Regele Mihai a luat nota 9,50 la Bacalaureat în anul 1940

Regele Mihai a dat Bacalaureatul la Palatul Regal, în Sala Tronului. Imagini din timpul examenului au fost publicate într-un Album istoric. La probele orale a asistat şi tatăl său, regele Carol al II-lea care, în felul acesta, a ţinut să se asigure că fiul său nu va fi favorizat.

Regele Mihai, album istoric - Diana Mandache


Regele Mihai, pe atunci Voievod de Alba Iulia, a luat nota 9,50 la Bacalaureat.

Examenul a durat patru zile. A susţinut trei probe scrise la română, matematică şi franceză, dar şi câteva orale, sub atenta supraveghere a tatălui său. Carol al II-lea voia să se asigure că moştenitorul tronului nu va fi avantajat pe nedrept de vreun profesor zelos.

Între 24-27 iunie 1940, în Sala Tronului, s-a desfăşurat proba orală a Marelui Voievod şi a încă trei colegi. A fost Comisia profesorală, dar şi Regele Carol al II-lea, pentru că era vorba de educaţia viitorului monarh, a declarat istoricul Diana Mandache.

Informaţiile şi fotografiile păstrate în arhive dovedesc importanţa care i se dădea acestui examen de maturitate, la vremea respectivă, dar şi faptul că Regele Carol al II-lea cerea severitate profesorilor în ceea ce priveşte educaţia fiului său.

Observaţiile profesorilor sunt extrem de interesante. Niciodată nu ezitau să corecteze sau să-i sugereze ce trebuie să facă tocmai pentru a aprofunda mai mult. Avea o înclinaţie, remarcată inclusiv de profesori, pentru matematică, fizică, chimie, a precizat Diana Mandache.

Povestea Bacalaureatului regal, dar şi alte poveşti necunoscute până acum despre Regele Mihai le puteţi descoperi în Albumul istoric, lansat de Diana Mandache la Gaudeamus.

10 comentarii:

  1. Iordachescu Gheorghe Curtea de Arges24 noiembrie 2013 la 21:03

    Sa ne traiesti multi ani ! Majestate. Nici nu se putea sa fie altfel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu vreau presedinte cu origini sanatoase, om din popor, simplu, nu nobili filfizoni.
    Poporul roman nu are nevoie de conducatori sofisticati, lui ii trebuie jupani puternici, care sa dea cu ghioaga.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si uite unde ne-a adus omul dimplu din popor. Prefer de mii de ori sa ma conduca cineva care a fost pregatit o viata intreaga in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi aduc aminte că în comunism dacă erai fiu de oameni săraci, leneși, neinstruiți și analfabeți, erai fiu din popor (era să zic bobor) și aveai „origini” sănătoase. Dacă aveai părinții și bunicii oameni înstăriți, educați și cu o oarecare pregătire, erai fiu de năpârcă. Să ne trăiești Majestate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Marele Voievod.....de Alba....loolz....isi luau titluri cum le basea mintea....dimineata la cafea.....: ma fac voievod de coate goale.....ca tron nu aveam acum 130 de ani !

    RăspundețiȘtergere
  6. Unii comenteaza fara sa aibe habar de istorie.....in anii 30 eram granarul Europei....acuma avem cele mai mari preturi la alimente din toata Europa...suntem si noi la ceva pe primul loc....Uitati-va la Regatul Marii Britanii si Irlandei de Nord, Olanda, Tarile Scandinave.....aia "nobili filfizoni" care nu le "pasa" de popor.....de-aia o duc asa rau.....dechide-ti ochii oameni buni, atat timp cat la putere mai sunt "fii din popor" ne vom manca unii la altii viata...asa-i romanul..isi fura unul la altul caciula....

    RăspundețiȘtergere
  7. Lasati-l sa se odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  8. Omule cu - jupanii puternici care sa dea cu ghioaga- deja ii ai pe acestia la putere de douazeci de ani. La ce au folosit poporului? A da, au dat cu ghioaga si au luat tot ce-au apucat. Aproape ca imi vine sa cred ca esti ori masochist ori unul dintre jupani!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pardon, am gresit, nu de douazeci de ani ci de 25 de ani sunt la putere

    RăspundețiȘtergere
  10. Un rege tampit cu niste clampauge imense. Monedele cu regele Mihai au fost facut ovale ca sa-i incapa urechile.A avut un rol de marioneta. In realitate, a condus Antonescu , iar atunci cand a luat si el o decizie , cea mai tampita , a lasat in mainile rusilor 120.000 de soldati romani. Sa ne traiesti, majestate multi ani la doi metri sub pamant! Din bun simt , pentru cei 120.000 de soldati ajunsi prizonieri la rusi , ar trebui sa bage capu-n pamant , ca strutul , si sa nu mai aminteasca niciodata ca a fost rege. Vreti sa va mai spun o poveste cu alt rege si cu tezaurul romanesc ajuns in mainile rusilor?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.