Dominic Habsburg îl acuză pe ministrul Paleologu de „vandalizarea” Castelului Bran

de Adrian POPESCU

¤ „Dacă s-ar fi bănuit că Ministerul Culturii se va deda unui asemenea act de vandalism, România n-ar fi fost acceptată niciodată în Uniunea Europeană!”, a declarat el, invocând spusele mai multor reprezentanţi ai ONU şi UE care au vizitat de curând Branul.

Dominic Habsburg îl acuză pe ministrul Paleologu de „vandalizarea” Castelului Bran

Venit în ţară pentru a participa la aniversarea zilei de naştere a principesei Margareta, ruda sa, Dominic Habsburg a renunţat subit la programul festivităţilor organizate de Casa Regală la Bucureşti şi a descins sâmbătă la Castelul Bran, împreună cu soţia şi avocaţii săi. Motivul: informaţiile că, din ordinul ministrului Culturii, Teodor Paleologu, castelul a fost golit de aproape toate exponatele, acestea fiind mutate în muzeul din „Casa Vămii”, deocamdată închis publicului şi care va fi redeschis sub titulatura Muzeul Naţional „Castelul Bran”!

Inaugurarea noului muzeu – care va funcţiona însă doar 4 ani în „Casa Vămii”, întrucât în 2012 aceasta va trece şi ea în proprietatea deplină a urmaşilor principesei Ileana - ar urma să fie „oficiată” de însuşi ministrul Paleologu chiar în data de 18 mai a.c., la concurenţă cu ceremonia organizată de Dominic Habsburg şi surorile sale cu ocazia preluării castelului, la care au fost invitaţi şi regele Mihai şi regina Ana.

La ora actuală, în Castelul Bran se mai află doar câteva piese de mobilier, care vor fi „evacuate” şi ele până la finele săptămânii viitoare, dimpreună cu corpurile de iluminat ce n-au fost încă smulse din tavane şi de pe pereţi şi cu sistemele de supraveghere video şi de alarmă. Mai mult, pentru „maxima discreţie” a operaţiunii, ministrul a dispus şi reducerea drastică a programului de vizitare: de mai bine de o lună castelul este deschis, de miercuri până vineri, doar câte patru ore (între 12-16), iar sâmbăta şi duminica între orele 8-16, fapt în urma căruia mai mulţi turoperatori din străinătate au anunţat deja excluderea României din oferta lor turistică.

„Un act de vandalism de neiertat!”

„Sunt de-a dreptul şocat de această atitudine absolut ilogică a ministrului Paleologu. În ianuarie, când am fost împreună aici, s-a arătat încântat de proiectele noastre şi ne-a promis tot sprijinul pentru punerea în valoare şi dezvoltarea, ca obiectiv istoric şi turistic, nu doar a castelului, ci a întregii zone a Branului, după ce peste nici două luni, în 18 mai, vom prelua şi administrarea castelului. Apoi însă, nu ştiu din ce motive, şi-a schimbat radical atitudinea şi a început să ne hărţuiască, pur şi simplu, susţinând că bunurile din castel nu pot rămâne acolo pentru că nu sunt ale noastre, ci ale poporului, de parcă noi am fi vrut să le înstrăinăm sau să facem cine ştie ce cu ele. Ceea ce face acum ministrul Culturii la Castelul Bran este o barbarie, un act de vandalism de neiertat, care aduce României prejudicii de imagine considerabile pe plan internaţional”, s-a revoltat Dominic Habsburg.

Drept argument în acest sens, el a evocat apoi spusele „unor reprezentanţi ai Naţiunilor Unite şi ai Uniunii Europene care au vizitat de curând Castelul Bran”, potrivit cărora „Dacă s-ar fi bănuit că Ministerul Culturii se va deda unui asemenea vandalism cu unul dintre cele mai importante simboluri ale istoriei ţării, România n-ar fi fost acceptată niciodată în Uniunea Europeană”!

Ministerul Culturii – dator cu 400000 de euro

Unul dintre motivele sucelii ministrului Paleologu de la „încântarea” din urmă cu două luni la „hărţuiala” de acum pare a-l constitui datoria de 400000 de euro pe care Ministerul Culturii trebuie să îi plătească lui Dominic Habsburg şi surorilor sale, conform unei recente sentinţe definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Suma reprezintă chiria pe care ministerul trebuie să le-o achite acestora pentru cei trei ani în care a administrat Castelul Bran după retrocedarea lui, în mai 2006. Stabilit atunci printr-o hotărâre a Guvernului Tăriceanu, cuantumul chirie a fost redus apoi, în 2007, printr-o altă HG, la circa un sfert din suma iniţială, Ministerul Culturii „uitând” însă să plătească şi aceşti bani. Drept care Dominic Habsburg&Co. s-au adresat instanţelor judecătoreşti şi au obţinut câştig de cauză, ministrul Paleologu trebuind acum să achite, în cel mai scurt timp, întreaga datorie de 400000 de euro, dacă vrea să nu ajungă la executare silită.

Muzeu privat de nivel internaţional

În replică la „vandalismul” ministrului Paleologu, Dominic Habsburg a insistat că după data de 18 mai a.c., când va prelua de la Ministerul Culturii şi administrarea Domeniului Bran, acesta va fi transformat, „în cel mai scurt timp posibil, într-un muzeu privat de nivel internaţional”, de care se va ocupa o societate comercială în curs de înfiinţare.

„Exponatele de care a fost golit castelul vor fi înlocuite cu piese din colecţiile familiei noastre şi cu piese de epocă achiziţionate de pe piaţa operelor de artă, sper ca ministrul Paleologu să nu ne interzică să le aducem în castel până în 18 mai, obligându-ne astfel să-l închidem până la reamenajare. Dar va fi un alt fel de muzeu, cu o nouă organizare tematică a sălilor, care va reflecta cele mai importante momente şi personalităţi ale istoriei României din cei peste 600 de ani de existenţă ai Castelului Bran. De asemenea, vor fi organizate permanent diverse evenimente muzeale de anvergură, am discutat deja cu conducerile mai multor muzee de prim rang din Europa şi s-au arătat foarte interesate de proiectele noastre”, a precizat Dominic Habsburg.

Acesta a mai adăugat că, pe lângă investitorii care vor finanţa proiectele sale privind Domeniul Bran, contează şi pe sprijinul autorităţilor locale şi al ministrului Turismului, Elena Udrea, „care sper că nu o va lua pe urmele domnului Paleologu, după ce ne-a promis şi ea tot sprijinul pentru proiectele noastre, ce vizează dezvoltarea şi punerea în valoare nu numai a castelului, ci a întregii zone turistice a Branului”.


Gandul

Niciun comentariu

Un produs Blogger.