Soluţia regală

Discursul Regelui Mihai face valuri. Şi nu numai în România. Dar nu atât pentru înţelepciunea lui, de altfel, indiscutabilă, cât datoriră faptului că românii au ajuns, în sfârşit, în situaţia să-l asculte, să-l audă, să-l înţeleagă şi să-i dea dreptate.

Nevoia de repere etice

Până şi jurnalistul şi parlamentarul Sergiu Andon, autorul celui mai virulent şi mitocănesc articol antimonarhist „Fir-ai al naibii, Majestate!”, publicat acum două decenii, admite că a exagerat şi se arată azi „dezamăgit de posibilităţile sistemului republican de a asigura o construcţie morală a societăţii”. Criticul vehement de altădată al Regelui Mihai consideră, în antiteză, că la ora actuală Casa Regală ar fi „o insulă a decenţei, pe care o apreciez foarte mult şi pe care o urmăresc cu atenţie”.

E un semn bun. Încet-încet, soluţia monarhică, odinioară hulită sau din ignoranţă, sau din prejudecată, câştigă teren în România, fiind văzută ca o cale de redresare morală a societăţii. Subtilitatea şi poziţia lucidă a Regelui asupra viitorului ţării le-a amintit românilor că libertatea, democraţia, separaţia puterilor în stat şi justiţia independentă nu sunt suficiente pentru mântuirea unui neam. Pentru a izbândi, naţiunea mai are nevoie de tradiţie şi repere etice. Dar şi de o instituţie care le-ar întruchipa.

Dacă nu-i demnitate, nu-i nici libertate

Ţările româneşti s-au născut, s-au dezvoltat şi s-au unit ca monarhii. Spre deosebire de SUA, Franţa sau Germania, românii n-au putut să-şi îmbrace idealurile naţionale şi principiile morale într-o formă republicană pentru simplul motiv că nu au avut oportunităţi istorice. Republica pe care ei au cunoscut-o în perioada postbelică n-a fost altceva decât o caricatură crudă. O făcătură violentă.

„Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţul datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice”, se spune în Mesajul adresat de către Regele Mihai I naţiunii române. El ne îndeamnă să avem „încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!”. Dar insistă: „Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea”. Exact asta ne lipseşte acum. Şi pe malul stâng al Prutului mai mult poate chiar decât pe cel drept.

Suntem o societate debusolată, rătăcită într-un stat mafiot cu o economie criminală, cu antreprenori lacomi, cu politicieni pe cât de cinici, pe atât de inconştienţi. În aceste condiţii, nu ne vor folosi la nimic nici amendarea Constituţiei, nici reforma justiţiei, nici modernizarea economiei, nici o eventuală alegere a preşedintelui.

Există ţări prin Africa sau Asia care, în plină democraţie, se întorc la canibalism. Sunt sisteme politice pluraliste în care oligarhia se îmbogăţeşte ilicit, sărăcind majoritatea şi profanând cele mai bune legi. Sunt regimuri aparent parlamentare în care stăpânii clipei îşi bat joc de cei mulţi.

Dacă nu ai demnitate naţională şi principii morale, libertatea, în loc să te înalţe, te sălbăticeşte. Democraţia funcţionează doar în societăţi culte şi responsabile. Putem să-i înlocuim pe Lupu, Ghimpu, Filat sau Voronin cu filozofi, preoţi, poeţi şi politologi venerabili. Degeaba. Nu se va schimba nimic. Problemele vor rămâne aceleaşi. Justiţia va fi aservită, iar birocraţia va fi coruptă până-n măduva oaselor. Şi în vârful piramidei, şi la poalele ei, nu vor conteni nepotismul, parvenirea, abuzul de putere etc.

În căutarea identităţii pierdute

Până la urmă, funcţionarea normală a democraţiei e o chestiune de civilizaţie, nu de jurisprudenţă. În Pakistan, Turkmenistan, Afganistan, Sudan sau Rusia nu cred ca libertatea veritabilă să fie altoită în viitorul apropiat. De aceea noi, la marginea răsăriteană a spaţiului românesc, înghesuiţi între Occident şi Orient, dacă nu vrem să cădem din istorie, trebuie să alegem protecţia părintească a celui dintâi.

Dar e puţin să căutăm Bruxeless-ul pe hartă. Trebuie să ne regăsim conştiinţa de sine a naţiunii româneşti. Pentru asta avem nevoie de coroana regală, fundamentul moral fără de care nu poate fi construit nimic durabil.

Petru Clej, într-un recent articol, mai în glumă, mai în serios, propune o soluţie pentru criza constituţională de la Chişinău. El afirmă că şef al statului ar putea fi ales Horst Kohler, fostul preşedinte al Germaniei, un om de o ţinută morală ireproşabilă care are şi origini basarabene. N-ar fi rău, dacă n-ar fi utopic. De domeniul fanteziei ar fi şi propunerea de a-l instala din nou pe Regele Mihai I în fruntea statului. Dacă nu la Bucureşti, măcar la Chişinău, că tot nu suntem în stare să alegem preşedintele, nu?

O soluţie realistă ar fi să învăţăm a respecta Casa Regală. Să-i auzim şi să-i urmăm îndemnurile. Să încercăm să avem credinţă. Să ne cunoaştem trecutul şi să ne iubim înaintaşii. Numai aşa vom face primul pas în căutarea demnităţii şi identităţii pierdute.

Petru Bogatu

7 comentarii:

  1. Dupa cum imi dau seama, Dl. Petru BOGATU este basarabean, facand multe aluzii la starea societatii din Basarabia.
    La prima vedere, situatiile descrise par aievea ca si in Romania. Inca o dovada in plus ca cele doua teritorii sunt o apa si-un pamant, care au nevoie de acelasi Rege, aceeasi Casa Regala si anume Casa Regala a Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trag nadejde ca Bunul Dumnezeu ne va ajuta sa scapam de tilharii care ne conduc inca. Si asa cum este o vorba din batrini ca, Dumnezeu nu-si ia darurile inapoi, spun trag nadejde ca totul va fi bine. Ma rog pentru M.S. Regele sa-i dea Dumnezeu sanatate si inca multi ani de trait.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Solutia regala" exista chiar daca are si impedimente. In mass-media se face vorbire de varsta inaintata a Regelui si de absenta unor mostenitori masculini directi.
    Problema este rezolvabila. Domnitorul Carol I ajunsese sa rosteasca Mesaje in fata Academiei Romane in romaneste, nu in germana sau franceza ca in primii ani.
    Dificultatea nu consta in gasirea unui mostenitor tanar ci numai in vointa politica a partidelor parlamentare si a grupurilor de interese din zona acestora de a restaura o forma se stat care a adus numai beneficii Romaniei.
    In primul rand a adus STABILITATEA necesara infaptuirii marilor proiecte nationale.
    Acestea nu se pot implini intr-un mandat de patru ani (sau, prin realegere, de opt ani). Planurile de perspectiva dureaza decenii si numai o Institutie Neutra precum Monarhia poate asigura derularea lor necesara si naturala indiferent de culoarea politica a guvernantilor

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este. Avem mare nevoie acum de STABILITATE politica, morala si... teritoriala, pentru ca o parte, adevarat o mica parte sustinuti de afara, cam misca in front si vor desfiintarea tarii ca stat national. Cei ce ne conduc sunt ocupati cu furtisaguri si nu le pasa de norod, cum bine spunea... dar nu mai stiu... tara este norodul si nu tagma jefuitorilor. Este mai actuala afirmatia ca nicicind. Doamne ajuta. Da Doamne mintea romanului cea de pe urma.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cliseul rasuflat cu monarhiile sunt anacronice, cade. Regele e varstnic si nu are urmasi barbati, deasemani cade (fiind deja solutionat) Atacul la Pricipesa si la Principe (Duda) sunt pure grosolanii de "laborator propagandistic". Monarhia este indezirabila "populatiei penale" indiferent la ce nivel, si unor puteri straine. Un referendum va fi falsificat, cu vointa si iscusinta urmasilor falsificatorilor din 1946. Republicanii nostri (nepenali) sunt de opereta si "onesti ca tot Rromanul"
    Gasiti un prim ministru inteligent, cult, si "de meserie"si vom reintra in randul Monarhiilor Europene !

    RăspundețiȘtergere
  6. nici eu nu sunt de acord cu Principele Duda. Dar, cum ramine cu Principele Nicolae, nepotul M.S. Regele ?!! Important este sa revenim la statutul de REGAT. Imi salta inima cind ma gindesc ca exista posibilitatea ca Ziua Nationala sa fie pe 10 mai ca in timpul regalitatii. Vor avea posibilitatea ungurii sa-si plinga Trianonul cit vor !! Ha, Ha, Ha. S-au dus cu jalba pina la fata locului sa-si plinga de mila, adica in Franta !

    RăspundețiȘtergere
  7. ideea e ca nu avem nici un semn ca MS Regele Mihai intentioneaza sa actioneze cumva.Mafiile sunt deja prea puternice iar un OM educat (ca oricare membru al Casei Regale) nu avem.deci 4 ani avem o speranta ca USL sa faca ceva.Daca si ei ne insala suntem buni de mila si ne meritam soarta.Am vazut oameni la ziua de 1 dec care sarutau mina lui basescu.Atita prostie nu credeam ca exista.La "tara" multi nu au cablu si prind doar tvr1 si tvr2 iar basescu pe aceste canale isi face propaganda.Antena 3 degeaba se zbate,sa faca ceva:dezvaluirile lor ramin fara rezultat pentru ca cei gasiti in greseala sunt "scosi de sub lumina reflectoarelor si atita tot.Ei nu au platit sau nu vor plati niciodata.Averile acumulate sunt bine mersi folosite in continuare.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.