Cum au trăit românii în timpul regalităţii

Cum au trăit românii în timpul regalităţii

Primul rege al României, Carol I şi-a început oficial domnia în aprilie 1866. A fost întemeietorul dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, care va conduce ţara până în 1947, când a fost proclamată Republica Populară Română. Domnia lui Carol I a durat până în septembrie 1914, timp de 48 de ani, fiind cea mai lungă din întreaga istorie a statelor române. În anul 1881, este adoptată titulatura de Casa Regală a României.

Regele Carol I al României
Regele Carol I al României


În timpul lui Carol I, principatele române capată notorietate în Europa, câştigându-şi independenţa după războiul cu Imperiul Otoman din 1877-1878. Tot în perioada domniei lui Carol I, în 1913, în urma celui de-al doilea război balcanic, terminat prin Tratatul de la Bucureşti, din 1913, România obţine partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul.

Carol I s-a implicat activ în procesul de modernizare al ţării. Astfel în anul 1869 se construieşte prima cale ferată: Bucureşti – Giurgiu. Pînă în 1878 reţeua de cale ferată ajunge la 1.300 km, fapt ce a ajutat la susţinerea Războiului de Independenţă. După recuperarea Dobrogei, Carol I susţine proiectul construirii podului de peste Dunăre, de la Cernavodă.

În ciuda unei dezvoltări rapide a infrastructurii, Principatele Române rămân un stat slab dezvoltat, în raport cu majoritatea statelor din Europa. Economia se baza în cea mai mare parte pe agricultură, ce asigura aproape 80% din exporturile ţării. Schimurile comerciale ale României se intensifică, astfel încât exporturile de grâu din perioada 1896 – 1900 cresc cu 189% faţă de 1862 – 1866, iar cele de porumb se majorează cu 283%.

Regele Ferdinand al României
Regele Ferdinand al României


Marea Unire de la 1 Decembrie se înfătuieşte sub domnia lui Ferdinand I. Primul Război Mondial a afectat profund economia naţională, dar care îşi revine rapid, mai ales că piaţa internă se majorase substanţial. Prin reforma agrară din 1922, se împroprietăresc ţăranii, prin exproprierea a 66% din marile moşii. Desfiinţarea marilor exploataţii agricole conduce la diminuarea producţiei la nivel naţional. În schimb industria se dezvoltă rapid, mai ale sub guvernele liberale care au susţinut politica “prin noi înşine”. Totuşi, agricultura rămâne sectorul cel mai important al economiei naţionale. În timpul crizei din 1929 ţărănimea este puternic afectată de scăderea preţurilor la cereale. Atfel, în 1931 comparativ cu 1929, preţul grîului a scăzut cu 75%, cel al orzului cu 75%, iar la ovăz diminuarea a fost de 74%.

După marea criză, România îşi măreşte ritmul de dezvoltare economică.

Regele Carol al II-lea al României
Regele Carol al II-lea al României


Anul 1938 este considerat an de vârf al dezvoltării economiei României din perioada interbelică. Însă în comparaţie cu alte state europene ne clasam, la fel ca şi acum pe unele dintre ultimele locuri.

În anul 1938, cand era condusa de Carol al II-lea, România avea un venit naţional pe locuitor de 76 dolari, situându-se pe locul 18 dintre 20 de state europene, doar înaintea Bulgariei şi Serbiei. În schimb, ponderea populaţiei active era de 58,4% din total, ceea ce ne plasa pe primul loc din Europa. Însă în timp ce în Germania 35,4 din populaţia ocupată era angajată în industrie şi în Franţa 27,5%, la noi doar 7,2% lucra în industrie.

forbes.ro

7 comentarii:

  1. Dupa parerea mea ultima fraza se potriveste ca nuca in perete cu articolul care ar fi putut fi ceva mai elaborat. De pilda nu s-a spus ca pretul granelor era stabilit la Galati si Braila, Dunarea de Jos fiind sub jurisdictia vestului Europei (daca nu ma inseala memoria, a Angliei)pana in momentul in care a recapatat-o Carol I. Construirea infrastructurii de cai ferate e legata de o afacere a vremii (Stromberg?) la care s-a renuntat in cele din urma concesionarul incasand mai multi kilometri de cale ferata decat efectuati, metoda foarte....moderna ca sa spun asa! In cele din urma reteaua de cai ferate dezvoltandu-se prin noi insine. Istoria ne invata ca e singura sansa a noastra "prin noi insine", ar trebui sa-i facem "update"! Nu stiu cat e de adevarat dar am citit undeva ca prin 1911 vinul nostru era cam dublu la pret (11 la 5)decat cel de Bordeaux iar leul romanesc de aur era considerat valuta mai tare decat francul francez si marca germana, la bursa de la Londra. Intr-o emisiune televizata dupa evenimentele din dec '89 un batran care povestea de toate acestea (apropo, spunea ca veneau francezii si nemtii si luau locomotive cu abur facute la Malaxa pentru ca erau mai bune decat ale lor!) a fost intrebat de catre reporterul stupefiat cum a fost posibil asa ceva? Batranul i-a raspuns simplu: "- Pentru ca atunci, taranul era taran, muncitorul era muncitor, primul ministru era prim ministru, fiecare stia ce are de facut. Acum fiecare stie ce are de facut celalalt!"...Nc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Au existat niște oameni, în România, care chiar și după 1947, asumându-și sloganul, au strigat: "Trăiască Regele Mihai!". Despre acești oameni, mai multe, aici:
    http://despredemnitate.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. A propos de Polonia.
    Din perspectiva demnității am fost repede depășiți odată ce monarhia din România nu a mai existat.

    http://despredemnitate.wordpress.com/witold-pilecki/

    RăspundețiȘtergere
  4. Petrica Radulescu26 iulie 2011 la 09:47

    Locomotivele erau asa de bune pentru ca lucrarile erau coordonate si in mare parte executate de comunitatea germana din Romania... sa recunoastem !

    RăspundețiȘtergere
  5. povesti vanatoresti....cam asta spune articolu`; ultimu` domnitor adevarat a fost Cuza, el a infiintat invatamantu` obligatoriu a impropietarit taranimea prin secularizarea averilor bisericesti si reducererea burtilor preotesti; biserica stramoseasca nu i-a ramas datoare lui Cuza;
    la 1938 tara noastra era in clasamentu` tarilor europene pe antepenultimu` loc in Evropa;
    aveam mai mare procent decat Jermania populatie activa, dar pibu` cu mult mai redus, noi aflanu-ne in calasament inainte de Serbia si Bulgaria - curat fruntasi datorita binenteles monarhiei;
    tara noastra era granaru` Evropei si producatoru` de carburant a Jermaniei naziste in conditiile in care marea parte a populatiei taria in saracie lucie in conditi de sec. XVII
    carol I a fost un mare domnitor, el este cel care a fost ferm pt. inabusirea rascolaei de la 1907 - cei mai sceptici dau 2.000 de tarani morti, comunishtii vorbeau de 11.000: io zik ca mortii astia sunt un pret mik pt. o monarhie atat de mare;

    RăspundețiȘtergere
  6. Ba deloc. Romania in timpul lui Cuza se compara cu Suedia la PIB-ul pe locuitor, iar dupa zeci de ani de regalitate PIB-ul pe locuitor a ajuns sub cel al Bulgariei inainte de Al Doilea Razboi Mondial. Ati mai pus si culori foarte asemanatoare in grafic ca sa incercati sa pacaliti lumea, iar graficul nici macar nu are O SURSA. Nu mai vorbim de incalcari grave ale drepturilor si libertatilor prin infiintarea Frontului National, desfiintarea tuturor celorlalte partide politice, arestarea ilegala si asasinarea lui Codreanu care a dus la un fel de razboi civil din partea legionarilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe vremea regelui, taranii culegeau fructele pe mosiile boierilor unguri cu botnite la gura...."a militat pentru pastrarea adevarului istoric"..serios?

      Ștergere

Un produs Blogger.