A schiat in tinerete cu Regele Mihai si se retrage la 85 de ani



A schiat in tinerete cu Regele Mihai si se retrage la 85 de ani
Constantin Petcu este primul schior romån participant la o editie a Jocurilor Olimpice, la St. Moritz (Elvetia), in 1948. El nu a renuntat sa practice acest sport, desi a implinit 84 de ani, insa ne-a marturisit ca anul viitor va pune schiurile in cui.

Busteniul a gazduit la finele saptamanii trecute doua competitii de skiboard, Cupa Europeana si Cupa Open a Romaniei, ambele bucurandu-se de prezenta a numerosi spectatori. Unul dintre cei mai interesati de concursul care se desfasura pe partia Kalinderu, indiferent de ora sau de vreme, a fost un campion national la schi si alpinism din urma cu cateva decenii, Constantin Petcu. Ajuns la venerabila varsta de 84 de ani, el ne-a povestit cu mandrie de anii petrecuti pe zapada si mai ales de perioada petrecuta la Jocurile Olimpice din 1948, desfasurate in statiunea elvetiana St. Moritz. „Am plecat cu un lot de opt sportivi, chiar pe data de 31 decembrie 1947, dar numai patru dintre noi au intrat in concurs. Olimpiada incepea in februarie, dar noua ne trebuiau cateva saptamani pentru a ne acomoda cu toate conditiile de acolo, inclusiv cu schiurile“, a marturisit Constantin Petcu.

A
schiat cu Regele Mihai pe pârtie la St. Moritz
„Rezultatele nu au fost nemaipomenite la acea Olimpiada din Elvetia pentru ca noi, dupa razboi, nu eram deloc pregatiti pentru o asemenea competitie si nici macar nu dispuneam de echipament pe masura. Pe atunci, aveam schiuri din lemn cu canturi prinse in suruburi si bocanci cu sireturi, din piele, dar nu ne foloseau in concurs. Am imprumutat acolo de la cineva ca sa nu ne facem de ras, mai ales ca la Davos si mai apoi la St. Moritz ne-am intalnit cu Regele Mihai. Chiar am si schiat impreuna“, a spus Constantin Petcu, el suferind o intindere de ligamente la genunchiul stang care l-a trimis pentru zece zile in spitalul din Davos.

Constantin Petcu schiaza si acum, cu toate ca a ajuns la o varsta la care altii abia mai merg pe strada. „Am luat o pauza de cateva saptamani deoarece am o durere sacaitoare la genunchi. Altfel, sigur faceam doua-trei coborari. Sigur, acum sunt mai prudent si schiez cu o anumita teama, dar nu doar pentru a evita vreo accidentare, ci si pentru a nu ma face de ras in fata tinerilor“.

Ultima competitie oficiala la care a participat a fost concursul de schi „Cupa Bustenarului“, categoria old-boys. In privinta viitorului, nea Costica, asa cum ii spune lumea in Busteni, ne-a dezvaluit ca la anul se va retrage din activitate cu ocazia unui nou concurs de schi pentru veterani.

from: http://www.gardianul.ro/2008/03/02/sport-c10/a_schiat_in_tinerete_cu_regele_mihai_si_se_retrage_la_85_de_ani-s109995.html

Niciun comentariu

Un produs Blogger.