Familia Regală a ajuns în Basarabia. Timp de trei zile, Principesa Margareta şi Principele Radu vor vizita mai multe localităţi

Principesa Moştenitoare Margareta a României şi Principele Radu se află într-o vizită de trei zile în Republica Moldova, apreciată drept una istorică de specialişti.

Principesa Margareta şi Principele Radu se află într-o vizită în Basarabia

În satul Regina Maria din raionul Soroca pregătirile sunt în toi. Miercuri, aici vor poposi Alteţele lor regale Principesa Margareta a României şi Principele Radu. Primarul are niţel emoţii: „Nu vin în fiecare zi aşa oaspeţi. Nu prea ştim cum să ne comportăm cu prinţi şi prinţese, dar ne descurcăm noi. Ne vom uita pe internet şi vom vedea care e protocolul“, spune Oleg Nastas.

Edilul este bucuros că reprezentanţii Casei Regale au dat curs invitaţiei sale, lansate în repetate rânduri. „În anii 1922-1924, Regina Maria, străbunica Principesei Margareta, i-a ajutat pe oamenii din partea locului să-şi ridice case. Aşa a apărut satul nostru“, povesteşte primarul. Sătenii şi-au propus să instaleze un bust al celei care a întemeiat localitatea ce-i poartă azi numele, dar încă nu au banii necesari. „Până una alta, Principele Radu ne va aduce un portret al Reginei Maria, pe care îl vom pune în şcoală, la loc de cinste“, adaugă Oleg Nastas.

Agendă încărcată

Principesa Margareta şi Principele Radu vin pentru prima dată într-o astfel de vizită în Basarabia. Conform biroului de presă al Magestăţii sale Regele Mihai I, programul, care va debuta în această seară cu un dineu oferit de primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, include întrevederi cu şeful statului, premierul, conducerea Parlamentului, cu Mitropolitul Basarabiei Petru, dar şi cu Mitropolitul Moldovei Vladimir şi Episcopul Romano-Catolic Anton Coşa. Pe agendă figurează şi o vizită la Misiunea Socială „Diaconia“. „Este un semn de recunoştinţă pentru acţiunile de caritate desfăşurate de biserica română. Alteţele lor vin cu un mesaj de reîntregire a spiritualităţii româneşti“, susţine Igor Belei, directorul Misiunii „Diaconia“. Principesa Margareta va merge şi la Spitalul Clinic Republican.

Decorată de Academie

Mâine, familia princiară va participa la Reuniunea solemnă a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde Principesa Margareta va primi Medalia „Dimitrie Cantemir“, precum şi la o ceremonie în cadrul căreia Regelui Mihai I îi va fi conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Agrare de Stat.

Reprezentanţii Casei Regale vor merge şi la alte instituţii de învăţământ - din Orhei, Soroca, Bălţi, Chişinău. Principele Radu va ţine şi un discurs la Universitatea „Alecu Russo“, unde alteţele regale vor participa şi la deschiderea Zilelor Regiunii de Nord a Republicii Moldova. „Este un moment istoric pentru comunitatea academică din Bălţi, dar şi pentru toată regiunea“, ne-a declarat Gheorghe Popa, rectorul univesităţii din Bălţi.

Mesajul Alteţelor regale este că suntem în primul rând români şi că facem parte din familia europeană.
Mariana Ţăranu, istoric

Principesa Margareta şi Principele Radu vor vizita şi Liceul „Regele Mihai“ din Cimişeni, Criuleni, susţinut de Casa Regală a României, prin donaţii de carte şi alte proiecte. „Mesajul Alteţelor regale este că noi suntem în primul rând români şi că facem parte din familia europeană, crede istoricul Mariana Ţăranu, originară din Cimişeni. Ea este de părere că perioada vizitei n-a fost aleasă întâmplător şi că este un semnal de susţinere a Republicii Moldova pe calea integrării europene, în preajma summitului de la Vilnius.

Joi, în ultima zi a vizitei, Principesa Margareta se va întâlni cu reprezentanţii societăţii civile, iar soţul ei – cu membrii Uniunii Scriitorilor, unde vor fi lansate câteva volume ale familiei regale a României.

Marina Lita / Adevarul.ro

19 comentarii:

  1. Si-au cerut iertare pentru tradarea din 1944 ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar dc este nesimtit?Ca a spus adevarul?Stimabile cetatean ! pune mana si invata istoria reala si nu cea descrisa in filme .Da regele Mihai la tradat pe Maresalul Antonescu si a ordonat ca el si cei ce formau guvernul Antonescu sa fie arestati.Tot el a fost deacord ca Antonescu sa fie dat in custodia comunistilor ,ca mai apoi sa fie trimis la Moscova.Circul continuand cu judecarea de catre ,,Tribunalul Poporului'' si sentinta la moarte a maresalului Antonescu si a cativa ministri .Regele Mihai a fost un sustinator infocat al Maresalului cand armata romana a trecut Prutul si a recucerit fostele teritorii Romanesti ,Basarabia,nordul Bucovinei .Pentru el si familia regala nu cred ca ,conta foarte mult cine conducea guvernul atata timp cat familia regala romana era la adapost. asa ca tradarea ,arestarea si condamnarea la moarte a lui Antonescu era ceva gen ,,tapul ispasitor''Numai ca nu sa asteptat ca ,Comunisti urmareau abdicarea lui si dizolvarea totala a burgheziei din Romania .

    RăspundețiȘtergere
  3. Din cauza lor Romania este vazuta cum este vazuta in Europa . Germania nu a uitat ca i am tradat si vandut pe la spate , rusii nu au uitat ca nu am fost cu ei de la inceput , Anglia si Franta ne-am vandut catre Stalin desi pe tronul Romaniei erau verii si nemurile engleze , spaniole sau grecesti si Dzeu mai stie cu cine se mai inrudeau . Si cand toata lumea vorbeste de Romania in 1944 sau de tradarea Romaniei , toti isi amintesc de regele care a semnat si si-a tradat neamul . Ce mandru era Mihai cand Stalin l-a decorat cu steaua Ruseasca si i-a dat cadou si un avion . Si cand si-a incarcat vagoanele de tren si a fugit lasand dezastru in urma , tara in ruina si poporul jumatate mort saud ecimat , oare Regele se gandea la romani sau la conturile sale bancare ? A facut un divort amiabil fata de Romania , a venit in anii 90 in tara si a zis ca nu are pretentie la nimik , doar sa si viziteze mormintele stramosilor . Atunci care Mihai I al Romaniei ? Care principesa mostenitoare ? Au renuntat la tot si au plecat cu vagoanele pline . Acum au cerut inapoi castele si domenii . Viseaza si sa conduca ? Tara abia se descurca si noi dam inapoi Domeniile Regale . Romanii mor de foame si ei fac serate si dineuri , participa la petreceri si lanseaza editii de carte Regala ? Sa-si aminteasca de Antonescu pe care l-au tradat si ucis miseleste . Daca ar mai trai Ceasusescu ar face inca 2 sau 3 Canale Dunare Marea Neagra cu ei toti , sustinatori regalisti , taranisti si liberali . Toti s-au dat la fund cand au dat de greu si au vandut Romania . Acum dupa 89 toti sunt eroi , toti tin discursuri si il poop in dos pe Rege . Amintiti-va de Balaceanu Stolnici care vb de perioada regalista , de Capsa , de discursuri liberale si de Romania de alta data . Ce Capsa visa? O berarie imputita unde se adunau toti politicienii sau oamanii fara munca , beau bere si discutau politica , adika isi dadeau cu parerea . Apoi se duceau sa l sfatuiasca pe Rege. Si uite de la Capsa , regalisti , liberali si Balaceni , de la Mihaitza si familia sa Regala , uite unde a ajuns Romania . Cu respect celor ce au curaj sa zica adevarul in fata .

    RăspundețiȘtergere
  4. @Ovidiu
    Cine pe cine a tradat bai fraiere? Ai uitat cum de pactul Ribentrop Molotov? Ai uitat de Dictatul de la Viena cand au dat Ungariei nordul Transilvaniei? Esti un nimic care se trezeste vorbind!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vizita in Basarabia, este un gest perfect de adeziune sincera la ideea de unitate dintre Romania actuala si Rep. Moldova de azi.
    Aici este vorba de unitate ca popor, adica suntem acelasi neam, aceeasi limba si in mare parte, aceeasi istorie chinuita.
    Sunt convins ca o mare parte din cetatenii basarabeni privesc cu mandrie la Familia Regala a Romaniei si spera din tot sufletul sa se uneasca cu tara mama, pentru a se reface in mare parte Romania Mare.
    PS
    Cat despre "tradare", nu merita sa ne afundam intr-o evidenta diversiune de joasa speta, dar e bine sa-i lasati si pe ei sa-si spuna parerea, caci numai asa putem sa separam apele, altfel s-ar putea sa se infiltreze printre noi, cei cu scaun la cap.
    A mai spus cineva cate ceva despre "tradare", acum cativa ani. Un neica nimeni in istoria tarii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ovidiu,judeci f. Rau intentionat niste evenimente distorsionate de propaganda comunista!Parca ai fi Iliescu!!!!Mars' in Rusia cu ideile astea!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cooperativa Ochiul si Timpanul este in plina activitate. Baietii cu ochii albastrii sunt la post si... vegheaza linistea noastra. Mai pun cite un pai pe foc cite-o cana de benzina... Dar, sper din tot sufletul sa nu aiba rezultatul asteptat de ei. Niste diversionisti ordinari. Atit. Cit despre familia Regala, toata stima si tot respectul. Este singura si ultima noastra salvare. Dragi romani, treziti-va!!! Numai bunul nostru Rege, intelept, iubitor si intelegator cu noi, ne mai poate ajuta!! Si bunul Dumnezeu!! Doamne ajuta!! NIHIL SINE DEO !

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ovidiu Daca vrei sa progresezi nu te mai uita in trecut.

    Prin cate a trecut Casa Regala a Romaniei si membri sai, tu @Ovidiu nu vei trece nici macar in 100 de vieti.

    Si prin multele etape dificile prin care au trecut, au ales sa se intoarca la TARA care nici macar nu era a lor.

    Sursa Wikipedia:
    Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost desemnat Prinț al României, în speranța asigurării sprijinului german pentru o viitoare unire și independență

    Pe intelesul tuturor:
    Noi Romanii profitam de familia Hohenzollern-Sigmaringen ca sa obtinem unirea pentru ca nu suntem in stare ca si neam sa o facem singuri.
    Vin razboiaele mondiale dupa care ca facem ??? Il trimitem pe M.S Mihai in exil cu toata familia lui.

    Si nu ne-au uitat.... pentru ca inca fac multe lucrui bune in TARA pe care uni o considera tradatoare.

    Daca nu ai respect fata de acesti oameni @Ovidiu inseamna ca nu esti un OM.

    Multumesc Casei Regale a Romaniei pentru TOT. Si sper sa apuc vremea cand ne vom intoarce la regat.

    RăspundețiȘtergere
  9. BINE CA MAI TINE MINTE REGE,DE BASARABENII LUI,PE CARE EL A LASAT IN FOCUL BANDITILOR SOVIETICI,SI A FUGIT,SALVINDU-SI PROPRIA PIELE DE CATIFEA,CE ARE A SPUNE DOMNUL MIHAI,MIILOR FRATILOR,CE SI-AU PIERDUT RUDELE DUPA OCUPATIE?ERA BUN REGE?SA-L INTREB!

    RăspundețiȘtergere
  10. Trãiascã Regele! Traiascã Altetele Lor Regale, Principesa Margareta a României şi Principele Radu!

    RăspundețiȘtergere
  11. Regele Mihai I este o personalitate cu totul aparte a istoriei noastre nationale. El a reusit sa salveze ce se mai putea dupa 23 august 1944. Actul sau de la 23 august a impiedicat Moscova sa distruga Statul ciopartit in august 1940 la Viena in ultimele zile ale domniei lui Carol II asa cu intentiona Stalin. Faptul ca toti Aliatii i-au acordat o deosebita apreciere pentru hotararea curajoasa demonstreaza fara putinta de tagada rolul sau in finalizarea razboiului. Chiar si in zilele noastre Regele este onorat deopotriva la Londra, Washington, Paris si Moscova! Regele Mihai I este singurul Sef de Stat inca in viata din perioada ultimului razboi mondial! Din fericire recunostinta strainilor este un fapt de care majoritatea romanilor are cunostinta. Ca mai exista si rau-voitori... pacatul este al lor!

    RăspundețiȘtergere
  12. A semnat un " Divort amiabil de Romania " , a venit in Romania dupa anii '90 si a zis ca nu i trebuie nimic de aici . A semnat in istorie cele mai infame acte si decizii : Decizia de arestare si impuscare a Maresalului Antonescu . A ucis un mare om si apoi l-a poopat in dos pe Stalin . A primit medalii Staliniste si un avion cadou de la cel care ne -a ciopartit tara . Se trage dintr-o familie care vad tarile si teritoriile doar ca feude ale lor . Sa lasam filmele si istoria din propaganda sau informatiile partinitoare de pe Wikipedia si sa vedem adevarul . Cu ce e mai bun acest om pt noi ? Cu nimic . Ce poate sa faca ? Sa conduca ? Nu cred ca va fi in stare . Poate va imparti pe bani functii si decoratii sau domenii . Regele conduce dar nu guverneaza , asta e deviza nu in Europa anului 2013 . Sa se duce acolo unde a stat ultimii 50 ani . Parerea mea .

    RăspundețiȘtergere
  13. Principele Radu şi Principesa Margareta au fost întâmpinaţi cu manfestaţii marţi, în timp ce se aflau în Republica Moldova, de către simpatizanţi ai Partidului Comunist (PCRM), informează Mediafax.

    Manifestanţii au scandat "Prinţ român, eşti străin! Trăiască Moldova! Plecaţi din Republica Moldova!", potrivit ziarului Komsomoliskaia Pravda. De asemenea, protestatarii le-au blocat membrilor familiei regale accesul spre monumentul lui Ştefan cel Mare, din centrul Chişinăului. Astfel, Principele Radu şi Principesa Margareta au lăsat coroana de flori lângă protestatari.

    RăspundețiȘtergere
  14. Oare de ce marii istorici ai tarii, mari profesori si academicieni, sustin monarhia?! La fel si artistii si oamenii de cultura valorosi.
    :) VREM MONARHIE! SA VINA REGELE!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Toata lumea se repezeste! Cartile de istorie au scrise de cine? APROBATE DE CINE?.... Familia regala A FOST - ESTE - VA FI INTOTDEAUNA A TUTUROR ROMANILOR, fie ca unora nu le place!!!!! Atata timp cat samanta comunista este bine inchegata in unii oameni, nu o sa aflam niciodata adevarul. Dar sa ne aducem aminte cu totii la prima venire a Majestatii Sale in Romania de dupa revolutie, cum a intrat frica in toti politicienii! Sa ne aducem aminte ce scrie in dosarul STRAINUL ( din care au fost date publicitatii doar o mica parte).Asa ca nu trebuie sa acuzam si sa denigram fara dovezi, doar de dragu de a vorbii ca bunicii au fost activisti de partid si au implementat prostiile comuniste in capul tuturor! Multa lume nu stie ca datorita Regelui suntem in NATO si in multe organizatii mondiale si europene! Deci cei care vor sa denigreze familia regala sa bea o cana de lapte...

    RăspundețiȘtergere
  16. Trăiască regele Mihai! Mi-aș dori monarhie.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.