Caseta cu inima Reginei Maria va fi expusă la Muzeul Bucovinei

Caseta cu inima Reginei Maria va fi expusă la Muzeul Bucovinei

Caseta cu inima reginei Maria va fi piesa centrală dintr-o expoziţie ce va fi deschisă la Muzeul Bucovinei în luna mai, cei de la Muzeul Naţional de Istorie, unde se află inima în prezent, dându-şi acordul de principiu, ne-a informat directorul MB, Emil Constantin Ursu.

Realizarea unei astfel de expoziţii este o dorinţă mai veche a conducerii muzeului, anul acesta fiind posibilă prezentarea casetei în care se află inima, alături de documente şi fotografii referitoare la Regina Maria.

“Regina Maria a lăsat prin testament ca după moarte inima să-i fie depusă la Balcic. Inima a fost înfăşurată într-un steag cu două feţe, pe una fiind tricolorul, pe cealaltă steagul Angliei, şi apoi introdusă într-o cutie de argint, iar aceasta într-o casetă de aur, fiind cutii pentru bijuterii făcute cadou reginei de domnişoarele ei de onoare. Inima reginei a stat la Balcic până în 1940, apoi a fost mutată la Bran, dar, deoarece după al Doilea Război Mondial Bran devenise loc de pelerinaj, comuniştii au luat inima de acolo şi au predat-o Muzeului Naţional de Istorie”, a relatat directorul Ursu.

Colaborarea cu Muzeul Naţional Brukenthal continuă şi anul acesta

Alte expoziţii deosebite vor fi vernisate în 2012 la Muzeul Bucovinei, una fiind “Artă decorativă cultică”, cu obiecte din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. Vor fi expuse piese de natură religioasă, din argint simplu sau argint aurit, precum cruci, pocale, sfeşnice etc.

Emil Ursu a precizat că anul acesta este al doilea an de colaborare între muzeul sucevean şi cel din Sibiu, anul trecut fiind organizate, la Muzeul de Istorie, două expoziţii cu obiecte din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal: „Reflecţii din istoria francmasoneriei româneşti” şi o expoziţie de arme medievale şi moderne, ambele cu obiecte din colecţiile muzeului sibian.

Pe agenda Muzeului Bucovinei se mai află anul acesta expoziţia de fotografii “Pierdută, uitată, necunoscută: Suceava periferiilor” şi expoziţia “Vicii şi delicii umane – Iarba dracului / Tutunul, trecut şi prezent”, care va fi realizată în colaborare cu mai multe muzee şi instituţii specializate din ţară. Aceasta din urmă va cuprinde ustensile pentru fumat, începând de la lulele până la obiectele cele mai sofisticate şi mostre de diferite tipuri de tutun.

În luna iunie 2012 vor avea loc o expoziţie şi o masă rotundă cu tema “Societatea pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, 150 de ani de existenţă”.

Sunt o parte dintre evenimentele expoziţionale propuse de muzeu în 2012, alături de manifestările aflate deja în tradiţie: Festivalul medieval, ajuns la a VI-a ediţie, Târgul Meşterilor Populari de la Muzeul Satului Bucovinean şi Festivalul “Tarafuri şi Fanfare”.

Crai Nou

3 comentarii:

  1. Normal ar fi ca inima Reginei Maria sa fie depusa la Balcic,asa cum a fost ultima dorinta a acestei mari Suverane.

    RăspundețiȘtergere
  2. normal da, dar nu putem da patrimoniul bulgarilor

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.tashy.ro/romani-va-rog-reinstaurati-monarhia/

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.