Candidatura Principelui Radu naste bancuri si ironii: "Intai candidat la tron, si acum la Presedintie"


Principele Radu e lipsit de intelepciune si implica si Casa Regala intr-o “chestiune neserioasa”, comenteaza unii politicieni anuntul candidaturii sale la Presedintie. Analistii spun ca va obtine sub 5 la suta din voturi.

Fostul lider taranist Ion Diaconescu, a catalogat drept "neserioasa" intentia Principelui Radu, in ciuda sustinerii traditionale a PNTCD pentru reintroducerea monarhiei, comentand ca actuala "scena politica este ocupata de multi intrusi". "Toata situatia actuala cu Duda – candidat, intai la tron si acum la Presedintie, mi se pare neserioasa. Eu n-o consider o chestiune conforma traditiei, adica pe domnul Duda l-am scos pe scena in aceasta calitate de print consort , ca acum el sa candideze taman invers, pentru un presedinte de republica, de asta mi se pare neseriosa toata chestiunea. Nu mi se pare o solutie de luat in consideratie", a spus Diaconescu, citat de Newsin.

Valeriu Stoica, vicepresedinte al PD-L, a afirmat, joi, ca inscrierea in cursa pentru Cotroceni va antrena Casa Regala in viata politica, desi aceasta ar fi trebuit sa ramana neutra fata de partidele politice. "Candidatura Principelui nu va avea absolut nici un impact, dar implicarea Casei Regale va pune o umbra de indoiala asupra sa", a conchis Stoica.

Consilierul prezidential Cristian Preda, candidat pe listele PD-L la europarlamentare, a postat pe blogul sau un banc in care se face referire si la candidatul liberalilor, Crin Antonescu, care s-a declarat in mai multe randuri monarhist. Desi nici n-a apucat inca sa-si anunte oficial candidatura, "Alteta Sa Radu Duda a nascut un banc", scrie Cristian Preda. "Un ascultator intreaba la Radio Erevan: Ce e mai greu? Ca Radu Duda sa convinga electoratul monarhist ca Margareta poate fi sotie de presedinte, sau ca Antonescu sa convinga electoratul liberal ca el e adevaratul monarhist? Raspuns: Nu mai insistati, dle Patriciu! ", a notat consilierul prezidential pe blogul sau dupa anuntul privind candidatura Principelui Radu la Presedintie.

Deputatul PD-L Sever Voinescu a apreciat ca anuntul candidaturii reprezinta o incercare disperata a coalitiei anti-Basescu de a-l impiedica sa obtina un nou mandat, iar implicare Principelui arata ca acesta n-are intelepciunea Regelui Mihai I. "Tentatia exista si provoaca vanitati si veleitati si daca Regele Mihai a avut intelepciunea sa se tina deoparte, ginerele sau nu o are", a spus Voinescu amintind episodul cand fostul presedinte al PNL, Radu Campeanu, i-a propus regelui Mihai, la inceputul anilor 90, sa candideze pentru functia de sef al statului.

Fostul sef al statului Ion Iliescu a declarat ca Principele Radu isi exercita un drept constitutional pe care il are orice roman, precizand ca "se indoieste" asupra sanselor Principelui de a trece de primul tur al cursei pentru Cotroceni. Iliescu l-a caracterizat pe Principele Radu ca fiind un om "civilizat, pertinent", ca toti membrii Casei Regale.

Presedintele de onoare al PNL, Radu Campeanu, a spus, potrivit Mediafax, ca intentia principelui Radu de a candida la alegerile prezidentiale este hazardata, ca acesta nu va avea sanse in fata lui Traian Basescu si ca il va avantaja pe actualul sef al statului. El a mai spus totusi ca orice om intr-o tara libera poate sa-si depuna candidatura, dar daca are si sprijinul unui partid "este si mai bine". Radu Campeanu a propus in 1992, din pozitia de presedinte al PNL, ca Regele Mihai sa candideze la Presedintie, propunere respinsa insa de fostul suveran.

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a afirmat ca "numai acesta lipsea din peisajul politic romanesc pentru ca tacamul sa fie complet". "Exact domnul Duda mai lipsea ca sa fie masa bogata si frumoasa", a mai precizat Stolojan.

Sanse minime

Sociologi si analisti politici considera ca Principele Radu nu are foarte multe sanse in cursa pentru Presedintie, electoratul monarhist reprezentand foarte putin din totalul votantilor, dar sunt de parere ca acesta ar putea sa isi sporeasca sansele in cazul unui dezechilibru politic. Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice, spune ca Principele Radu "in mod normal nu are nicio sansa" sa obtina Presedintia Romaniei, dar ca intr-o anumita conjunctura "cine stie ce ne poate oferi scena politica", informeaza Newsin.

Nici sociologul Mircea Kivu nu crede in posibilitatea ca Principele Radu sa obtina sprijinul unuia dintre partidele importante, dar crede ca acesta "ii va fura" din voturile candidatului PNL, Crin Antonescu, o parte din electoratul liberal imbratisand principiile monarhiste. De asemenea, Mircea Kivu considera ca principele va obtine sub 5% din voturile populatiei pentru functia de presedintie. Totusi considerca ca e foarte probabil ca acest procent sa fie format din doar o parte din monarhisti, pentru ca, in opinia lui Chivu, unii din acestia nu il vor recunoaste drept un legitim membru al casei regale.

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, considera ca Principele Radu poate deveni un "adversar redutabil", daca va primi sustinere politica. Despre posiblitatea ca unul dintre cele trei partide importante din Romania PSD, PD-L sau PNL sa ii ofere acest sprijin, Pirvulescu spune ca e prematur sa se vorbeasca acum, inaintea alegerilor pentru europarlamentare, strategia partidelor pentru prezidentiale stabilindu-se in functie de rezultate acestora. In opinia lui Pirvulescu principalii posibili alegatori ai Principelui Radu ii vor reprezenta monarhistii, care ar insuma aproximativ 10% din electoratul total.


http://www.frontnews.ro/politic/politicieni/candidatura-principelui-radu-naste-bancuri-si-ironii-intai-candidat-la-tron-si-acum-la-presedintie-29339

Niciun comentariu

Un produs Blogger.