El Pais, acasă la "unicul supravieţuitor dintre şefii de Stat europeni din Al Doilea Război Mondial"

El Pais, acasă la unicul supravieţuitor dintre şefii de Stat europeni din Al Doilea Război Mondial

Cotidianul spaniol l-a vizitat în Elveţia pe regele Mihai al României, care le-a povestit jurnaliştilor madrileni cum şi-i aminteşte pe Hitler şi pe Mussolini.

"Miguel I, ultimul rege al României, este unicul supravieţuitor dintre şefii de Stat europeni din Al Doilea Război Mondial. Popularitatea sa actuală a dat din nou strălucire monarhiei la Bucureşti, unde s-a răspândit zvonul că ar putea fi restaurată, deşi în persoana prinţului Charles al Angliei. Ne primeşte în casa sa din Geneva, unde îşi aminteşte, la 90 de ani, scurta sa domnie şi lungul său exil", scrie El Pais în debutul reportajului realizat acasă la Regele Mihai, în Elveţia.

"Nu există steag, nici stemă naţională, care să distingă această discretă vilă de celelalte case care o înconjoară. Dar între pereţii săi albi trăieşte o relicvă a trecutului, ultimul rege al României. Singurul supravieţuitor dintre şefii de Stat europeni activi în Al Doilea Război Mondial. Unicul caz de monarh asociat cu puterile Axei, mai întâi, şi cu Aliaţii, mai apoi, care mai trăieşte pentru a putea s-o povestească. Martor, puţin cunoscut, dar excepţional, al uneia din perioadele cele mai tragice ale istoriei recente europene", continuă articolul din cotidianul spaniol.

Regele care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial

"Fostul rege trăieşte în Aubonne, un sătuc de lângă lacul Leman, la jumătate de oră de Geneva. Dar abia trecuţi pragul casei sale, se simte aroma de România care se desprinde din prăjiturile pregătite de bucătăreasa majestăţii sale. Miguel Hohenzollern-Sigmaringen, regele Mihai I al românilor, se prezintă în holul casei, înalt şi fragil, îmbrăcat cu pantaloni închişi la culoare şi o jachetă în carouri, asortată cu cravata. Privirea-i albastră, încă alertă, în ciuda faptului că a împlinit 90 de ani pe 25 octombrie.

Regele Mihai I a abdicat pe 30 decembrie 1947. România s-a transformat în aceeaşi noapte într-o republică socialistă, guvernată de un partid comunist aflat la ordinele Moscovei. După doar câteva zile, tânărul monarh abandona ţara, însoţit de mama sa, regina Elena, un pumn de servitori, patru vagoane regale şi foarte puţin în plus.

Scurta sa domnie (la 5 ani, ca regent, între 1927 şi 1930, iar apoi la 18 ani, între 1940 şi 1947) este un caz singular în istorie. A fost regele-marionetă a dictatorului Ion Antonescu, asociat al Germaniei naziste şi, ca atare, al lui Hitler şi Mussolini. Dar a dat o lovitură de stat în august 1944 şi s-a situat de partea Aliaţilor, ceea ce i-a adus decoraţii şi elogii necontenite, dar nu a putut evita drama ca România să rămână sub sfera de influenţă a lui Stalin.

A luat masa cu Hitler şi Mussolini. "Fuhrerul era rece şi arogant"

În faţa indiferenţei aliate, regele care l-a abandonat pe Hitler pentru a se situa "de partea democraţiei şi a libertăţii" s-a trezit în ianuarie 1948 în exil. Pe tărâmul nimănui, abandonat, la mila intemperiilor istoriei. Fostul monarh a uitat multe lucruri, dar altele îi sunt gravate cu sânge şi foc în memoria-i. Nu îşi aminteşte multe detalii de la prima sa întâlnire cu Hitler, din 1938, când era încă principe moştenitor, nici întâlnire din 1940, când era proaspăt încoronat, de la care există mărturii grafice.

"Îmi amintesc o cină cu Hitler, dar era în 1941, la Berlin. Eu nu vorbeam germană, dar mama mea da, aşa că ea era cea care ducea greul conversaţiei", povesteşte Mihai de România într-o engleză perfectă, dar practic abia şoptită. Mama sa, prinţesa Elena a Greciei, mătuşa reginei Sofia a Spaniei, era un personaj impresionant. Tatăl său, Carol II, un Hohenzollern, a fost un exemplu puţin edificator de rege corupt. Mihai de România a renunţat deja la numele de familie german, romanizând dinastia.

Deşi avea abia 20 de ani când a luat masa cu Hitler, fostul rege îşi reaminteşte esenţialul. Spune că Fuhrerul nu i-a făcut cine ştie ce impresie. "Dacă impresiona prin ceva, era în rău", spune el. "Nici nu mi s-a părut că are cine ştie ce talent de orator. Era dificil de abordat pentru că obişnuia să privească persoanele fix în ochi. Deja, la acel moment, faima naziştilor lăsa mult de dorit, iar lucrurile aveau să se înrăutăţească. Nu îmi amintesc ce am mâncat. Dar Hitler nu purta uniformă. Avea pantalonii săi obişnuiţi, negri, şi o jachetă kaki. Erau patru persoane cu el. Era rece şi arogant".

Ţipa încontinuu şi era dificil să porţi o conversaţie în germană cu el, pentru că Fuhrerul monopoliza discuţia. În acea vizită, regele şi mama sa erau însoţiţi de un aghiotant, numit Jacques Vergotti, care a lăsat posterităţii nişte memorii mecanografiate, culese de Ivor Porter, biograful regelui, ale unor detalii interesante. Vergotti îşi amintea că a văzut-o pe mama monarhului, regina Elena, purtând o orhidee, obsesia lui Hitler, care i-a dăruit şi o sticluţă de Pervitin, nişte pastile antidepresive, fără de cale nu putea trăi.

Întrebat de jurnaliştii spanioli despre motivul acelei vizite, Mihai de România susţine că "întâlnirea s-a produs într-un mod ciudat. Mama mea trebuia să meargă la Florenţa, pentru a rezolva nişte chestiuni personale. Dar Antonescu i-a spus că, dacă tot merge în Italia, ar putea să meargă să-i vadă şi pe Hitler şi Mussolini. Adevărul este că nu înţeleg nici azi sensul acelei vizite. Ştiu doar că am ajuns la Berlin".

De acolo, au plecat în Italia. Amintirile despre Mussolini sunt ceva mai bune. "Diferenţele între el şi Hitler erau enorme. Evident, în primul rând eu vorbeam italiană, iar asta mereu te apropie. Mussolini era mai dschis, o persoană mai caldă, cum sunt italienii. Îmi amintesc că mama mea l-a întrebat cum reuşesc să trăiască italienii când ţara era supusă tuturor acelor restricţii. Răspunsul său a fost: Păi, strângând puţin cureaua!".

"Nu pot să-l iert vreodată pe Churchill, care ne-a aruncat în mâinile ruşilor"

Nici Hitler, nici Mussolini nu şi-au imaginat niciodată că acel tânăr şi neexperimentat monarh va fi capabil să schimbe cursul celui De-al Doilea Război Mondial cu o lovitură de Stat. Sau cel puţin să scurteze cu şase luni acel carnagiu. "Oficial, ceea ce am făcut a fost să scot România din război, cu speranţa de a evita o vărsare de sânge. Deşi ştiam că nemţii nu vor accepta niciodată asta. De altfel, nici nu au făcut-o, în aceeaşi zi ne-au bombardat", îşi reaminteşte fostul rege.

Dar în lungii ani de exil, pe Mihai l-a apăsat mereu ceea ce în fond consideră o trădare a Occidentului şi, în special, a liderului britanic Winston Churchill. "România şi toate ţările aflate la est de Germania au fost abandonate, la Yalta", spune el, reamintindu-şi de conferinţa din februarie 1945, la care Stalin, Roosevelt şi Churchill au stabilit reîmpărţirea Europei. "Bineînţeles că înţeleg de ce Churchill a crezut că era singura strategie posibilă, sau cel puţin din perspectiva britanică. Dar nu pot să-l iert, nici să i-o accept". Regele nu uită că oamenii de rând au fost cei care au plătit consecinţele. "Aceleaşi popoare pentru care au intrat Aliaţii în război", adaugă el. "Şi deşi nu a existat opoziţie din partea niciunui alt lider prezent la Yalta la împărţirea continentului, a fost Churchill cel care a considerat-o o soluţie naturală şi perfect acceptabilă".

"Mihai de România întrerupe povestea pentru a-l mângâia pe Bianco, unul din câinii săi, care s-a strecurat în salon. Constanţa Iorga, secretara generală a Casei Majestăţii Sale, prezentă la interviu, îl alungă cu delicateţe. Iorga îl tratează cu devotament de fiică pe "Majestatea Sa". "Este în continuare regele nostru. Dacă a abdicat, a abdicat pentru că l-au forţat", subliniează ea".

Acuzat de comunişti că a fugit cu averi uriaşe din România. "Am luat cu noi doar bunurile personale"

Încăperea principală a casei, cu tavan de lemn vopsit în alb, este decorată cu portrete ale strămoşilor, unele semnate de pictorul maghiar Philip de Laszlo, precum cel care îl reprezintă pe principele Mihai în 1936, un frumos adolescent, care sprijină o puşcă în mâna dreaptă. "Şi eu de fapt sunt stângaci. Erau nevoiţi să-mi facă puşti speciale. Dar în tablou este corectat acest detaliu", povesteşte fostul rege. Să fii stângaci era un lucru prost văzut. Pe peretele opus, o fereastră amplă dă spre o terasă înspre grădină. Un bărbat cu vestă reflectorizantă munceşte la straturile de flori. "Acolo este Mont Blanc, dar cu ceaţa asta nu se vede", spune Mihai, arătând spre un punct undeva în dreapta.

Exilul, faptul că a fost nevoit să devină un cetăţean oarecare, după ce a trăit în palate, înconjurat de atenţie şi onoruri, trebuie să fi fost o experienţă dificilă. "Am plecat doar cu bunurile noastre personale", precizează fostul rege, acuzat ulterior de Guvernul comunist că a plecat din ţară încărcat cu aur şi bijuterii. Potrivit biografiei autorizate scrise de Ivor Porter, regina Elena a scos din ţară, iniţial, două tablouri trimise într-un seif din Zurich. Iar un aghiotant al monarhului a scos 300.000 de franci elveţieni şi francezi şi 50 de lire înaintea unei călătorii la Londra, în noiembrie 1947, pentru a asista la nunta prinţesei Isabel a Angliei cu Phillip de Edinbourgh, ambii veri primari ai lui Mihai. Această rudenie şi pasiunea moştenitorului britanic, Charles de Wales, pentru România au dat apă la moară unor zvonuri incredibile despre o posibilă încoronare a lui Charles ca rege, Carol al III-lea, al românilor.

Dar în noiembrie 1947, panorama era alta. Toată Europa de Est se afla sub sfera de influenţă a lui Stalin, iar Mihai I de România avea zilele numărate. O lună după nunta din Anglia, unde a cunoscut-o pe Ana de Bourbon Parma, cu care s-a căsătorit în anul următor, regele român era un exilat, obligat să-şi câştige pâinea cu sudoarea frunţii.

Şi-a câştigat existenţa ca pilot, fermier sau broker

Mihai învăţase să piloteze avioane, iar această experienţă i-a folosit pentru a supravieţui în civilie. Mai întâi a petrecut un timp în Anglia, decis, împreună cu soţia sa, să trăiască dintr-o fermă avicolă. Ulterior, graţie unei oferte din partea companiei aeriene Lear, s-a stabilit definitiv în Elveţia. Între timp, au sosit pe lume, una după alta, cele cinci fiice ale cuplului. Când Lear şi-a închis birourile, fostul rege a acceptat pentru o vreme un job de broker pentru o firmă americană. "Dar nu mi-a plăcut. Urăsc să stau îngropat în hârţoage", spune el.

"Majestatea sa are un har special, o abilitate deosebită cu tehnologia şi mecanica", intervine secretara sa devotată. Fostul rege şi-a dedicat parte din timpul liber recondiţionării unui Jeep vechi, pe care armata americană l-a trimis în Rusia şi care a ajuns în mâinile sale într-un mod rocambolesc. Se spune că i-a aparţinut însuşi generalului Patton. Fostul monarh l-a recondiţionat şi îl păstrează în garaj.

Viaţa sa de om obişnuit a fost una modestă, din perspectiva unei alteţe regale. Deşi nu mai avea posibilităţile financiare de odinioară, fostul rege le-a asigurat fetelor o educaţie aleasă, în care nu au dus lipsă de nimic, nici de o "nanny", nici de internat. Cu toate acestea, Majestatea Sa, regina, mergea adesea să le ia de la şcoală.

Vila din Elveţia a primit-o "împrumut". Nu specifică, însă, de la cine

Casa de pe malul lacului Leman, unde are loc interviul, nu-i aparţine nici ea. "Este un împrumut", spune Mihai, fără să spună mai multe. Fostul rege nu şi-a recuperat decât în 1997 naţionalitatea pe care i-au "confiscat-o" comuniştii. Dar în 2000, o lege care acordă un nou statut foştilor şefi de stat i-a permis să-şi recupereze tot patrimoniul din România şi să dispună de palatul Elisabeta. Chiar şi aşa, continuă să trăiască în Elveţia, "pentru a evita problemele", spune Iorga, deşi o parte din an şi-o petrece în ţara sa. Din România sosesc delegaţii şi emisari încontinuu. Patriarhul român în persoană i-a ţinut slujba de Crăciun, înainte de Mihai de România să se întoarcă, de Sărbători, în patria natală.

La apusul vieţii, Majestatea Sa, Regele Mihai al României pare să se bucure de o nouă notorietate. Pe 25 octombrie, la aniversarea a 90 de ani de viaţă, a fost sărbătorit cu onoruri în ţara sa. Cu vocea sa abia perceptibilă, a ţinut primul său discurs în Parlament, după 64 de ani de exil, graţie invitaţiei Partidului Democrat Liberal (PD-L). "A fost o acţiune educativă", rememorează Theodor Paleologu, tânăr istoric, ambasador, fost ministru al Culturii din România şi deputat din acelaşi partid, care a fost prezent la eveniment. A fost prezentă şi regina Sofia a Spaniei, verişoară primară a lui Mihai. "Relaţiile cu familia regală spaniolă sunt foarte bune. Deşi ne vedem rar", spune fostul rege. "Ne apropie nu doar relaţiile de rudenie, ci şi destinul istoric. Şi Regina Sofia ştie ce este exilul. Ea şi Regele Juan Carlos şi-au dedicat vieţile sprijinirii instituţiilor democratice din ţara lor, la fel cum am făcut noi în a noastră".

"Monarhia ar putea să nu mai revină niciodată în România. Nu întotdeauna istoria se repetă"

Mihai a fost prezent şi la nunta principelui Felipe cu Letizia Ortiz, în aprilie 2004. Ce părere are despre aceste nunţi regale cu femei din clasa medie? "Adevărul este că sunt fete foarte bine educate, cu studii, dar nu toate sunt pregătire pentru misiunea ce le aşteaptă. Unele reuşesc să se adapteze, ulterior. Altele, nu", răspunde Mihai.

"Mihai I este conştient că monarhia ar putea foarte bine să nu mai revină vreodată în România. În ciuda ajutorului indirect al preşedintelui român, Traian Băsescu, care a contribuit la creşterea popularităţii fostului rege, atunci când l-a acuzat că a tradat ţara, oferind-o comuniştilor. "Acuzaţia nu are niciun fundament", explică istoricul Horia Barna. "Regele a fost obligat să abdice. Nu avea altă soluţie decât să plece". Cu toate acestea, posibilităţile ca vechiul regim să revină sunt foarte mici. Nu întotdeauna istoria nu se repetă", se încheie reportajul din El Pais.

adevarul.es

9 comentarii:

  1. Daca Monarhia revine la Guvernare sau nu in Romania,depinde de "proiectele" sale iar nu de vreo intimplare (fericita),care nu are de unde sa vina...
    Intr-o etapa istorica complicata de apartenenta la UE si dificila prin esuarea economica a tarii,accesul la conducere depinde de capabilitatea Casei Regale de a construi un "proiect politic,economic si social",de iesire din Criza,pentru Romania.
    Carol I a construit "proiectul modernizarii" Romaniei,Ferdinand pe cel al Reintregirii,iar regele Mihai I poate sa-l adopte pe cel al reconstructiei economice "industriale" a tarii. Acesta este disponibil la tel. 0761/196940,dar pare sa nu intereseze pe nimeni,in ciuda ofertei repetate a acestuia.
    Casa Regala continua sa mearga pe o iluzie politica,aceea ca singure, actiunile de imagine pot sa o propulseze in centrul vietii politice,imitind "tehnicile" non-active programatic ale partidelor.
    Lipsita de consilieri cu viziune politica activa,Casa Regala nu inelege ca situatia sa este diferita de cea a partidelor politice si trebuie sa construiasca si sa adopte un alt proiect politic decit partidele,pentru asi recistiga locul pierdut in 1947,in viata politica a tarii.
    Asa cum predecesorii Carol I si Ferdinand ai Romaniei au fost motorul dezvoltarii generale a tarii,la fel si acum Casa Regala poate sa se inscrie - printr-un proiect major - in istoria contemporana activa, pozitiva a regalitatii romane.

    Caliman Eugen - consultant de provincie

    RăspundețiȘtergere
  2. Totusi, domnule Caliman Eugen, decizia de revenire sau nu la monarhie ar fi o decizie politica, la fel cum o decizie politica a fost si aducerea principelui CarolI la conducerea tarii, la fel cum o decizie politica a fost si intrarea in primul razboi alaturi de Antanta, careia Regele Ferdinand Intregitorul i s-a supus. La fel cum o decizie politica a fost si cedarea Basarabiei la ultimatumul sovietic, desi in Consiliul de Coroana s-au opus doar Carol II si Nicolae Iorga. Regele domneste dar nu guverneaza, domnul meu! Iar marele avantaj al Monarhiei e stabilitatea pe termen lung, stoparea jafului pe care il face politicul intr-o tara pradata la fiecare 4 ani si guvernata prin ordonante de urgenta de aliante nefiresti pentru interesele poporului. Pe de alta parte, credeti ca a noastra Casa Regala nu are un program pe termen lung, sau nu e important atata vreme cat nu e al dumneavoastra? Va urez toate cele bune si sarbatori fericite, pentru ca singurul sprijin intr-o lume tot mai agresiva politica, ramane bunul Dumnezeu ce ne da si peste cei buni si peste cei rai bucuria rasaritului pastelat intr-o multitudine de culori si miresme ale unei noi zile!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau sa fac cteva remarci si apoi un scurt comentariu.
    Casa Regala de Romania nu o sa dispara niciodata!
    Este posibil ca in viitor Romania sa redevina Monarhie Constitutionala.
    Regimurile de dupa 47' sunt nereprezentative si ilegale. Sunt neconforme cu ideea unei reparatii morale postdecembriste. Pentru orice roman civilizat si educat, Monarhia este simbolul autentic al romanismului. Este garanta pastrarii in forma pura a tuturor valorilor neamului. Monarhia a fost inlaturata ilegal. Repunerea Monarhiei inseamna revenirea la normalitate.
    Va intreb simplu: ce ati alege in situatia in care trebuie sa hotarati intre mai multe lucruri proaste? Este obilgatoriu sa alegeti unul dintre ele? Asa arata viata noastra electorala de 20 de ani.Cei 1 milion de oameni care l-au intampinat pe MS Regele Mihai de Pasti si urmasii lor pot genera un curent de normalitate eficent, care sa faca posibil visul nostru, acela de a avea o Monarhie Constitutionala. O Romanie moderna si puternica, echilibrata, cu o clasa politica reala si niste institutii functionale nu este decat o Romanie a oamenilor cinstiti, educati care indiferent de profesie si rang social doresc impreuna (pentru ei si pentru copii lor), o viata occidentala europeana, bazata pe valori normale.Casa Regala de Romania, in opinia mea, trebuie sa ramana mereu cu lanterna aprinsa. Suntem numerosi romanii care in ultimii 20 de ani, ne-am asigurat o viata comparabila cu cea a europenilor din vest. Avem nevoie de un partid care sa sustina Monarhia Constitutionala.Casa Regala poate influenta in continuare mersul isotriei. Asa cum s-a prezentat in ultimii 20 de ani, Casa Regala de Romania, ramane pentru mine singura valoare autentica nationala, in plan politic.Eu personal sunt adeptul liberalimului ca doctrina - (noninterventia statului in viata economica). Insa statul este si ceva mai mult. Este grantul liberatii si dreptatii insitutionale. Vrem instituii functionale si cinstite !Vrem sa ne trimitem peste 10 ani copii in facultati in care profesorii nu fie rude intre ei si sa fie selectati pe criterii de valoare. Dar daca azi nu intreprindem nimic, sa nu ne asteptam ca maine sa fie mai bine.Casa Regala de Romania poate astazi fi mediatorul acestor probleme sociale romanesti. Casa Regala de Romania actioneaza de mai multi ani, la modul superlativ. Este ultimul basition de normalitate politica romanesca si singura noastra speranta spre care astazi toti romanii valorosi graviteaza.Nu vedeti asta? Eu cred cu tarie ca astazi suntem 4 milioane de romani care ne iubim regele. Suntem oameni corecti, care ne facem meseria cu profesionalism. Care iubim enorm tara si care dorim mereu sa fie bine si la noi.Monarhia Constitutionala nu o receptez ca o solutie politica. Mai mult de atat, Regele este al nostru, mai presus de orice guvern, de orice clasa politica. Regele este de fapt patria. Este ceva continuu. Traditia monnarhica in Romania nu a disparut si nu o sa dispara. O avem insa in noi, precum credinta, precum dorul de tara, precum virtutea personala. In viitor vom avea din nou structuri normale in tara. Nu aveti dreptul sa spuneti ca acum nu este momnetul unei schimbari politice. De ce nu este momentul? Sunt cateva milioane de romani pe care ii salut si le doresc numai bine. A bon entendeur SALUT !!!

    Dumenzeu sa aiba grija de noi si de copii nostri.
    Traiasca Regele! Traiasca Patria !

    dr. Cristian Valentin Iosif
    medic veterinar

    RăspundețiȘtergere
  4. Stimate d-le Adrian Silviu,
    Cu siguranta ca decizia aducerii lui Carol I a fost una "politica,dar una fortuita,datorata esecului guvernarii Cuza,incheiata cu lovitura de stat.
    Respectarea Constitutiei de atunci,impunea un principoe,iar acesta nu exista in "proaspata" Romanie.
    Nici Carol I n-a dus-o pe "roze",gindindu-se in citeva rinduri chiar sa renunte la domnie.De fiecare data insa,proiectele sale economice,legate de constructia de cai ferate,de cea institutionala,etc.,i-au oferit credinta ca se afla pe calea cea buna si trebuie sa continue.
    Paradoxul "regalitatii" este ca la distanta de peste un secol si jumatate de la venirea lui Carol I,Romania se "intilneste" cu aceeasi situatie generala,ca si cea de inainte de aducerea lui pe tron: agricultura primitiva,industrie inexistenta,situatia soselelor in paragina,a scolii la fel,etc.,adica o Romanie esuata,arhaica,ca si cea a mijlocului de secol XIX !
    De aceea nu mai este suficienta doar o "decizie politica",fiind necesar si un "proiect regal",care sa repete istoria pozitiva a lui "Carol I"!
    Pentru o decizie politica,care spre deosebire de atunci, impune acum si modificarea Constitutiei,Casa Regala poate sa determine acest lucru,numai printr-on "Proiect politic,economic si social" ,pe care partidele politice n-au reusit sa-l construiasca de 21 de ani!

    @.Stimate d-le dr. Cristian,
    Ce sa medieze Casa Regala,daca nimeni nu are nici un proiect national,politic,economic si social,decit pe cel portocaliu sau rosu care au insemnat furtul si sifonarea banului nostru si a averii (noastre) nationale?
    Ca sa judeci ceva sau pe cineva,trebuie sa ai alternativa-solutia proprie,fiindca toti analistii cinta din zori si pina in noapte si pe toate vocile,ca "asa nu se mai poate"!
    In schimb nimeni n-a propus nici macar ca gluma de "1 aprilie", sau ca "urare" de Craciun, un "proiect de reindustrializare"!
    Ce sa judece sau medieze Casa Regala,daca nu poate construi sau "adopta" un proiect de iesire din Criza de 6o de ani a Romaniei?
    Fara proiecte economice,cu partide sau cu Casa Regala in frunte,Romania se afunda in continuare in stagnarea postdecembrista!

    Caliman Eugen - analist de provincie

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimati Domni ! Eu cred ca proiecte are Casa Regala, dar la ce bun sa le dezvaluie inainte de un fapt concret. Un partid care o sprijina, un sprijin din parte societatii civile, a intelectualitatii, etc. Bunul simt, prudenta si cumpatarea sunt binevenite in fata hienelor neocomuniste care ne conduc. Rolul nostru, al celor care iubim Casa Regala si pe M.S. Regele, este ca subtil, discret si consecvent sa luminam prin explicatii pertinente importanta istorica a Casei Regale si avantajele revenirii la Monarhie. TRAIASCA REGELE SI PATRIA. Nihil Sine Deo!

    RăspundețiȘtergere
  6. continuare. Cind am spus sa luminam, m-am referit la faptul de a explica in familie, cunostintelor si ori de cite ori se iveste ocazia. Adica sa lamurim inteligent pe oricine este deschis dialogului si este interesat. Eu cred ca multa lume este preocupata de ziua de miine, de cum va fii viata noastra viitoare. Sunt fiica unui sergent care a plecat sa lupte in al doilea razboi mondial alaturi de inca 3 frati. Deci, 4 bravi feciori ai unei familii de romani (unul a murit pe front) au luptat pentru neam si tara. Nu pot ramine indiferenta la vazul ciumei rosii care mai bintuie inca prin Europa. Cu adinc respect Casei Regale si MS Regele. SARBATORI FERICITE. Ioana

    RăspundețiȘtergere
  7. Astazi ne confruntam cu o situatie foarte dificila. Si in anii 30 in Romania exista un asemenea fenomen. Vorbim de o cantitate de populatie care traieste si gandeste intr-o stare de involutie. Vorbim de o populatie estimata la 4-5 milioane de romani care nu reusesc sa se ridice la nivelul conceptiei de cetatean european.Peste ei istoria a trecut din anii 45 pana in prezent fara sa-i marcheze, fara sa-i determine sa-si ridice gradul de civilizatie. Prezenta in scocietatea nostra a acestor structiri sociale aflate sub normele europene de civilizatie trebuie relevata de catre institutii specifice ale statului. Societatea civila trebuie sa evalueze acest aspect romanesc contemporan. Pentru ca de 20 de ani, votul lor electoral, deformeaza mersul normal al societatii noastre. Este un fapt real. Votul lor, precum isotria ultimilor ani a aratat-o, poate si in viitor sa altereze evolutia normala a natiunii noastre. De 20 de ani, clasa politica avida de putere a speculat cu ocazia alegerilor, acest fenomen. Cu ajutorul Academiei Romane e nevoie de relevarea acestui aspect real. Intitutiile de prestigiu nationale, din zona invatamant, sociologie, universitate, politie, justitie, etc, trebuie sa se implice in calcularea nivelului acestui fenomen si incercarea solutionarii lui in timp. Presa, media in ansamblu, trebuie sa se implice in a arata prin anchete si reportaje, faptul ca acesti oameni de care vorbesc acum, nu au o gandire sociala clara si pot fi oricand manipulati. Deasemenea aceste institutii trebuie sa releve clar , faptul ca viitorul copiilor nostri in Romania este grav alterat din acuza acestui fenomen.Astazi votul electoral este lasat in seama unor oameni care nu se ridica la un nivel normal de civilizatie.O alta parte a romanilor stiu in continuare, la orice nivel, sa "se descurece", sa gaseasca solutii de trai prin lucruri dobandite ilicit, sa-si creeze numai pentru ei un nivel de trai indestulator. Altii, nu mai doresc nimic si isi accepta saracia lor. In acest context cred eu ca si votul din 2012 nu o sa aduca mari schimbari. Trebuie sa privim si etologic sau antopologic structura natiunii noastre. Aspectul este dificil de rezolvat si reprezinta o tema care trebuie luata in calcul. Pentru ca deja difernetele nu economice, nu cele de venit personal sunt de relevat, ci mai degraba diferentele legate de existenta a doua tipuri de cetatei romani care traiesc impreuna iar unii dintre ei chiar nu doresc sa evolueze. Trebuie sa cautam solutii acestei probleme reale comune.Astazi am amestecat in viata sociala valorile cu lichelele. Si asta e grav. Pentru ca vezi deja politicieni normali si politicieni corputi. Convietuirea la un loc a valorilor cu novalorile este cel mai clar exemplu de stagnare, de lipsa de viitor. Trebuie analizata in mod stiintific aceasta problema romanesca. Peste tot in toate institutile sunt oameni valorosi dar si oameni care nu-si merita locul.Din toate aceste motive, Romania inca pierde valori esentiale din randul tinerilor. Si vorbin de zeci de mii de tineri care plecaca definitiv, care isi incheie studiile afara si nu mai sunt recuperati de societatea noastra macar in parte. Dupa alegrile din 2012 si alti tineri vor pleca la randul lor. Si nu pleaca cei needucati, din contra, pleaca cei cu studii, decalibrand societatea noastra si mai mult.Noi, cei care am ales in 1990 sa ramanem in tara, am facut acest lucru cunoscand greutatiile care ne vor astepta. Cu toate acestea, am infiintat companii, ne-am specializat profesional, am asimlat investitiile straine, ne-am mulat perfect in brandu-ri europene si internationale. Ne-am dotat cu aparatura si accesorii la nivel mondial. E momentul sa fim apreciati, pentru ca din activitatiile noastre private, statul practic astazi supravietuieste.
    Dumenzeu sa aiba grija de noi si de copii nostri.
    Traiasca Regele! Traiasca Patria !

    drcristianiosif@yahoo.com
    dr. Cristian Valentin Iosif
    medic veterinar
    specialist clinica si farmacie animale de companie
    Sibiu-Hermannstadt

    RăspundețiȘtergere
  8. Stimate domnule Caliman Eugen, Casa Regala se prezinta astazi intr-o forma impecabila. Din nefericire, noi romanii nu reusim sa o cinstim cum trebuie. Noi nu suntem pregatiti sa primim o astfel de reprezentare, daca ma intelegeti. Societatea noastra nu se ridica la nivelul de reprezentare oferit astazi de Casa Regala. Este trist dar adevarat. Casa Regala nu poate din punct de vedere solemn sa se implice in problemele care privesc un guvern. Tocmai de aceea avem nevoie de a alege mai intai sa fim reprezentati la cel mai inalt nivel de o monarhie constitutionala si apoi, de sus in jos vor aparea si proiectele bune. Pentru ca un lant de normalitate se v-a declansa in mod firesc. De sus in jos vor aparea oameni noi, pe merit in functii importante. Vor ajunge acolo in mod firesc si intr-o saptamna vom avea o Romanie noua.
    Din nefericire nivelul de reactie a societatii civile stazi este destul de redus. De aceea nu se poate sa se evidentieze in mod concret situatia compozitiei sociale a Romaniei de azi. Casa Regala se prezinta astazi in cea mai autentica forma si structura, gata de a fi "utilizata". Din nefericire romanii nu intuiesc acum, uriasul beneficiu care ar insemna o Monarhie Constitutionala. Intelectualitatea nu reuseste sa faca fata lipsei de independenta si acuratete morala a principalelor institutii publice. Noi, cei aproape 5 milione de romani care ne iubim regele suntem pregatiti. Casa Regala este pregatita. De ce nu se intampla inca nimic? E doar o chestiune de timp. Orice forta politica care doreste normalitate in tara, practic deschide drumul Monarhiei Constitutionale. Viitorul normal al Romaniei este un viitor legat de Monarhie. Astazi deocamdata suntem nevoiti sa ne suportam in tara cetateni de mai multe categorii. Lucru cre nu se intampla in alte tari europene, unde cetatenii sunt cu adevarat egali in fata legii. O monarhie in aceasta parte a lumii, ar garanta o evolutie a natiunii noastre fara precedent in istorie. Orice roman intreg la minte, macar putin educat si putin civilizat, ar intelege pe loc avantajul Monarhiei in tara noastra. Interesant este ca in ultimii 2 ani, pentru multi dinte noi, stirile legate de Casa Regala de Romania, ne-au adus in emotionatul prilej, de a simti in sfarsit prezenta concreta a faptului ca avem un Rege.Sper ca in viitor cati mai multi romani inca nelamuriti sa inteleaga in sfarsit ce inseamna Casa Regala de Romania, istoric si prezent, viitor deopotriva.
    Traiasca Regele si Patria!
    dr. Cristian Valentin Iosif
    drcristianiosif@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut,
    Acest lucru este de a informa publicul larg că doamna Jane Alison, un creditor împrumut privat are deschide o oportunitate financiar pentru toată lumea care are nevoie de nici un ajutor financiar. Ne da afară împrumut la rata dobânzii de 2% pentru persoane fizice, firme si companii sub un punct de vedere si starea clare și inteligibile. contactați-ne astăzi prin e-mail la: (saintloanss@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.