Washington Post: Atacul lui Basescu impotriva regelui Mihai aminteste de comunism

Declaratiile presedintelui Traian Basescu, la adresa regelui Mihai au starnit reactii puternice in intreaga lume. Cotidianul american Washington Post si revista Forbes au comentat intens aparitia presedintelui roman.

Washington Post: "Presedintele Romaniei a lansat un atac usturator impotriva fostului conducator al tarii, Regele Mihai, acuzandu-l ca este responsabil pentru Holocaustul din Romania si numindu-l "sluga rusilor"", scriu jurnalistii americani.

Cotidianul american, in editia online relateaza ca afirmatiile lui Basescu "i-au uimit pe romani, care il respecta pe fostul monarh si ii lauda rolul avut in istoria tarii. Pozitia lui Basescu a amintit de cea din era comunista, cand Mihai era desconsiderat de regim, iar rolul sau era diminuat".

Relatiile dintre Basescu si Mihai s-au racit in momentul in care ginerele fostului rege a anuntat ca va candida la presedintie impotriva lui Basescu, in alegerile din 2009, mai amintesc jurnalistii americani.

"Presedintele este in plina lupta, dupa ce planurile sale de reorganizare a teritoriului Romaniei au fost refuzate de partidele de opozitie, dar si de partidul etniei maghiare, de ajutorul caruia guvernul are nevoie pentru a supravietui".

Regele Mihai, care va implini 90 de ani anul acesta, este unul dintre putinii supravietuitori al Celui De-al Doilea Razboi Mondial, care a avut relatii bune cu comunitatea evreiasca in timpul domniei sale.

Washington Post

Niciun comentariu

Un produs Blogger.