Semnificaţii istorice pentru 3 mai

Semnificaţii istorice pentru 3 mai
Semnificaţii istorice pentru 3 mai

La data de 3 mai 1469 s-a născut Niccolo Machiavelli, om de litere italian şi autor de scrieri politice (m. 21 iunie 1527). Personalitate renascentistă, Machiavelli este adesea invocat prin prisma principiilor expuse în lucrarea "Principele", de aici venind adjectivul machiavelic (care manifestă abilitate, perfidie şi lipsă de scrupule în atingerea scopului urmărit).


1848 - Are loc marea Adunare Naţională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, "Petiţiunea Naţională".


1867 - La Bucureşti s-a înfiinţat societatea Transilvania, menită să-i ajute pe românii din Ardeal.


1868 - Prin “Pronunciamentul de la Blaj”, adoptat în cadrul Conferinţei de la Blaj, românii din Transilvania au protestat împotriva alipirii Transilvaniei la Ungaria. În cadrul aceleiaşi conferinţe a fost revendicată autonomia Transilvaniei pe baza “Diplomei leopoldine” şi a “Pragmaticei sancţiuni”.


1891 - A fost înfiinţată Fundaţia Universitară Carol I.


1933 - S-a născut James Brown, cântăreţ american (m. 25 decembrie 2006).


1975 - La vârsta de 13 ani şi jumătate, Nadia Comăneci devine campioană mondială absolută a Europei la gimnastică şi campioană continentală la sărituri, paralele şi bârnă.


1979 - Margaret Thatcher a câştigat alegerile şi a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. A deţinut această funcţie până la 22 noiembrie 1990.


1995 - Comisia Europeană a aprobat documentul cunoscut sub numele de Cartea Albă, care cuprinde o serie de măsuri pe care statele din centrul şi estul Europei ar trebui să le adopte pentru a se alinia pieţei interne a Uniunii Europene, în vederea obţinerii statutului de membru.


2004 - Mircea Geoană este ales drept candidatul PSD pentru Primăria Bucureşti

Niciun comentariu

Un produs Blogger.