Regele Mihai a fost desemnat Omul Anului

Regele Mihai a fost desemnat Omul Anului

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a fost desemnat Omul Anului într-o analiză realizată de SpuneŞiTu.ro. Citeşte mai jos cum a motivat această decizie publicaţia menţionată:


Am vrut să facem un top al evenimentelor şi al oamenilor care, prin acţiunile lor, prin discursurile şi comportamentul lor public, au contribuit, în acest an la schimbarea în bine a acestei ţări. Dar ne-am dat seama ca acest top nu are rost. Pentru că noi, membrii comunităţii spunesitu.ro, nu avem nicio îndoială că Omul anului 2011 este Regele Mihai. Pentru că în anul acesta, Regele ne-a făcut, pentru prima dată după 22 de ani, pentru prima dată în viaţă, să fim mândri că suntem români. Că avem o tradiţie, o istorie, o identitate, că reprezentăm ceva, fiecare în parte şi cu totii împreună. 25 octombrie 2011, ziua Discursului Regelui din Parlament, a fost cel mai puternic şi adevărat moment din politica românească a ultimilor 22 de ani. Este un gest care va rămâne în istorie. Ne-a emoţionat profund şi a schimbat ceva în noi. De aceea, pentru comunitatea spunesitu.ro, Regele Mihai este Omul Anului.


Anul 2011 a fost greu pentru români, iar anul viitor nu se anunţă mai uşor. În loc să ieşim din criza, intrăm în recesiune. În loc de prosperitate, avem austeritate. În loc să se dezvolte economia privată, se dezvoltă economia subterană. În loc de libertate, avem constrângeri. În loc de adevăruri, avem minciuni. În loc să avem mai multă democraţie, avem din ce în ce mai puţină. În loc să ne bucurăm de apropierea alegerilor, pentru a sancţiona toate acestea, mai avem de aşteptat un an, pentru că alegerile se comasează şi se amână. Cel mai rău este că ne-am pierdut parcă şi capacitatea de a reacţiona.


Şi totuşi, s-a întâmplat ceva anul acesta care să ne aducă bucurie? Care să ne arate că libertatea, democraţia, normalitatea, ne privesc direct şi nu sunt doar noţiuni abstracte?


La început, ne-am gândit să facem un top al evenimentelor şi al oamenilor care, prin acţiunile lor, prin discursurile şi comportamentul lor public, au contribuit, în acest an la schimbarea în bine a acestei ţări. Ştim că în lume, 2011 a fost un an al protestelor, iar revista Time a acordat titlul Omul anului unui personaj colectiv: protestatarul. Acelor milioane de protestatari care au dărâmat au dărâmat dictatori în ţările arabe, au atras atenţia asupra eşecurilor politicilor guvernamentale în Europa şi în America, au îndreptat lumea către o cale mai democratică. Şi care au întruchipat ideea că acţiunea individuală poate aduce schimbări colective majore.


Apoi, ne-am dat seama ca acest top nu are rost. Aşa cum spunesitu.ro nu e Time, Romania nu e lumea întreagă. Există, fără îndoială, câţiva oameni, fie ei politicieni, oameni de cultură, oameni de afaceri, jurnalişti, oameni de ştiinţă, care şi-au adus contribuţia în 2011, într-un fel sau altul, la evoluţia României. Dar pentru noi, cei de la spunesitu.ro, topurile nu au rost, pentru că nu avem nicio îndoială că Omul anului 2011 este Regele Mihai.


Pentru că în anul acesta, marcat de evenimentele prilejuite de aniversarea sa, Regele ne-a facut, pentru prima dată după 22 de ani, pentru prima data în viaţă, să fim mândri că suntem români. Să simţim că avem o tradiţie, o istorie, o identitate, că reprezentăm ceva, fiecare în parte şi cu totii împreună.


Discursul Regelui Mihai din Parlamentul României a fost cel mai puternic şi adevărat moment din politica românească a ultimilor 22 de ani


Ziua de 25 octombrie 2011, ziua Discursului Regelui Mihai din Parlamentul României a fost cel mai puternic şi adevărat moment din politica românească a ultimilor 22 de ani. Ne-a emoţionat profund şi a schimbat ceva în noi. Discursul Regelui este un gest care va rămâne în istorie.


Niciodată, de 22 de ani încoace, nu am văzut atâţia oameni cu ochii în lacrimi în faţa unui discurs. Un discurs simplu, fără vorbe mari. Dar era discursul unui Rege. Al Regelui nostru. Al acestui Rege care a făcut istorie şi care a fost de atâtea ori singur în faţa istoriei, dar care nu şi-a trădat niciodată convingerile. În cuvinte simple, dar atât de profunde şi de frumoase, ne-a făcut sa ne simţim puternici, ne-a făcut să ne simţim liberi şi iubiţi. Nu ne-a dat soluţii de-a gata, ci ne-a făcut să înţelegem că viitorul stă în puterea noastră. Ne-a impresionat discursul Regelui pentru că am crezut fiecare cuvânt.



Ce am văzut pe 25 octombrie a fost imaginea ideală a unui şef de stat constituţional, a unui Monarh parlamentar. Idealul conducătorului neutru politic, aflat în serviciul ţării şi nu al unor interese.


Regele a arătat, în discursul său, un model de echilibru, decenţă şi fermitate, un model de politică în căutarea căruia suntem de 22 de ani.


Discursul Regelui s-a referit la noi toţi ca indivizi şi în acelaşi timp, credincios valorilor democraţiei, pe care le-a susţinut întotdeauna, a aşezat instituţiile la locul lor. Regele a vorbit despre Parlament ca despre instituţia de baza a democraţiei, căreia îi datorăm toate realizările importante după 1989.


Discursul Regelui a arătat, fără a vorbi direct despre acest lucru, că o organizare constuţională de tip parlamentar, cu un monarh în fruntea Statului, garanţie de echilibru, este cea mai potrivită pentru a pune în practică principiiile libertăţii şi democraţiei.


Discursul Regelui Mihai a schimbat ceva în fiecare dintre noi, cei care l-am ascultat


Chiar dacă acest moment de graţie a durat doar câteva minute, a lăsat o adâncă urmă în inima şi in mintea noastră. Discursul Regelui Mihai a schimbat ceva în fiecare dintre noi, cei care l-am ascultat. Ne-a dat de gândit.


Iată câteva dintre ideile din discursul Regelui care ne-au marcat şi pe care nu trebuie să le uităm:


-“Politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetaţeanului, dacă este aplicata în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului”.


- “Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare.”


-“Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie.”


- “Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!”


-“Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.”


- “A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.”


-“Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi.”


-“Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit Rege, pot spune fara ezitare natiunii romane: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere”.


-“Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi.”


-“Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.
Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.”


Regele a avut încredere că vom înţelege şi vom aplica învăţămintele sale


Discursul Regelui este important pentru că ne-a trasmis nişte învăţăminte preţioase, dar mai ales pentru că ni le-a trasmis având încredere că le vom înţelege şi le pune în aplicare. Regele a avut încredere că vom şti să ne dobândim în fiecare zi libertatea, democraţia, identitatea, demnitatea, că vom fi capabili luptăm pentru ele. Că vom putea să lăsăm în urmă năravurile trecutului. Că vom găsi mijloacele de rezista prezentului pentru a ne pregăti viitorul. Că vom fi conştienţi că România de azi nu e o moştenire de la părinţii noştri, ci o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. Că vom înţelege că înainte de a schimba lumea, trebuie să ne schimbăm pe noi înşine.


“Nu avem nicio şansă de a aşterne un drum solid generaţiilor viitoare, dacă vom lăsa mereu pe ceilalţi să rezolve ceea ce este răspunderea noastră.”


De Crăciun, Regele ne-a mai spus ceva: “Sunt sigur că vor fi în continuare momente de cumpănă şi că multe aspecte din viaţa noastră vor lăsa încă de dorit. Nu avem nicio şansă de a aşterne un drum solid generaţiilor viitoare, dacă vom lăsa mereu pe ceilalţi să rezolve ceea ce este răspunderea noastră.”


Ce îndemn mai puternic spre libertate şi responsabilitate individuală am auzit?

3 comentarii:

  1. M.S. Regele Mihai I de Romania, ESTE Omul Anului ! Prin discursul M.S Regele in Parlament, a reusit (pe unii) sa-i clinteasca din inertia si mocirla duplicitara creata de guvernanti. A fost ca o ferestra prin care ne-a aratat ca poate exista si o viata corecta, morala, fara minciuna, crestina (adevarat mai anevoioasa) dar DREAPTA. Ne-a redat si mi-a redat o raza de SPERANTA in mai bine, mai frumos. Multumesc Majestate si ma inclin in fata M.T. Fie ca Noul An ssa ne aduca Marea Schimbare. Monarhia salveaza Romania ! NIHIL SINE DEO Doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Un proverb romanesc spune: "Tiganul ajuns imparat, intai pe tac-su l-a spanzurat." Asa si ex-regele Mihai, si-a renegat familia, nemaidorind sa se numeasca Hohenzolern, ci "de Romania". Rusine, rusine, rusine! Toti domnii romani au fost mandri de numele familiei lor, si l-au pastrat peste generatii, numai ex-regele Mihai vrea sa se ascunda, de teama ca nu suna bine.
    In plus, Regele Mihai este un necunoscut pentru public. Omul anului este altcineva.
    Si, din pacate, oricat de mult discurs politic ar face cineva in ziua de astazi, nu are decat de pierdut. Singura politica viabila in momentul acesta, in tara asta, este cea culturala. Ori, la acest capitol, "familia regala" este repetenta si nu mai poate face nimic, pentru ca nu iubeste si nu promoveaza traditia. Si, in plus, cum vrea d-na Margareta sa devina regina daca nu stie limba romana si daca nu este de neam romanesc?!!! Rusine! Vremea domnitorilor straini a trecut. Boierimea romana, cata a mai ramas, s-a impacat. Putem alege domn pamantean. Daca familia de Hohenzolern nu este un exemplu de moralitate, nu va mai avea trecere in fata nimanui. Nu mai merge cu anticonceptionalele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ratacitule ! Du-te pe alte sitte-uri sa-ti versi acolo veninul! Nu ai inteles nimic din gestul M.S.Regele. Prin aceasta ne-a aratat atasamentul, dragostea Sa fata de poporul Sau. Nu uita! Si-au pastrat credinta Ortodoxa, copilele cunosc limba romana si in continuare respecta traditiile poporului roman. Pe ce lume traiesti ?! Ai auzit-o pe A.R.Principesa Margareta vorbind romaneste la TV. De ce minti pe sitte ! Agitator nenorocit !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.