ţară aflată sub suveranitate turcă. Principele Carol a primit titlul de Domnitor şi a jurat credinţa în faţa adunării parlamentare.

Primii ani ai domniei, nu au fost prea uşori pentru Carol. Domnitorul s-a adaptat destul de greu la agitata viaţă politică a Principatelor Unite, fiind, în jurul anului 1870, la un pas de abdicare. Nu avea, însă, să treacă prea mult timp până când Carol avea să se remarce, conducând armatele ruso-române în timpul războiului pentru independenţă. Proclamaţia Independenţei României pe 10 Mai 1877 a constituit un moment extrem de important în dezvoltarea statului modern român, moment la care Carol a avut o contribuţie esenţială.

Afirmarea României ca ţară europeană independentă a făcut necesară schimbarea statutului ei de Principat. Astfel, în 1881, Carol I primeşte titlul de Rege iar România devenea Regat.

Cei 48 de ani de domnie ai lui Carol au dus la schimbări majore în viaţa statului român. Regele era un om extrem de sever şi disciplinat, cu o moralitate impecabilă. România a parcurs o perioadă de dezvoltare marcată, atât în domeniul economico-social cât şi în cel al culturii.

La 10 Mai 1939, în Piaţa Palatului din Bucureşti, Carol al II-lea dezvelea statuia ecvestră a lui Carol I, unchiul şi predecesorul său pe tronul României. Statuia, maiestuasă, superbă, o armonie de forme robuste, era opera celebrului Mestrovič, sculptorul din Belgrad, care împodobise capitala României cu atâtea opere de artă. Monumentul realizat în bronz, a rezistat până în 1948, când a fost distrusă de comunişti.

Municipalitatea a ridicat pe vechiul amplasament din faţa Bibliotecii Centrale Universitare, în Piaţa Revoluţiei, o statuie ecvestra din bronz, a lui Carol I, pe un soclu din granit, opera de arta plastica a sculptorului Florin Codre, lucrare finalizata in anul 2010.

Menţionăm că spaţiul unde este amplasat monumentul, cel dintre BCU şi Palatul Regal, nu a suferit modificări importante faţă de perioada când aici era situată statuia distrusă în 1948.

Citeşte continuarea în SORIN OPRESCU

Niciun comentariu

Un produs Blogger.