Calităţile regelui Carol I

Calităţile regelui Carol I

"Într-o tara care n-avea notiunea timpului, Regele Carol aducea simtul exactitatii matematice. Pentru nimic in lume nu ar fi intrat la deschiderea Parlamentului in sala de sedinta la 12 si un minut. Cand suna 12, el si intra pe poarta.

Intr-o tara de aproximatie in toate, el a adus constiinciozitatea impusa pana la meticulozitatea germana. Intr-o tara de zvacnituri, de entuziasm violent si de descurajare pripita, sau cel putin de rapida plictiseala el a adus o staruinta nezdruncinata, linistita si regulata ca bataile numeroaselor orologii ce umpleau apartamentele sale. Intr-o tara plina de nerabdare si de neastampar, el a adus rabdarea care stie sa pregateasca si astamparul care stie sa-si mentina pururea seninatatea. Intr-o tara cu moravuri destul de usoare in care divorturile infloreau si aventurile amoroase stapaneau viata sociala, el ne-a adus pilda unor virtuti domestice de o neobisnuita puritate. Se poate spune ca femeile n-au jucat nici un rol in viata lui, cateva au pretins mai tarziu ca i-ar fi obtinut favorurile in tinerete, dar nu se stie daca ele nu s-au laudat. [...] Privita in genere, viata sa intima avea ceva monahal.

Pe de alta parte, intr-o tara cu mentalitate orientala, el a adus un spirit occidental in vremea tocmai cand acea tara se straduia sa se avante in marea valtoare a civilizatiei occidentale. Nu este vorba ca, pe la sfarsit, atmosfera de bizantinism a tarii l-a influentat si pe el, ci a a avut taria sa ramana intotdeauna occidental si sa nu ne imprumute orientalismul decat in unele forme. In rezumat, l-am contaminat prea putin.

Si in fine, intr-o tara care, din cauza vicisitudinilor ei istorice, nu era obisnuita cu planuri dinainte facute si bine definitivate, el a venit urmarind un scop precis, a facut un program si l-a îndeplinit întocmai".

I. G. Duca, Amintiri politice

Un comentariu:

  1. Excelenta aceasta privire alui I.G. Duca asupra acaraterului Regelui Carol.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.