Afirmaţiile lui Băsescu sunt o jignire la adresa Regelui Mihai, crede istoricul Adrian Cioroianu

Istoricul Adrian Cioroianu s-a arătat surprins de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, că abdicarea Regelui Mihai I în 1947 ar fi reprezentat un act de trădare.  Fostul ministru de Externe spune că nu găseşte o justificare pentru jignirile aduse fostului suveran, pe care l-a caracterizat drept "o victimă a istoriei" şi "singurul bastion de apărare a României în acele momente".

"E o declaraţie surprinzătoare. Nu e admisibil ca, la distanţă de câteva decenii, doi oameni care conduc aceeaşi ţară să se comporte astfel unul la adresa celuilalt. Insist asupra faptului că unul la adresa celuilalt. Nu avem de-a face cu o polemică între Regele Mihai şi preşedintele Traian Băsescu, este pur şi simplu un atac retoric al celui din urmă la adresa celui dintâi. Cred că ţara noastră ar merita mai mult. Noi, ca cetăţeni, am merita şefi de stat care să se respecta unul pe altul şi să nu se ajungă la astfel de jigniri. Ideea fostului suveran ca slugă a ruşilor este o jignire, o insultă la adresa unui om care a condus această ţară, culmea, din partea celui care o conduce în prezent. Nu-mi dau seama cine, ce are de câştigat din acest lucru. Evident că e o declaraţie politică", a spus fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu la Realitatea TV.

"Cred că preşedintele Traian Băsescu ar avea toate motivele să nu se ajungă aici. Sunt convins că domnia sa este ofensat când unii, poate chiar şi comentatori, se referă la dânsul cu Băsescu, Băse... Noi ar trebui să ne învăţăm să respectăm instituţiile, să respectăm preşedinţia chiar dacă nu ne place de preşedinte. Asta l-ar obliga şi pe domnul Traian Băsescu să respecte ceea ce a fost în această ţară Casa Regală şi Regele Mihai, care a fost a fost o victimă a istoriei. Regele Mihai nu a fost altceva decât o victimă a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial", a afirmat istoricul Cioroianu.

Despre afirmaţia şefului statului că Regele Mihai I a fost "slugă la ruşi", Cioroianu spune că este una năucitoare. "Regele Mihai a fost singurul bastion de apărare a acestei ţări în acele momente. Singurul şi ultimul din păcate, pentru că România era o ţară total izolată. Europa de Est se rupea de Europa Occidentală. A-l acuza pe acest om că a fost sluga sovieticilor sau a lui Stalin... Nu, din păcate, sluga sovieticilor şi a ruşilor au fost cei care l-au dat afară pe Regele Mihai. Ăsta e adevărul", consideră fostul ministru.

Adrian Cioroianu susţine că e surprinzător "ca un şef de stat astăzi să treacă la o rescriere a istoriei, la o ofensă la adresa unor instituţii care au făcut ca această ţară să arate ca un stat modern".

"Cred că orice om cu o minimă educaţie din această ţară ar trebui să aibă un sentiment de jenă în urma declaraţiei de aseară", mai spune Cioroianu.

Cioroianu: Antonescu a avut şi un început de politică rasială, copiată după modelul celei naziste

Cât despre declaraţia preşedintelui că mareşalul Antonescu a rămas în istorie responsabil "de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor", când acesta era "doar prim-ministru", istoricul Adrian Cioroianu spune că este vorba despre o "flagrantă contradicţie cu adevărul istoric".

"În acel moment, mareşalul Antonescu şi-a asumat conducerea ţării aproape în totalitate, el era Conducătorul şi comandantul pe toate fronturile. Regele Mihai, prin voia mareşalului Antonescu, era mai degrabă un personaj decorativ, era un tânăr de 22 de ani. Acel tânăr, de 22 de ani, într-o încercare disperată de a salva ce mai putea fi salvat în România, a trecut totuşi la arestarea mareşalului Antonescu", a explicat Cioroianu.

"Fac precizarea că şi Antonescu a fost o victimă a istoriei, doar că într-o manieră asumată şi făcută public. Toată activitatea politică din timpul războiului a mareşalului Antonescu s-a bazat pe faptul că Hitler va învinge adversarii săi din Europa. Şi, sigur, inclusiv Uniunea Sovietică. Acest lucru nu s-a întâmplat, mareşalul Antonescu a pierdut pe mâna propriei sale alegeri. Ca să nu mai vorbesc de faptul că Antonescu a avut şi un început de politică rasială, copiată, în bună parte, după modelul celei naziste. Gropile comune, pe care noi - chiar şi în acest an - le-am descoperit în zona Moldovei noastre, în care erau evrei, arată cam ce plan avea mareşalul Antonescu de curăţire, spunea el, a acestei ţări. Nu e un lucru căruia să-i găsim astăzi justificări", a mai spus fostul ministru de Externe.

"A-l contrapune pe mareşalul Antonescu Regelui Mihai, a face dintr-unul o victimă şi din celălalt o slugă a sovieticilor, mi se pare o răstălmăcire a istoriei din care nici măcar domnul preşedinte Traian Băsescu nu va avea nimic de câştigat", a conchis Adrian Cioroianu.

realitatea.net

2 comentarii:

  1. ceea ce spune regele mihai despre pitecantropul basescu este adevarat ,la fel despre gruparile bolsevice pdl,psd,udmr,pnl,de ultima spsta.ne bucuram ca regele a confirmat ceea ce noi amobservat la acest individ marunt numit impropriu basescu,identic cu deviationissmul pdl,ceea ce a observat si gh. gheorghiu dej si petru groza

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.