Cum îşi petrece Familia Regală Crăciunul şi Anul Nou

Cum îşi petrece Familia Regală Crăciunul şi Anul Nou

Familia Regală a României îşi petrece în fiecare an Crăciunul şi Anul Nou la castelul Săvârşin, în judeţul Arad. Despre cum îşi petrec Regele şi Familia Regală sărbătorile de iarnă povesteşte Principele Radu al României în cartea Anul Regelui.


Săvârşin este locul unde petrecem sărbătoarea Crăciunului. De altfel, în lunile decembrie şi ianuarie stăm, aproape tot timpul, la castelul Săvârşin, care devine, astfel, centru activităţilor noastre politice.


Bradul de Crăciun pentru Salonul mare din Castel este adus de la Sinaia, împreună cu alţi brazi, pe care Regele îi dăruieşte primăriei comunei şi bisericiii ortodoxe din localitate.


Masa este decorată şi organizată de Principesa Moştenitoare, iar Regina Ana este cea care pregăteşte nelipsitul desert al serii, numit zabaglione. Regele vine tăcut, dar foarte precis în mişcări să fotografieze masa şi pomul de Crăciun, cu aparatul său de fotografiat de ultimă generaţie.


În salonul mare de la castel, după prânz, în ziua de 23 decembrie, Principesa Miştenitioare este înconjurată, de fiecare dată, de fetele din castel, pentru împodobirea pomului.


Masa este aşezată în Sufrageria mare unde podoabele pentru masa de Crăciun sunt scoase cu grijă din cutiile lor din pod. Pomul şi masa de Crăciun sunt, în fiecare an, punctele de atracţie pentru echipele televiziunilor româneşti care ne vizitează.


Sunt primite, începând cu 24 decembrie, sute de persoane la Castel. Dubaşii din Săvîrşin, colindători din întreaga ţară, tineri sau bătrâni, vin să-i ureze direct Regelui şi familiei noastre un an nou fericit. Toţi primesc cozonac sau plăcintă cu brânză, vin fiert sau sucuri de fructe, ceai sau cafea. Peste 200 de pachete sunt păstrate pentru nevoiaşii din sat, iar alte 200 merg la bătrânii care nu se pot deplasa. Încă 250 sunt pentru copii, cei mai mulţi primindu-şi pachetul cu dulciuri şi fructe, atunci când vin la castel cu colindul.


Seara de Ajun se încheie la ora 17, când angajaţii castelului şi cei ai Ocolului Silvic Regal vin sa-şi primească, alături de colaboratorii niştri de la serviciul de Protecţie şi pază, cadoul de Craciun. Pe urmă, toată lumea pleacă acasă, iar Regele, Regina şi familia rămân ăn intimitatea căminului, petru masa de seară şi pentru deschiderea cadourilor proprii.


Masa de Ajun cuprinde drob, sarmale şi o prăjitură tradiţională englezească, numită plum pudding.


În fiecare an, pe 26 decembrie, are loc înregistrarea mesajului Regelui Mihai către ţară, pentru Crăciun şi Anul Nou. Mesajul se transmite în aceeaşi seară sau pe 27 decembrie. Tot în fiecare an, televiziunea naţională prezintă un documentar cu evenimentele regale ale anului în curs.


Uneori, în ziua de 31 decembrie, după-amiaza pe la ora 16 sau 17, Regele se suie la volan şi merge pentru o vizită neaşteptată într-un oraş din apropierea Castelului Săvârşin. Merge însoţit de foarte puţină lume să bea o cafea sau o ciocolată fierbinte


Pe 30 decembrie, aflat mereu la Săvârşin, Regele ia parte uneori la ceremonii de semnare a unor documente importante pentru familie şi dinastie. În 2007, a iscălit Normele Fundamentale ale familiei Regale, în 2008 şi 2009 statutul Medaliei Regele Mihai I pentru Loialitate, Crucii Casei regale a României şi Decoraţiei regale Nihil Sine Deo, iar în 2010 statutul Fundaţiei Colecţiei Familiei Regale a României.


Uneori, în ziua de 31 decembrie, după-amiaza pe la ora 16 sau 17, Regele se suie la volan şi merge pentru o vizită neaşteptată într-un oraş din apropierea Castelului Săvârşin. Uneori poate fi Caransebeşul, alteori Lugojul sau alte localităţi, mai îndepărtate. Merge însoţit de foarte puţină lume să bea o cafea sau o ciocolată fierbinte. Trecătorii de pe stradă sunt uimiţi să-l vadă pe Regele Mihai în oraşul lor, plimbându-se discret şi intrând într-o farmacie, librărie sau cofetărie şi urând la mulţi ani celor întâlniţi.


Primele zile ale anului sunt petrecute în liniştea caminului. Apoi, pe măsură ce luna ianuarie avansează, Regele şi Regina încep viaţa de zi cu zi, cu călătorii, momente publice şi private, griji cotidiene, dezamăgiri şi bucurii, necazuri şi împliniri, ca oricare alţi oameni de pe pământ.

spunesitu.adevarul.ro

6 comentarii:

  1. Va semnalez doua greseli pe care nu este permis sa le face-ti:"Regele vine tăcut, dar foarte precis în mişcări să fotografieze masa şi pomul de Crăciun, cu aparatul său de fotografiat de ultimă generaţie" fraza se repeta in paragraful urmator si " Sufrageria mare de la etajul de jos".Nu reiase de nicaieri ca a-ti fi pozitionati la un etaj SUPERIOR.Si chiar asa ar trebui sa fi scris etajul INFERIOR.SUPERFICIALITATEA nu este caracteristica CASEI REGALE.In rest interesant articolul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Observatiile nu-si au locul intr-un asemenea moment. Sunt erori minore, neglijabile. Important este faptul ca avem un Rege al nostru, al romanilor, pe care unii il iubesc si-l stimeaza si-si pun intreaga speranta in Dinsul. LA MULTI ANI CU SANATATE, MAJESTATE, alaturi de intreaga Familie Regala si personalul Casei regale. Va iubesc din tot sufletul si am mare speranta in salvarea tarisoarei noastre de catre Casa Regala. Luati aminte. Numai MOHARHIA SALVEAZA ROMANIA. Nihil Sine Deo ! Doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred cu convingere ca de data asta singura solutie pentru salvarea Romaniei este reinstaurarea monarhiei.Romanii sunt acum la unison. Nu mai vor politicienii de pana acum.Este un moment de rascruce in care trebuie sa alegem directia cea buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. "a-ti fi pozitionati" - corect se scrie: "ati fi pozitionat"
    "sa le face-ti" - corect se scrie:"sa le faceti"
    ... pana sa faceti analiza de stilistica, ar trebui sa invatati cum se conjuga verbele in limba romana si pe unde se aseaza virgulele in propozitie sau in fraza. In rest,vezi parul din ochiul tau si apoi paiul din ochiul altuia.

    M-am bucurat sa citesc acest articol. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru tot ce-a trecut, va fi, posteritate,
    Dorințe mult visate și amintiri de basm
    Ce-ar merita popor pedepsit în marasm…
    Să ne fiți veșnic viu, iubită Majestate!
    Pentru ce-a fost frumos, odată, libertate,
    Ne-a îmbogățit un neam pe frunte c-o coroană,
    Aș vrea și glas să-mi schimb; cu înaltul de-o soprană
    Să strig din răsputeri… Trăiască Majestate!
    Pentru iubita-mi țară, a mea imensitate,
    Ce știu cât o iubiți mai sincer ca oricine
    Să fie iar mândrie, să-i fie din nou bine…
    God bess you, from my heart… La mulți ani, Majestate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Gaby, cred ca aici nu e ora de gramatica. Asa ca las-o balta!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.