Regele Mihai a primit delegația Universității Naționale de Apărare Carol I
Luni, 4 noiembrie 2013, Majestatea Sa Regele Mihai I a primit delegația de profesori reprezentând Universitatea Națională de Apărare Carol I, în frunte cu comandantul/rector al universității, generalul-locotenent prof. dr. Teodor Frunzeti.
Comandantul universității a prezentat Regelui tabloul Regelui Ferdinand I cu care s-a inaugurat Galeria Mareșalilor, creată recent în universitate. De asemenea, rectorul a oferit Majestății Sale primul exemplar din volumul “Mareșali ai României“, scris de curând de un număr de profesori-ofițeri ai universității și publicat de Editura RAO.
Autorii şi-au propus să adune într-un singur volum informaţii relevante despre viaţa şi cariera militară a celor care în armata noastră au deţinut cel mai înalt grad, care s-a acordat şi se acordă şi astăzi numai pentru activitate pe timp de război. Luminile şi umbrele acestor personalităţi politice şi militare care, în perioade diferite, şi-au unit destinul cu cel al instituţiei militare subliniază de fapt cât de importantă este în istoria naţiunii române instituţia care i-a asigurat perenitatea şi căreia i-a fost dedicată această carte: Armata Română.
"Demnitatea, rangul şi gradul militar de mareşal sunt o realitate a istoriei universale şi naţionale, cu o vechime de aproape un mileniu, cu aspecte comune şi specifice, apărute din necesitatea de a diferenţia oamenii aflaţi în funcţii de răspundere, de a-i aduce în atenţia opiniei publice şi de a-i evidenţia prin însemnele atribuite", a afirmat general-locotenent prof. univ. Teodor Frunzeti.
"Jurământul meu, ca şi jurământul ostaşilor noştri, ne leagă pe viaţă. În tot cursul istoriei noastre, Coroana şi Armata au stat alături pentru a câştiga României lucrurile care nu i se pot lua: independenţa, suveranitatea şi demnitatea. Istoria Mareşalilor României, dintre care doi sunt înaintaşii mei, este istoria celor care au pus fiinţa naţiunii mai presus de sine", a explicat Regele Mihai I al României.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereEste foarte evident, cat de simplu si cat de profund, poate sa fie transmis un mesaj sincer si fara inflorituri multicolore si patriotarde.
RăspundețiȘtergereIn plus, este cu atat mai convingator, cata vreme se bazeaza pe o istorie reala. Maresalii la care se refera M.S. Regele Mihai I, sunt Regele Ferdinand si Regele Carol II. In plus, M.S. Regele Mihai I a primit titlul de maresal in 10 mai 1941.
Ceilalti maresali au fost, Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Ion Antonescu, care a fost numit de M.S. Regele Mihai I in 1941 si degradat si impuscat de catre Tribunalul Poporului in 1946.
Sentinta din 1946 a fost contestata dupa 60 de ani in 2006, dar a fost reconfirmata definitiv de catre Inalta Curte de Casatie a Romaniei in 2008.
De retinut, ca Regele Carol I al Romaniei a primit gradul onorific de Feldmaresal german din partea Printului Mostenitor Wilhelm in 1909, iar in 1912 a primit bastonul de maresal al armatei ruse de la camaradul sau din timpului razboiului ruso-turc, Marele Duce Nicolae Mihailovici.