Românii indignaţi de atacul la adresa Regelui Mihai: A făcut-o lată Băsescu!

O serie de jurnalişti şi istorici au criticat imediat atacul dur al lui Traian Băsescu la adresa regelui Mihai. Internetul românesc, de asemenea, a fremătat de indignare: blogurile, Facebookul şi Twitterul a fost invadat de comentarii referitoare la acest subiect. Unii şi-au cerut scuze regelui în locul preşedintelui, alţii au folosit remarci usturătoare la adresa preşedintelui.


După recentele declaraţii ale lui Traian Băsescu în legătură cu regele Mihai, reţelele sociale au fremătat de indignare. “Asta e pe bune??”, “De unde a învăţat Băse istorie?!”, “Aţi văzut asta??” au întrebat mai mulţi pe Twitter şi Facebook. Multe semne de exclamare şi întrebare au însoţit statusurile, marcând stupoarea românilor obişnuiţi.

“Traian Băsescu şi-a atins limita de incompetenţă istorică. Scuze pentru Regele Mihai” este titlul unui articol publicat de Cristian Ghinea pe Contributors. “Traian Basescu a comis o mitocanie impardonabila. Ar trebui sa-si ceara scuze”, îşi încheie acesta articolul.

Cătălin Tolontan a publicat, de asemenea, un post în legătură cu acest subiect, închizând comentariile, însă, la text. “Asteptam ca Regele sa fie chemat la ANAF sau macar sa fie trimisa la Savarsin,  la intimidare, o echipa a Garzii Financiare, in frunte cu Stelica Barna”, comentează jurnalistul, care adaugă, în acelaşi articol, mesajul Printului Charles de acum un deceniu, din prefata unui album editat cu ocazia celor 80 de ani impliniti de Regele Romaniei.

“Majestate, îmi cer scuze pentru dl preşedinte”, scrie Cristina Bazavan pe blog. “Nu sunt monarhista, dar nu trebuie sa am o anume “culoare” politica pentru a-mi respecta istoria si a recunoaste calitatea si caracterul unor oameni”, explică jurnalista.

“In seara asta mi-e rusine. Presedintele tarii mele V-a jignit, iar eu simt – si cred – ca Majestatea Voastra e printre putinele exemple de caracter pe care le mai areRomania astazi. Imi cer scuze. Din inima”, încheie aceasta textul.

“S-a afişat Principesa Margareta cu vreo poşetă mai scumpă decât ale Elenei Udrea? Care-i motivul pentru care preşedintele ţării l-a numit pe Rege “trădător” şi “slugă la ruşi”???  I s-au terminat duşmanii?”, comentează şi Simona Tache,pe blogul ei.

“Incredibil”, “… asa se intampla cand semidoctii ajung sa aiba pareri”, “Cred ca pur si simplu nu stia despre cine si despre ce vorbeste. O fi povestit din cea mai recenta lucrare de fictiune pe care o citeste, dupa lectura obositoare si stresanta de cinci ani a Levantului, si o fi incurcat nitel personajele….”, sunt câteva din statusurile de pe Facebook.
“Nu înțeleg prea bine ce și cum a zis Băsescu despre Rege, dar sună ca un puști teribilist care se pregătește să dea BAC-ul la istorie”, comentează gabi_dobre pe Twitter.

“Hai c-a făcut-o lată Băsescu”, scrie şi adrianciubotaru.

“Daca nu stii istoria decat din ceea ce ai invatat la scoala.taci.Daca nu ai idee despre 39-45,taci din nou.Sfat gratuit.Adevarul e la mijloc”, comentează, pe aceeaşi reţea socială horiavasiliu.

“Teoretic, atacul lui Basescu la regele Mihai ar insemna ca monarhia e un curent puternic. Practic, presupun ca e o scatoalca de control”, scrie Alin Popescu.

Altfel, au curs oftaturile: de la “ce ruşine…” la “ce urât” şi chiar până la “ce porc e dl preşedinte”.

“Abdicarea Regelui a fost un act de trădare”, a spus preşedintele României, miercuri seară, în timpul unei emisiuni televizate. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că abdicarea Regelui Mihai în 1947 a fost “un act de trădare naţională” şi l-a numit pe rege “slugă la ruşi“.

Întrebat dacă ar fi dat acelaşi ordin ca mareşalul Antonescu în 1941 ”soldaţi români, treceţi Prutul!”, şeful statului a răspuns afirmativ. “Da, pentru că aveam un aliat şi aveam de recuperat un teritoriu. Dacă aveam condiţiile de atunci, probabil că aş fi făcut-o”, a spus Băsescu, citat de NewsIn.

Afirmaţiile şefului statului a stârnit reacţii dure din partea istoricilor şi jurnaliştilor.

“Să faci asemenea afirmaţii despre un fost şef de stat e un act antinaţional. E inacceptabil. Am auzit fel de fel de declaraţii ale preşedintelui, dar doreşte să rămână în istorie şi întoarce ţara pe dos. Le gândeşte noapte şi le aplică ziua. Dar să ajungi să insulţi istoria României, deja nu mai e vorba de persoana lui Mihai I. Probabil aşa înţelege Traian Băsescu să rămână în istorie”, a declareat jurnalistulCristian Tudor Popescu la Realitatea TV.

“Asemenea complimente făcute extremei dreapta şi regimului antonescian sunt foarte prost văzute peste tot în lume”, a declarat Zoe Petre, pentru Realitatea TV.

“Mi s-a părut un discurs politic şi incalificabil în care falsifică evenimentele în România. Această comparaţie cu mareşalul Antonescu e o falsificare a istoriei. Avem muzee, biblioteci întregi care vorbesc despre asta, dar domnul preşedinte nu le-a frecventat. E incalificabil ce a făcut asta seară”, a spus istoricul şi realizatorul TV Stelian Tănase.

Potrivit biografiei Familie Regale a României, în urma abdicării lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, Mihai I a devenit Rege al României pentru a doua oară. Şapte ani mai târziu, la data de 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii, în caz de refuz, a 1000 de tineri deţinuti de comunişti, Regele Mihai I a fost forţat să abdice şi să aleagă calea exilului.

parloar.ro

7 comentarii:

  1. nu se face ca un obscur precum Basescu,care inafara de bisnita si a bea rom pe vapor si a injura ca la usa cortului nu a realizat nimic valoros pe acest pamant.Se poate ca un neica nimeni sa judece optiunea MS Mihai 1
    in niste momente istorice grele pentru tara?Pacat ca trebuie sa suporte hartia asemenea aberatii ale unui om care pus intr-o asemenea pozitie ar trebui sa aibe mai multa cultura decat nimic,cat are la ora actuala.Cred ca daca maine Vabtu,Voiculescu,Vadom Tudoe,Becali sau altii i-ar pune pistolul la cap,cred ca a doua zi nu s-ar mai auzi de asa dobitoc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trăim nişte clipe care ne dezonorează ca fiinţe umane..nişte momente care nu fac să arate decât că nu am progresat de-a lungul istoriei. Dacă se poate ca în prezent un aşa zis Preşedinte să facă asemenea afirmaţi nefonadate, bazate pe "opiniile personale,pe ce crede "Măria sa - Fiul Junglei" despre fapte concrete..e grav..pot spune doar că în sângele meu curge sânge evreiesc, şi cu toate astea nu pot decât să-l respect, să-l admir şi să-l consider o mare personalitate pe Regele României Trecute,cine ştie poate şi Viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Regele meu
    - de Marius Ghilezan -

    Bunica mea a cerut să fie insoţită
    în greaua trecere a vămilor cereşti
    de un portret
    al unui domn,
    strecurat sub rever
    ca un mister.

    Prost educat şi lipsit de înţelegere,
    am crezut, la vârsta minciunilor de alţii mestecate,
    că domnul nu e decât un amant
    pe care eu, juvete, aruncat în joc,
    n-am voie să-l mărturisesc.

    Urcat în pod, după comuniunea sa din groapă
    -dragoste, pe veci aşezată-
    am descoperit figura celui ales,
    în pagini de sepia
    era Regele meu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu traiesc cu convingerea ca Excelenta Sa Regele Mihai nu este tulburat de afirmatiile acelei persoane deoarece Excelenta Sa este o persoana educata si cu un caracter deosebit de nobil si nu cred ca nu stie ca noi romanii ii purtam un respect doesebit si o dragoste nemarginita ....Traiasca Regele !

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe rege nu-l pot atinge vorbele nechibzuite ale unui om, chiar daca acesta este, din pacate, presedintele pe care o parte dintre noi l-au ales.
    As vrea sa pot spune "iertati-l, Majestate, ca nu stie ce spune".N-o pot face. Pot in schimb sa ma alatur celor care ii cer iertare Majestatii sale pentru amaraciunea pe care i-au pricinuit-o asemenea vorbe nedrepte si nemeritate si sa-i multumesc ca prin actiunile sale si prin iubirea pe care o poarta poporului sau, ne reda increderea ca acest popor isi va regasi demnitatea si calea spre viitor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu numai oamenii politici si jurnalistii sunt indignati, ci si foarte multi romani. Poate ca initiativa PNTCD a stat la baza acestui atac violent la adresa MS Mihai I. Oricum, sunt foarte dezamagit si intristat ca Presedintele Romaniei a facut un asemenea comentariu la adresa MS Mihai I si ca a facut aceasta afirmatie intr-o emisiune televizata. Nu cred nimic din ce a spus Traian Basescu si poporul roman inca va iubeste Majestate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Majestate, iertati-ne ca va supunem din nou altor umilinte. E numai vina noastra, pentru ca am ales (cei care au facut-o!)asemenea specimene inculte si grobiene. Si mai ales, ca inca ii mai suportam si nu suntem in stare sa facem ceea ce ar trebui cu ei, adica sa-i trimitem la lada de gunoi a istoriei!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.