Mojicia lui Băsescu, contrazisă de preşedintele SUA Harry Truman

Într-un document din anul 1946, preşedintele de atunci al Statelor Unite ale Americii, Harry Truman, descrie în ce a constat curajul Regelui Mihai I al României la 23 august 1944 şi de ce acest act a fost vital pentru istoria contemporană a lumii. Afirmaţiile lui Truman contrazic întru-totul acuzaţiile aduse de preşedintele României, Traian Băsescu, la adresa regelui României:

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepțional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Națiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie și august 1944, Națiunea sa, sub dominația unui regim dictatorial peste care Regele nu avea control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reușit să dea țel, direcție și inspirație forțelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. În culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, deși capitala lui era încă dominată de trupele germane, el personal, din propria lui inițiativă, și în completă nepăsare pentru sigurața lui personală, a dat semnalul pentru o lovitură de stat ordonând gardelor palatului său să aresteze pe dictator și principalii lui miniștri. Imediat apoi, într-o inspirată proclamație către țară adresată la radio, el a declarat țării decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist și a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane, și să ucidă, captureze prizonieri sau să-i alunge din țară. Puși în fața acestui frontal și puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român și al armatei române a fost imediat și din toată inima, cu rezultatul că, în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, și linia principală a rezistenței germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest. Prin judecata lui superioară, prin ascuțimea acțiunii sale și prin înaltul caracter al cârmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației.

Harry Truman, Președintele Statelor Unite ale Americii, 1946

Mojicia lui Băsescu, contrazisă de preşedintele SUA Harry Truman

princeradublog.ro

Un comentariu:

  1. tocmai atunci se intalnise truman cu hitler dupa ce la 12 aprilie 1945 murise roosveltcare n-apucase sa vada asa zisa victorie iar americanii faceau eforturi zic disperate sa castige razboiul si uite au luat zic sute de mii de prizonieri germani dar in berlin tot n-au intrat decat dupa si prin usa din dos sau spate ,incat tot atunci germanii inca luau sute de mii de prizonieri ameriicani si englezi mototoli incapabili sa lupte si simultan sute de mii de prizonieri rusi incat koniev si jukov erau disperati desi erau fosti ofiteri ai armatei albe de 400 ori mai buna ca ramata sovietica zisa rosie

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.